În acest an

Peste 100 de cazuri de rujeolă înregistrate în judeţ

> Majoritatea pacienţilor nu au fost vaccinaţi antirujeolic > Autorităţile sanitare reamintesc părinţilor că vaccinarea este singura metodă de prevenire a bolii

 Numărul cazurilor de rujeolă diagnosticate şi internate a înregistrat o creştere constantă de la începutul acestui an, fiind raportate până în prezent peste 100 de cazuri. În acest context, autorităţile sanitare reamintesc părinţilor că vaccinarea antirujeolică este singura metodă de prevenire a îmbolnăvirilor.

Într-un comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava se precizează că de la începutul acestui an şi până în prezent s-au raportat 108 cazuri de rujeolă, iar 90% din totalul pacienţilor internaţi în spital au prezentat forme uşoare şi medii ale bolii.

Sursa citată menţionează că cei mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu rujeolă nu erau vaccinaţi, iar grupa de vârstă cea mai afectată este cea a sugarilor sub un an, majoritatea neavând administrată nicio doză de vaccin, fie din cauza vârstei foarte mici, fie pentru că părinţii nu s-au prezentat cu copiii la medicul de familie pentru vaccinarea antirujeolică.

DSP Suceava mai precizează că pacienţii diagnosticaţi cu rujeolă provin din zonele Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi zona urbană a Sucevei, iar particularitatea actualului vârf epidemic în judeţul Suceava este că îmbolnăvirile se înregistrează şi în rândul adolescenţilor şi adulţilor tineri.

„În condiţiile în care de la începutul acestui an se înregistrează o creştere constantă a numărului de cazuri diagnosticate şi internate săptămânal, recomandăm prezentarea părinţilor cu copii nevaccinaţi (sau incomplet vaccinaţi), începând cu vârsta de 9 luni, la medicii de familie, pentru administrarea vaccinului. Schema de vaccinare care conferă protecţie implică administrarea unei prime doze de vaccin la vârsta de 9 luni, urmată de revaccinare la vârstele de 12 luni şi 5 ani.

Vaccinul administrat după schema corectă este unul sigur şi conferă imunitate, scutind copiii de riscul trecerii prin boală şi/ sau de apariţia unor complicaţii potenţial letale” subliniază sursa citată.

Conform DSP Suceava, contagiozitatea rujeolei este extrem de ridicată, un singur pacient putând îmbolnăvi la rândul său alte 16-18 persoane.

Totodată, autorităţile sanitare arată că acţiunile de promovare a importanţei vaccinării pentru sănătatea populaţiei întreprinse de personalul medico-sanitar, susţinute de toţi factorii implicaţi în viaţa comunităţii, pot duce la realizarea unei acoperiri vaccinale optime.

În judeţul Suceava acoperirea vaccinală este de 85%.

Reamintim că anul trecut s-au înregistrat în judeţ 213 cazuri de rujeolă. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI