„Zilele Medicale ale Sucevei”, ediţia a VIII-a

În perioada 16 – 18 mai a.c. se va desfăşura, la Suceava, a VIII-a ediţie a „Zilelor Medicale ale Sucevei”, eveniment organizat de Colegiul Medicilor Suceava (CMS).

„Este deja un eveniment de tradiţie pentru lumea medicală suceveană” a declarat preşedintele CMS, dr. Sorin Hâncu, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. Păstrând experienţa ediţiilor trecute, şi anul acesta a fost aleasă o temă principală, de interes general: „Implicaţii medico-chirurgicale la pacienţii cu afecţiuni cronice”, organizatorii (dr. Sorin-George Hâncu – preşedintele manifestării şi cei din comitetul de organizare – dr. Laura Coca, dr. Irina-Ioana Badrajan, dr. Corina-Cristina Straton, dr. Mirela-Liliana Oniceanu, dr. Stelică Constantin, dr. Liliana Merchea, dr. Dănuţ Bărbunc) considerând că medicii de orice specialitate pot avea comunicări din care participanţii vor avea ceva de învăţat. Tema permanentă, a mai declarat dr. Hâncu, este „Urgenţele medico-chirurgicale”, urmată de Varia, „pentru că oricine doreşte să vină cu un subiect separat de tematica anunţată este bine primit”.

Vor fi prezente, în calitate de invitaţi, numeroase personalităţi de seamă ale lumii medicale – academicieni, profesori şi şefi de clinici din ţară şi din străinătate, din domeniul chirurgiei, dar şi din domeniul specialităţilor medicale, care, prin comunicări şi dezbateri, vor contribui la ridicarea nivelului ştiinţific al manifestării.

 În jur de 650 de medici vor participa la un eveniment la care sunt invitaţi toţi colegii medici, indiferent de specialitate, cât şi cadrele medii sanitare, cadre care, ca şi în ediţiile trecute, vor avea o conferinţă care se va desfăşura în paralel, cu probleme specifice activităţii lor. O conferinţă separată vor avea şi medicii stomatologi, „Zilele Medicale” fiind ale tuturor medicilor şi cadrelor medicale.

Dr. Sorin Hâncu a ţinut să menţioneze şi colaborarea cu „Revista Medico-Chirurgicală a Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi”, cea mai veche publicaţie ştiinţifică biomedicală din România, apărută în ianuarie 1887, şi a precizat că se va desfăşura, tot în această perioadă, şedinţa lunară a Consiliului Colegiului Naţional al Medicilor din România, consiliu invitat în fiecare an, în luna mai, la Suceava.

Dr. Gabriel Gospodaru, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Suceava, s-a referit la una din temele de interes, foarte actuală, pe care medicii dentişti prezenţi la manifestare o vor dezbate, cea referitoare la diagnosticarea şi tratarea paradontozei – „Provocări în diagnosticul şi tratamentul patologiei parodontale acute”, „o afecţiune care în ultimul timp este din ce în ce mai agresivă şi afectează din ce în ce mai mulţi bolnavi”. A anunţat prezenţa la Suceava a prof. Silvia Mârţu, de la Facultatea de Medicină Dentară din Iaşi, care va fi însoţită de doi tineri conferenţiari, împreună cu care va susţine această tematică.

S-au înscris 180 de medici, dintr-un total de 500, şi se estimează că în ziua conferinţei în sală vor fi prezenţi peste 200 de specialişti stomatologi.

Dr. Irina Badrajan, medic de familie şi secretar general al Colegiului Medicilor Suceava, a făcut referire la câteva aspecte organizatorice. „Această conferinţă se înscrie într-o dorinţă a noastră, a celor din Suceava, de a arăta că acest judeţ ţine foarte mult la calitatea medicinei practice. Ne-am străduit întotdeauna ca tot ceea ce avem de învăţat să fie de un înalt profesionalism, datorită oaspeţilor pe care îi avem, cu lucrările lor”. Creditele obţinute de participanţi prin participarea la conferinţă sunt absolut necesare pentru a-şi menţine calitatea de membru al Colegiului Medicilor, a precizat dr. Badrajan.

În preziua începerii conferinţei există un curs preconferinţă, ţinut de prof. dr. Gheorghe Bumbu, de la Oradea, lucrările conferinţei debutând vineri dimineaţă. Ele decurg non-stop, pe secţiuni, până sâmbătă la amiază.

Asistentele medicale au, în acelaşi timp şi cu aceleaşi teme, conferinţa lor, care se desfăşoară joi, începând de la ora 12, conferinţa fiind foarte aproape de Ziua Asistenţilor Medicali, care s-a marcat pe 12 mai, şi acolo interesul fiind mereu crescând.

Dr. Irina Badrajan a ţinut să evidenţieze că „Zilele Medicale ale Sucevei” este o manifestare cu notorietate: „toată lumea ştie de noi, nu numai în România, ci şi în vecini – Ucraina, Republica Moldova, de unde avem şi acum oaspeţi. Suntem foarte mândri de asta şi de faptul că Suceava nu are numai locuri frumoase, ci şi o medicină cu tradiţie, cu care ne putem mândri”.

„Zilele Medicale ale Sucevei” este o manifestare organizată sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale, a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” Iaşi, a Colegiului Medicilor Dentişti Suceava, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – Filiala Suceava şi Camerei Judeţene a Sindicatului Medicilor Suceava. Preşedintele de onoare al conferinţei este acad. prof. dr. Eugen Tîrcoveanu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” Iaşi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: