Turism de excelenţă în Bucovina cu toaleta în fundul curţii

Preşedintele Organizaţiei Suceava a Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că este inacceptabil ca în judeţul Suceava să nu se facă niciun proiect european din 2016 până în prezent şi a dat ca exemplu proiectul judeţean de apă şi canalizare de 251 de milioane de euro care trebuie implementat cu fonduri europene, dar că nu s-a mişcat nimic în acest sens.

El a spus că în anul 2011 a fost semnat un proiect judeţean care a avut o alocare financiară de 93 de milioane de euro, care s-a implementat din iunie 2011 până în 2016, şi a presupus extinderea reţelelor de apă şi canalizare în cinci aglomerări urbane, respectiv Suceava-Salcea, Gura Humorului, Rădăuţi, Fălticeni şi Vatra Dornei.

„Un proiect care s-a derulat foarte mult în mandatul meu.(..) Proiectul a presupus reabilitarea reţelelor de apă potabilă, de canalizare şi staţii de epurare”, a spus Nechifor, care a menţionat că aceste proiecte nu sunt foarte vizibile, dar sunt esenţiale, şi se simt în calitatea vieţii locuitorilor.

El a spus că după ce a implementat acest proiect de 93 de milioane de euro, a continuat cu elaborarea unui alt proiect de apă şi canalizare, iar în finalul anului 2015 a fost aprobat de Consiliul Judeţean Suceava Masterplanul de apă şi canalizare al judeţului Suceava.

Nechifor a arătat că acest proiect de 251 de milioane de euro ar trebui implementat în 13 localităţi din judeţul Suceava, dar că nu s-a făcut nimic în acest sens.

„După ce am implementat proiectul de 93 de milioane de euro, am pregătit pentru etapa post 2016 un proiect de 251 de milioane de euro. Am lăsat aici totul semnat, aprobat, inclusiv de ministere, toate aceste proiecte care, din nefericire pentru judeţul Suceava nu s-au transpus în realitate”, a spus Nechifor.

El a arătat că nu s-a făcut nimic pentru implementarea acestui proiect în ultimii trei ani, şi subliniind că erau alocări importante pentru localităţile judeţului.

Astfel, în municipiul Suceava ar trebui să se facă investiţii în reţeaua de apă şi canalizare de încă 22, 4 milioane de euro, o sumă fabuloasă pentru acest municipiu.

La Şcheia, valoarea propusă este de 11,4 milioane de euro, la Mitocu Dragomirnei de 8,5 milioane de euro, la Salcea –  6,3 milioane de euro, Fălticeni – 8,5 milioane de euro, la Rădăuţi –7,3 milioane de euro, la Câmpulung Moldovenesc, care nu a avut investiţii în primul proiect, suma alocată este de 26,7 milioane de euro, la Vicovu de Sus – 27,4 milioane de euro, la Vatra Dornei – 12,1 milioane de euro, la Marginea – 22,6 milioane de euro, la Siret –19,3 milioane de euro, Suceviţa-4,9 milioane de euro, Putna – 6,9 milioane de euro, iar Dolhasca – 8,4 milioane de euro.

„Am lăsat un proiect de 251 milioane de euro la cheie, proiect finanţat, cu masterplan aprobat. Nu s-a făcut nici măcar un centimetru, nu s-a mutat nici măcar o lopată. De trei ani de zile s-au îngheţat aceste proiecte, de trei ani de zile nu s-a făcut nimic în Suceava important”, a spus Nechifor.

El a atras atenţia că în prezent Consiliul Judeţean Suceava nu are în implementare niciun proiect nou cu finanţare europeană.

„Nu au depus un proiect. Nu finanţează un proiect european nou. Nimic”, a declarat Nechifor, care a adăugat că  Aerportul Suceava, Cetatea de Scaun, Muzeul de Istorie, Spitalul Judeţean, gropile de gunoi, apa-canalizare, sunt proiecte majore de sute de milioane de euro pe care le-a făcut, iar după 2016 şi PSD, şi PNL nu au făcut nimic şi trebuie să arate de ce nu au făcut nimic.

„Noi vrem să fim în Europa cu apă din cişmea, cu hazna în fundul curţii în localităţi turistice? Noi vorbim de turism de excelenţă în Bucovina cu toaleta în fundul curţii şi cu toaleta la şcoală în fundul curţii pentru că nu avem proiecte de apă-canal”, a spus deputatul Pro România.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI