Summitul informal al Consiliului European de la Sibiu

La reuniunea UE găzduită la Sibiu de Klaus Iohannis au participat ieri preşedintele Consiliului European Donald Tusk, şeful CE Jean-Claude Juncker, preşedintele PE Antonio Tajani, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Franţei Emmanuel Macron. Printre participanţii la Summit se numără şi prim-ministrul Italiei Giuseppe Conte, premierul Ungariei Viktor Orbán, prim-ministrul Greciei Alexis Tsipras, premierul Olandei Mark Rutte, premierul Poloniei Mateusz Morawiecki, cancelarul Austriei Sebastian Kurz sau prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borissov.

Ulterior summitului informal, Klaus Iohannis avea programată, în jurul orei 18, o conferinţă de presă comună cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. În agenda lui Klaus Iohannis figura şi o întâlnire cu reprezentanţii Forumului Democrat al Germanilor din România, cu participarea cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel.

Principalul subiect al discuţiilor la reuniunea informală a Consiliului European de la Sibiu a fost viitorul UE, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019 – 2024. Agenda strategică a inclus teme precum apărarea cetăţenilor şi a libertăţilor, protejarea normelor statului de drept, configurarea modelului economic european şi intensificarea rolului Uniunii Europene la nivel mondial. Printre priorităţi se numără asigurarea energiei sustenabile, sigure şi rentabile, promovarea integrării prin reducerea inegalităţilor, protejarea mediului înconjurător şi a climei şi garantarea modului de viaţă european.

Uniunea Europeană are ca obiective apărarea propriilor interese, promovarea reglementărilor globale, proiectarea valorilor europene la nivel mondial şi abordarea provocărilor globale. Sebastian Kurz (Austria) a exprimat preocupare în legătură cu nerespectarea regulilor privind deficitul bugetar în zona euro. „Atunci când Comisia Europeană reacţionează ridicând din umeri, mai mult sau mai puţin, în legătură cu gradul de îndatorare al Franţei sau Italiei, Europa are o problemă. Aceste lucruri trebuie să se schimbe” a afirmat Sebastian Kurz într-un interviu acordat publicaţiei Handelsblatt, citat de Mediafax. Kurz a pledat şi pentru măsuri suplimentare pentru protejarea climei: „Lupta împotriva încălzirii climatice poate fi câştigată doar împreună. În acest sens, sunt necesare măsuri stricte la nivel mondial şi european”.

Liderii UE au adoptat Declaraţia de la Sibiu

Şefii de stat şi guverne din statele membre UE au adoptat ieri Declaraţia de la Sibiu cu privire la viitorul Uniunii Europene, în cadrul Summitului de la Sibiu. Înaintea lucrărilor reuniunii liderilor europeni, preşedintele României, Klaus Iohannis a afirmat că a contribuit şi el „un pic la document”, transmite Mediafax.

Declaraţia conţine zece angajamente printre care o singură Europă, uniţi la bine şi la greu, protejarea democraţiei şi a statului de drept şi apărarea unei singure Europe.

„Peste câteva săptămâni, cetăţenii europeni îşi vor alege reprezentanţii în Parlamentul European, la patruzeci de ani după exercitarea, pentru prima dată, a acestui drept fundamental. O Europă reunită în pace şi democraţie este doar una dintre numeroasele realizări. Încă de la începuturile sale, Uniunea Europeană, cu valorile şi libertăţile sale ca forţă motrice, a oferit stabilitate şi prosperitate în întreaga Europă, în interiorul graniţelor Uniunii şi dincolo de ele. De-a lungul anilor, a căpătat un rol important pe scena internaţională. Cu o populaţie care se ridică la aproximativ jumătate de miliard de cetăţeni şi o piaţă unică competitivă, Uniunea Europeană este un lider în comerţul internaţional şi conturează politica mondială” potrivit documentului.

„Ne reafirmăm convingerea că, uniţi, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniştită şi care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaştem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică şi de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene” mai arată liderii UE în Declaraţia de la Sibiu.

Întrebat, înaintea Summitului, dacă a redactat sau a scris cu pixul pe hârtie pe Declaraţia de la Sibiu, preşedintele Klaus Iohannis a declarat: „Am contribuit un pic la Declaraţia de la Sibiu”.

Baie de mulţime

Şefii de stat şi de guvern din statele membre ale UE au făcut o baie de mulţime la încheierea primei părţi a lucrărilor Summitului de la Sibiu. Ei au ieşit în Piaţa Mare, unde au fost întâmpinaţi cu aplauze, iar oamenii au strigat „Europa” şi „Europa unită”, transmite Mediafax.

După ce au făcut „fotografia de familie” şefii de stat şi de guverne ai statelor membre UE au mers spre mulţime. Persoanele adunate în Piaţa Mare a Sibiului au început să strige „Europa”, „Europa unita”, „Nu cedaţi rezistaţi”.

De asemenea, mulţimea a strigat şi numele preşedintelui Klaus Iohannis, cel care găzduieşte evenimentul. Preşedintele României a avut ulterior o întâlnire bilaterală cu omologul său francez Emmanuel Macron, potrivit unor imagini publicate de Administraţia Prezidenţială.

În cursul dimineţii, protestatarul Cristian Dide şi câţiva reprezentanţi ai Asociaţiei „Evoluţie în Instituţie” au încercat să ajungă în Piaţa Mare din Sibiu, însă au fost opriţi de forţele de ordine.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: