Şi democraţia !

 …Lesne ne vine a zice adesea că avem parte de teatru. Şi lesne acuzăm că e înscenat de tot felul de autori, regizori, îi arătăm cu degetul pe actorii din preajmă – cum şi cine îi îmbracă, ori mai ales cine sunt şi cum le pun lor anume vorbe în gură. D-apoi pe figuranţi! Iată, acela a fost promovat să ducă tava, mâine va cere simbrie, iar poimâine va pretinde să facă legea pe scenă! Nici de sufleur nu uităm, că şi el… Nici de cei care pun luminile, fiindcă ştim noi precis că pe unii îi împodobesc cu aureole, iar pe alţii mai mereu îi lasă în umbră. La o astfel de pildă, să nu-l omitem nici pe cel care ridică şi care lasă cortina. Nu cumva cu metodă întârzie să o înalţe? Aproape sigur zăboveşte să o coboare, pentru a ne determina să aplaudăm minute în şir ori poate chiar să fluierăm… Pe scurt şi fără niciun fel de originalitate, lumea-i teatru! Piese (de la tragedii, la melodrame şi bulevardiere), acte, scene, monoloage şi replici. Actori – tirani, dictatori, eroi şi victime. Trebuie să fim de faţă, e sănătos să le facem faţă.

Nu în cu totul altă ordine de idei, de câţiva ani Suceava are teatru adevărat, iar Zilele Teatrului „Matei Vişniec”, care anterior l-au anticipat, în acest an se desfăşoară – în perioada 16-30 mai – sub numele „Teatrul şi Democraţia”. Dacă realmente dorim să ştim ce se întâmplă pe scenă, e cazul să ne informăm la faţa locului, din sursă directă, pentru ca apoi – numai şi numai în cunoştinţă de cauză – să comentăm, să decidem şi să votăm. Cu participare şi cu înţelegere nemijlocită să spunem „Da” fenomenului teatral de la Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: