PSD Suceava 2020

„Veniţi de luaţi Lumină” de la Mănăstirea Voroneţ

Câteva mii de oameni au luat Lumina Sfântă, adusă şi în acest an de la Ierusalim, de la Mănăstirea Voroneţ. Cu mai bine de jumătate de oră înainte de miezul nopţii, curtea mănăstirii devenise neîncăpătoare pentru cei care fie sunt legaţi sufleteşte de acest locaş de cult, fie că au ales să petreacă sărbătorile pascale în această parte a Bucovinei. Alături de români, au luat lumină sfântă şi numeroşi turişti străini, care au dorit să participe la evenimentul religios din noaptea de 27 spre 28 aprilie la „Capela Sixtină a Estului”, cum este numită una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ştefan cel Mare, Mănăstirea Voroneţ.

După sunetul de toacă, stavrofora Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ, a dat binecuvântarea de început, „Binecuvântat este Dumnezeul nostru, totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor”, din rânduiala slujbei din noaptea Sfintelor Paşti, până la împărţirea Luminii Sfinte, nelipsind Psalmul 50 şi Canonul Sâmbetei celei Mari.

Cu câteva minute înainte de miezul nopţii, cei doi preoţi slujitori ai mănăstirii au aprins lumânările mari şi frumos împodobite, iar după ce au deschis uşile împărăteşti au ieşit din altar, invitându-i pe credincioşi să vină să ia lumină. Preoţii au rostit chemarea „Veniţi de luaţi lumină!” de trei ori la rând, îndreptându-se prima dată către credincioşii din faţă, a doua oară către cei din dreapta şi a treia oară spre cei din stânga. Maicile s-au apropiat şi şi-au aprins lumânările de la făclia preoţilor şi, împreună cu aceştia, purtând icoana Învierii, Sfânta Evanghelie şi crucea, s-au îndreptat spre micul altar făcut în faţa peretelui vestic, unde este fresca „Judecata de Apoi”. Liniştea nopţii a fost străpunsă de glasul preoţilor care au rostit de trei ori chemarea „Veniţi de primiţi Lumină!”, iar măicuţele au împărţit lumina pascală credincioşilor. Cu toate că în curtea mănăstirii erau câteva mii de oameni, nimeni nu a dorit să ia lumină înaintea celuilalt, iar în câteva secunde curtea Mănăstirii Voroneţ era luminată de lumânările şi candelele credincioşilor. După ce s-a citit Sfânta Evanghelie şi a fost vestită Învierea lui Hristos prin cântarea „Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”, credincioşii au înconjurat mănăstirea de trei ori, în dangăt de clopote. O parte dintre cei prezenţi au plecat spre casele lor sau pensiuni, la cimitire, pentru a da lumină şi celor adormiţi, după cum este obiceiul. Mulţi au rămas la mănăstire până spre dimineaţă, cu coşuri pline de bunătăţi pregătite special pentru Paşte, cum ar fi pască, cozonac, ouă roşii, friptură de miel, unt, sare, pentru a fi sfinţite cu agheasmă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: