Preşedintele României, Klaus Iohannis, la ceremonia înmânării distincţiei Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava:

Avem nevoie de mai multe exemple precum cele oferite de dumneavoastră

> Preşedintele ţării a arătat că „s-a ales praful” de promisiunile PSD în domeniul sănătăţii, la fel cu cele vizând economia, educaţia şi infrastructura

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a înmânat, marţi după-amiaza, la Palatul Cotroceni, pentru opt instituţii din domeniul medical, între care şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, distincţia Ordinul „Meritul Sanitar”.

Cu acest prilej, preşedintele României a susţinut o alocuţiune, exprimându-şi bucuria să înmâneze distincţiile acordate cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii, „o zi care merită sărbătorită, dar care a fost transformată de decidenţii guvernamentali într-un spectacol îndoielnic, cu pedepse şi controale demonstrative”.

„Eu cunosc foarte bine sistemul de sănătate din România, am fost pacient în spitale publice din ţară şi ştiu cu ce se confruntă medicii şi asistentele medicale, cercetătorii şi tot personalul din acest sistem. Am vizitat spitale publice şi private şi centre de cercetare medicală şi am văzut oameni care, lucrând în condiţii precare, încearcă să-şi facă bine meseria, în ciuda piedicilor cu care se confruntă. Aceştia sunt oamenii către care îmi îndrept aprecierea şi recunoştinţa, indiferent unde lucrează” a spus Klaus Iohannis.

El a adăugat că cei prezenţi reprezintă spitale şi institute medicale cu tradiţie, cu vechime de peste 50 de ani, al căror atribut comun îl constituie perseverenţa de a salva pacienţii, în ciuda dificultăţilor cu care se confruntă sistemul sanitar în România.

„Din păcate, actuala guvernare PSD este un eşec de la un capăt la altul. PSD a promis românilor nu mai puţin de opt spitale regionale şi un spital republican. A promis, de asemenea, reabilitarea, modernizarea şi dotarea spitalelor existente. Sunt angajamente scrise negru pe alb în programul de guvernare, asumat şi votat în Parlament. Ce s-a întâmplat cu ele? Simplu, ca şi în economie, educaţie, infrastructură, şi de promisiunile în domeniul sănătăţii s-a ales praful” a declarat Iohannis.

Potrivit lui, agenda publică este acaparată de peste doi ani de problemele personale ale liderilor PSD „certaţi cu justiţia”, timp în care cetăţenii suferă tot mai mult de pe urma „incompetenţei guvernanţilor”.

„Este revoltător că ministrul Sănătăţii a pornit o campanie mai degrabă de imagine, decât una de informare prin spitalele din ţară. Cum să mai creadă cineva că PSD chiar va construi noi spitale?” a mai spus preşedintele.

Şeful statului a apreciat că, în ciuda scandalurilor zilnice prin care se încearcă să se obţină capital de imagine pentru Guvern, cei mai mulţi medici şi asistente medicale sunt şi rămân profesionişti şi încă de cea mai bună calitate.

„Ce fac guvernanţii ca să îi ajute? Mai nimic, în afara unor excese de autoritate prin care încearcă să acopere lipsa de acţiuni concrete menite să sprijine domeniul sănătăţii. Nici în domeniul resurselor umane din sănătate obiectivele asumate de guvernanţi nu au fost îndeplinite, în pofida promisiunilor din perioada electorală. Rezidenţiatul nu a fost reformat, aşa cum s-a promis, iar în momentul de faţă nu există o planificare reală a necesarului de angajaţi în sănătate.

Concret, numărul de locuri şi posturi nu este corelat cu numărul de absolvenţi de medicină şi nici cu necesarul de resurse umane, pe ansamblu şi pe specialităţi” a mai spus Klaus Iohannis.

El a atras atenţia că în ţara noastră sunt educaţi foarte mulţi tineri medici, dar că ne confruntăm în continuare cu dezechilibre pe specialităţi, cu dezechilibre în distribuţia medicilor în urban-rural, dar şi între judeţe ori regiuni, iar exodul nu a fost stopat.

„Pesediştii guvernează încercând permanent să găsească ţapi ispăşitori pentru propriile eşecuri. Nu mai pot păcăli însă pe nimeni, în sănătate cu atât mai puţin. Dacă şi-ar fi propus în mod real să construiască sau să reabiliteze spitale în România, Guvernul nu ar fi trebuit decât să acceseze banii europeni. Avem la dispoziţie fonduri pe care PSD pur şi simplu nu vrea să le folosească. Viitorul în medicină înseamnă inovare, digitalizare, sustenabilitate, asigurarea acoperirii universale cu servicii de sănătate” a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele României a mai declarat că un act medical de calitate nu poate exista fără un corp medical dedicat, devotat şi responsabil. În acelaşi timp, un act medical de calitate nu poate exista în absenţa unor spitale curate, care să nu ducă lipsă de aparatură medicală sau de medicamente sau de consumabile.

„Avem nevoie de mai multe exemple precum cele oferite de dumneavoastră, cei prezenţi aici, care vă desfăşuraţi activitatea cu maximă responsabilitate în ciuda condiţiilor de muncă mai mult decât dificile! Prin înaltele distincţii ale statului român, pe care vi le ofer astăzi, vă transmit toată aprecierea mea pentru dăruirea cu care aveţi grijă de sănătatea noastră, a tuturor, şi pentru valorile pe care le promovaţi în rândul tinerei generaţii de profesionişti din domeniul sănătăţii!” a conchis Klaus Iohannis. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: