Risc de cădere de la înălţime pe şantierele temporare şi mobile

> Inspectorii de muncă verifică angajatorii şi lucrătorii din domeniul construcţiilor, controalele survenind ca urmare a numărului mare de accidente de muncă, cât şi gravităţii acestora

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava este implicat, sub coordonarea Inspecţiei Muncii, în campania naţională privind prevenirea riscurilor de cădere de la înălţime în domeniul construcţiilor. Romeo Butnariu, şeful ITM, precizează că acţiunea este motivată de numărul mare de accidente de muncă înregistrat la nivel de ţară, precum şi de gravitatea acestora.

„Aceştia sunt factorii determinanţi pentru a continua şi intensifica acţiunile de verificare şi monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi asupra a celui în care angajatorii realizează, în şantierele temporare şi mobile, măsurile dispuse de inspectorii de muncă” precizează Butnariu. Potrivit lui, grupul-ţintă al acţiunii îl constituie angajatorii şi lucrătorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor, campania fiind programată în patru etape. Prima este până la sfârşitul lunii mai a.c., constând în mediatizarea, informarea, conştientizarea privind riscurile de cădere de la înălţime şi organizarea de dezbateri în cadrul ITM cu principalii actori din domeniul construcţiilor, iar cea de a doua întinzându-se în perioada iunie-octombrie şi având ca obiectiv verificarea, prin acţiuni de control, la angajatori, a respectării cerinţelor de securitate şi sănătate referitoare la prevenirea riscurilor de cădere de la înălţime a lucrătorilor.

„Cu ocazia acţiunilor de control se vor intervieva lucrătorii care sunt identificaţi că desfăşoară lucrări la înălţime, la data controlului, sau care au în fişa postului atribuţii şi sarcini în care apar aceste riscuri” subliniază şeful ITM Suceava.

O a treia etapă va cuprinde verificarea realizării măsurilor dispuse şi stabilite în procesele-verbale de control încheiate cu ocazia controalelor, în lunile noiembrie şi decembrie a.c., ultima cuprinzând centralizarea rezultatelor campaniei şi verificarea rezultatelor obţinute.

„În funcţie de acestea, se vor preciza direcţii pentru acţiuni de îndrumare şi control pentru anul 2020” a explicat Romeo Butnariu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: