Suceveanul Cristian Ionaşciuc este cel mai tânăr antrenor de judo din România

> Judo înseamnă Calea supleţii! > În judo trebuie să foloseşti supleţea în detrimentul forţei brute > Sau, să foloseşti forţa adversarului împotriva acestuia

Suceveanul Cristian Ionaşciuc, a fost revelaţia ştirilor sportive la începutul anului 2019, devenind un adevărat ambasador ale oraşului şi al ţării. A vedea din afară viaţa de competitor, a comenta rezultatele şi evoluţia unui sportiv într-un concurs este foarte simplu pentru majoritatea dintre noi. De aceea, am încercat să pătrund puţin în universul acestui tânăr, care mi-a dezvăluit care sunt eforturile zilnice pe care le face pentru a ajunge la nivelul la care şi-a propus să ajungă sau la care publicul se aşteaptă că va ajunge.

Când o persoană alege o cale de urmat, cum este cea a performanţei sportive, este obligată să renunţe la micile plăceri ale vieţii şi să îşi urmeze cu obstinaţie obiectivele stabilite. Indiferent de anotimp sau stare de spirit, un sportiv de performanţă trebuie să meargă la antrenamente şi să rămână consecvent faţă de un anumit stil de viaţă, care presupune rigurozitate şi disciplină. Cristian Ionaşciuc nu face rabat de la aceste aspecte. „Viaţa mea este diferită de cea a oamenilor obişnuiţi pentru că am, nu neapărat restricţii, cât un stil de viaţă diferit. Mă trezesc devreme dimineaţa, sunt conştient că trebuie să mă alimentez ca, după aceea să merg la antrenament. Vin, mă odihnesc… un om obişnuit poate nu gândeşte aşa”, ne-a mărturisit judoka sucevean.

Pentru că performanţa sportivă implică o voinţă puternică şi putere de dăruire totală, ea ajunge să formeze caractere şi chiar să schimbe perspectiva cuiva asupra propriei persoane. Sportivul are un program fix de la care nu se poate abate, deoarece intervin mulţi factori. Cea mai lungă pauză de stat complet pe care şi-o permite un sportiv este de maxim trei zile”, mi-a spus el. Sucevenii care iubesc sau sunt interesaţi de judo au acum şansa de a se afla despre unul din cei mai performanţi sportivi din România, originar din judeţul nostru. Cristian Ionaşciuc are 18 ani şi s-a născut în Suceava, dar în prezent trăieşte în municipiul Cluj-Napoca, fiind elev al Liceului cu Program Sportiv de aici.  A intrat în lumea sportului la 10 ani, practicând  de 8 ani de zile judo, unde a obţinut destul de repede succese importante. Cu alte cuvinte, fostul elev al Şcolii Dărmăneşti (unde am fost director), considerat mereu un elev problemă, desi nu învăţa rău deloc, a ajuns în prezent un sportiv care face cinste plaiurilor natale şi, atenţie, un elev model. Cu lipsă de modestie trebuie să mărturisesc că am fost singurul profesor care a avut încredere în acest copil, am ştiut întotdeauna că are un potenţial deosebit şi că el cunoaşte că este adevărat ce spun. Mi-a  povestit de ce respectul e literă de lege în această disciplină şi de ce ar trebui ca cei mici să se îndrepte spre sălile unde se practică judo-ul.

Tânărul mărturiseşte că judo-ul e un stil de viaţă, e un sport în care adversarii se salută atât înainte de meci, cât şi la final, iar indisciplina e un cuvânt necunoscut. Cristi a ajuns în Cluj acum patru ani, fiind selecţionat în lotul naţional de judo. Ascensiunea lui era bine profilată de antrenorii clujeni. Din păcate, o accidentare severă era  cât pe ce să-i frângă cariera în plină ascensiune. Cristi însă nu a capitulat.

Munceşte din greu pentru a se recupera şi între timp activează benevol  ca antrenor în cadrul secţiei de judo a Universităţii Cluj, unde antrenează mai multe grupe de copii cu vârste între 5 şi 14 ani. Este probabil cel mai tânăr sensei de judo din România şi abia a atins vârsta majoratului. Vrea să demonstreze că sportul este un factor extrem de important în formarea unui adolescent, şi că acesta se poate practica în paralel cu activitatea şcolară. Speră să atragă cât mai mulţi adolescenţi către sport. Judo-ul a devenit un stil de viaţă pentru el. Odată cu şansa de a deveni antrenor, a început o nouă viaţă sportivă. Copiii sunt în permanenţă dornici de mişcare şi de a experimenta orice tip de joacă, de distracţie alături de prietenii lor. Probabil că părinţii lor încearcă  tot timpul să aducă acel gram de noutate în viaţa micuţului lor, pentru a-i hrăni adrenalina, inteligenţa emoţională şi a-l determina să rămână cât mai concentrat asupra lucrurilor care îi plac cu adevărat. Cristi Ionaşciuc oferă copiilor o disciplină care să fie mai mult decât un sport: un stil de viaţă. Portsatelitul sucevean recomandă  cu mult optimism părinţilor să ofere ocazia copiilor lor de a practica o oră de judo, după care se vor îndrăgosti iremediabil de acest sport. Copiii pot învăţa rapid să fie disciplinaţi, să îşi respecte coechipierii, să fie punctuali şi în acelaşi timp ambiţioşi.

De asemenea, ei pot învăţa rapid cum să se apere de agresiunile care pot surveni în orice mediu. La judo, primii paşi pe care îi învaţă încă de la primele ore este şcoala căderii. Judo îl ajută, de asemenea, să îşi canalizeze toată energia negativă şi îi stimulează autocontrolul. Judoka ajută copiii să întâmpine fiecare provocare cu zâmbetul pe buze, îi  încurajează, le oferă stimulente şi îi determină să capete multă încredere în forţele proprii.

Devenit „clujean prin adopţie”, tânărul sportiv este suporter înfocat al echipei de fotbal „U”. Sensei Ionaşciuc nu a abandonat intenţia de a reveni pe tatami în calitate de competitor, deşi realizează că recuperarea este lentă şi anevoioasă. Dar aşa este în sport. Accidentarea lui a fost severă, ruptură de ligament la nivelul articulaţiei cotului stâng. Crede din tot sufletul că este doar o retractare tranzitorie de pe tatami. Anul în curs va fi unul extrem de încărcat pentru cel mai tânăr antrenor de judo din ţară. În afara antrenamentelor de la lotul naţional, respectiv acţiunea de voluntariat, urmează să susţină examenul de bacalaureat. Pentru fostul meu elev sportul înseamnă disciplină. Cristi este de părere că dacă îţi doreşti o schimbare cu adevărat, o poţi face, indiferent de cât eşti de ocupat pe parcursul unei zile, există întotdeauna răgaz şi pentru sport. Kurisuchan no seikô! (Succes pe mai departe, Cristian)! (LUCIAN DIMITRIU)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: