În urma controalelor efectuate în cantinele şcolare din judeţ

Două sancţiuni aplicate de inspectorii sanitari suceveni

Două sancţiuni, un avertisment şi o amendă au fost aplicate de inspectorii sanitari suceveni în urma celor 16 controale efectuate în cursul lunii ianuarie  în cantinele şcolare din judeţ.

Potrivit inspectorului-şef al Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Suceava, medicul Dinu Florin Sădean, în cursul lunii ianuarie s-au desfăşurat acţiuni tematice ce au vizat verificarea condiţiilor igienico-sanitare de funcţionare asigurate în cantinele şcolare, fiind efectuate 16 controale, iar în urma acestora au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale, o amendă şi un avertisment pentru neregulile constatate.

Sădean a precizat că amenda în valoare de 800 de lei a fost aplicată pentru nerespectarea asigurării controlului şi a înregistrării temperaturii de funcţionare a spaţiilor frigorifice destinate depozitării produselor alimentare perisabile, conform prevederilor Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 976/1998 pentru aprobarea normelor de igienă privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor.

El a spus că avertismentul a fost aplicat în baza aceluiaşi ordin menţionat anterior, pentru nerespectarea verificării, de cadrele sanitare medii din unităţile de învăţământ preşcolar cu bloc alimentar, a condiţiilor de recoltare şi păstrare timp de 48 ore la temperatura de funcţionare a frigiderului de probe alimentare din meniul servit copiilor.

Inspectorul-şef al Serviciului Control în Sănătate Publică a menţionat că în luna ianuarie au fost  efecuate alte 68 de controale în cadrul acţiunii tematice care a vizat efectuarea de controale igienico-sanitare în unităţile de învăţământ preuniversitar şi de antepreşcolari, în chioşcurile din incinta acestora în care se comercializează elevilor produse alimentare şi în unităţile de catering care distribuie mâncare elevilor şi copiilor din unităţile de învățământ preuniversitar.

El a menţionat că, pe lângă acţiunile tematice, inspectorii sanitari au mai efectuat 544 de controale care au vizat obiective din categoria aliment şi nonaliment.

Medicul a mai spus că dintre obiectivele din categoria nonaliment controlate se numără o sursă locală proprie de alimentare cu apă potabilă, trei unităţi de cazare hotelieră, nouă pensiuni turistice, patru unităţi de mediu (pentru soluţionarea unor sesizări referitoare la nerespectarea normelor de igienă în zonele de locuit), un service auto, două secţii de fabricare ferestre din termopan, o secţie de fabricare ambalaje pentru încălţăminte,  23 unităţi de desfacere produse cosmetice, cinci unităţi de frizerie, coafură, manichiură, pedichiură, 128 utilizatori profesionali de produse biocide, 23 cabinete de medicină de familie, patru cabinete medicale ambulatorii, 18 cabinete stomatologice, un laborator de analize medicale, două laboratoare de radiologie dentară, şapte unităţi sanitare cu paturi.

El a arătat că la obiectivele din categoria aliment au fost efectuate 185 de controale, dintre care  două la producători şi ambalatori, unul la un  distribuitor şi transportator, alte 101 controale la retaileri, 70 la unităţi din sectorul serviciilor alimentare şi 11 controale la producători primari de produse alimentare care vând direct consumatorului final.

„În cadrul unei notificări înregistrate prin sistemul rapid de alertă au fost efectuate controale pentru suplimentul alimentar „Lipo Stop Capsaicina + Crom” cu neconformităţi de calitate, în vederea depistării şi retragerii acestuia de la comercializare. Cu ocazia controalelor efectuate, produsul notificat nu a fost găsit la comercializare la noi în judeţ” a precizat medicul Dinu Florin Sădean. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI