Tânărul care a furat tricolorul şi drapelul UE de pe faţada Centrului Cultural Român din Cernăuţi a fost amendat cu… 850 de grivne (27 euro)

La Cernăuţi a fost anunţată sentinţa judecătoriei cu privire la cazul furtului tricolorului şi drapelului UE de pe faţada Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi. Un tânăr din satul Privorochia, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi, a recunoscut vina şi a fost amendat cu suma de 850 de grivne (circa 27 euro).

Potrivit sentinţei publicate în registrul unic al hotărârilor de judecată, crima a fost comisă de un tânăr împreună cu un grup de prieteni. Instanţa consideră că Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi (un ONG cu sediul pe strada pietonală O. Kobileanska) i-au fost aduse daune în sumă de 600 grivne, iar tânărul a fost amendat de stat cu suma de 850 de grivne.

Reamintim că în data de 16 decembrie 2017, la ora 3.02 din noapte, un grup de persoane a furat tricolorul şi drapelul Uniunii Europene de pe edificiul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi. Potrivit înregistrărilor fixate de camera video a Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, patru persoane necunoscute au furat, pe rând, mai întâi, drapelul naţional al României, iar apoi pe cel al Uniunii Europene. Răufăcătorii au lăsat pe faţada clădirii doar drapelul Statului Ucrainean. Conducerea Centrului Cultural Român s-a adresat către organele de drept  în legătură cu acest incident, punându-le la dispoziţie înregistrările video în care sunt fixate detaliile actului de vandalism.

Intervievat atunci de BucPress, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”  din Cernăuţi,  Vasile Tărâţeanu, a precizat că asemenea incidente nefericite îşi au explicaţia prin lipsa unor luări de atitudine a autorităţilor ucrainene, cum au fost cazurile pichetării Centrului Cultural Român  „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi de forţele naţionaliste ucrainene fără ca autorităţile să fi luat vreo atitudine faţă de aceste excese.

Întrucât reclamantul a menţionat că furtul drapelului Uniunii Europene şi al României este o provocare politică care vizează exacerbarea relaţiilor interetnice, această versiune a fost cercetată cu mare atenţie de lucrătorii poliţiei. Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei Regionale din ianuarie 2018 (exact cu un an în urmă), în urma acţiunilor desfăşurate s-a stabilit că furtul celor două drapele a fost efectuat de studentul unei instituţii de învăţământ superior din Cernăuţi. Tânărul a recunoscut că a încălcat legea şi că nu a urmărit niciun motiv politic. În cele din urmă, drapelele au fost returnate părţii vătămate. Până în momentul de faţă, conducerea Centrului Cultural Român  „Eudoxiu Hurmuzachi” nu a comentat hotărârea judecătoriei din Cernăuţi. (Agenţia BucPress)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: