Primarul Ion Lungu după întâlnirea de marţi cu Teodorovici şi Vâlcov pe tema bugetului 2019:

Au fost discuţii foarte ferme şi acide

> Primarii de municipii au cerut ca o treime din bugetul de stat să fie alocat autorităţilor locale, aşa cum se procedează în Europa >  Contractele pe fonduri europene pot fi semnate după adoptarea bugetului

Primarul Sucevei, Ion Lungu, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, a declarat, marţi seara, după discuţii cu reprezentanţii Guvernului privind alocările bugetare pentru anul 2019, că discuţiile au fost „ferme şi

acide”, că s-au prezentat nemulţumiri din partea primarilor, inclusiv cei din PSD.

„Am avut discuţii azi la sediul AMR cu colegii primari de municipii şi, apoi, la sediul Institutului Naţional de Statistică, cu ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici şi cu Darius Vâlcov, consilier al primului ministru, pe tema fundamentării bugetului pe anul 2019” a spus primarul.

Lungu a menţionat că primarii au stabilit, la Asociaţia Municipiilor din România,  să solicite repartizarea  unei treimi din totalul bugetului de stat pentru autorităţile locale, aşa cum se întâmplă în Europa.

„Din păcate, s-a încercat să ne pună cap în cap structurile asociative administrative, respectiv Asociaţia Municipiilor din România cu Uniunea Consiliilor Judeţene din România, cu Asociaţia Oraşelor şi cu Asociaţia Comunelor din România, privind repartizarea, în procente, a impozitului pe venit, între aceste tipuri de unităţi administrativ teritoriale” a spus primarul.

El a explicat că problema de fond este că din anul 2018 toate municipiile au pierdut bani, iar, pentru a primi bani la nivelul anului 2017, ar trebuie acordat din impozitul pe venit 66,8% la municipii, după un calcul realizat de reprezentanţii guvernului.

Ion Lungu a spus însă că propunerea Guvernului vehiculată pe surse de alocare a  45-50% din impozitul pe venit la municipii, nemulţumeşte total primarii de municipii.

„Au fost discuţii foarte ferme şi accide, multe dintre nemulţumiri fiind exprimate de primarii marilor  oraşe din toate partidele politice, inclusiv PSD” a spus primarul Sucevei.

El şi-a exprimat încrederea că se va găsi înţelegere la prim ministru faţă de doleanţele justificate ale autorităţilor locale.

„În alte condiţii nu vom putea realiza programul de investiţii stabilit în fiecare localitate” a spus Lungu.

El a mai spus că a avut pe parcursul zilei şi discuţii la Ministerul de Finanţe, la Comisia de împrumuturi, pentru utilizarea banilor aprobaţi „pe care să-i putem cheltui în anul 2019”.

Totodată, el a avut discuţii la MDRAP pe tema încheierii contractelor pe fonduri europene şi i s-a transmis că, din păcate, nu se pot încheia contracte de finanţare europeană până la aprobarea bugetului de stat pe anul 2019. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: