În localităţile urbane ale judeţului

Un plus de 50 ha spaţii verzi în 7 ani

> Mult sub media pe cap de locuitor sunt Cajvana, Vicovu de Sus, Frasin, Dolhasca şi Salcea, cel mai bine stând Solca, Liteni, Vatra Dornei, Suceava şi Milişăuţi

Suprafaţa totală a spaţiilor verzi din  municipiile şi oraşele judeţului Suceava a crescut cu 50 de hectare în 7 ani. Conform Anuarului statistic al judeţului Suceava din 2017, în perioada anul 2010-2016, în judeţ s-a ajuns de la 502 ha la 552 de hectare, Ordonanţa de Urgenţă nr. 114 din 2007 obligând ca, până pe 31 decembrie 2013, autorităţile administraţiei publice să asigure, din terenul intravilan, o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 26 mp pe locuitor.

Conform Raportului privind starea mediului, al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, şi în baza datelor furnizate de primăriile din localităţile urbane ale judeţului, în judeţul Suceava suprafaţa spaţiilor verzi variază între 3,25 mp şi 79,93 mp pe cap de locuitor. Astfel, în 2017, mult sub norma amintită erau localităţile Cajvana (3,25 mp cap de locuitor), Vicovu de Sus (3,65mp),  Frasin (4 mp), Dolhasca (8,94 mp) şi Salcea (15,97 mp).  În judeţ, locuitorii din Solca, cu 79,73 mp, Liteni (52,06 mp), Vatra Dornei (37,84 mp), Suceava (26,73 mp) şi Milişăuţi (26,48 mp) au parte de cele mai mari suprafeţe de spaţii verzi pe cap locuitor.  „Creşterea calităţii şi a numărului de spaţii verzi şi, în special, a numărului de copaci din zonele urbane pot contribui la reducerea temperaturilor extreme. Este posibil ca optimizarea proiectării zonelor urbane, încorporarea parcurilor şi a spaţiilor verzi, precum şi conservarea de fâşii de teren permeabile şi neacoperite, respectiv a coridoarelor de aer proaspăt – pentru a sprijini ventilarea centrelor urbane – să devină din ce în ce mai importante” se subliniază în Raportul privind starea mediului al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava.

Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să ţină evidenţa spaţiilor verzi  prin constituirea registrelor locale specializate, documente care trebuie actualizate ori de câte ori intervin modificări. Evidenţa are drept scop organizarea folosirii raţionale a spaţiilor verzi, regenerarea şi protecţia eficientă a acestora, cu exercitarea controlului sistematic al schimbărilor calitative şi cantitative.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI