„Portretul”

O nouă premieră pe scena Teatrului Municipal „Matei Vişniec”

Pe scena Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava se va juca pe 10 februarie a.c., la ora 19, premiera spectacolului „Portretul”, după un text de Slawomir Mrozek, în regia Dianei Udrea.

„Nu răscolim adesea trecutul, trăim prezentul din plin şi ne gândim la viitor, ne facem planuri pentru ziua de mâine, pentru următorii ani, ne umplem viaţa cu speranţe şi iluzii şi ne îndepărtăm cu paşi mari de trecut, deoarece ne este teamă de el, ne este teamă de ceea ce am fost sau am făcut.

În «Portretul» lui Slawomir Mrozek ne întâlnim cu o vină atât de puternică încât ne acaparează viaţa, ne oferă materializarea conştiinţei noastre şi scoate la suprafaţă importanţa vieţii interioare. Ne obligă să ne privim în ochi şi să recunoaştem cine suntem, ne împinge să privim în adâncul sufletului nostru şi să depăşim prăpastia. Portretul ne invită să realizăm că cel mai mare duşman al nostru suntem chiar noi înşine” a precizat Diana Udrea.

Potrivit reprezentanţilor teatrului sucevean, Diana Udrea, cea care semnează regia spectacolului „Portretul”, după Slawomir Mrozek, este studentă în ultimul an la Universitatea „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Teatru, secţia Regie.

„Spectacolele-examen pe care Diana le-a realizat în ultima perioadă au atras într-un mod deosebit atenţia pentru că, pe scenă, Diana încearcă să producă atmosferă şi caută mereu să lase o amprentă originală asupra creaţiilor pe care le propune. Unul din aceste spectacole este «Paraziţi» de Marius Von Mayenburg, care s-a jucat la Teatrul Naţional «Vasile Alecsandri» Iaşi şi cu care Diana Udrea a participat la Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa – ediţia III, 2018. A mai pus în scenă fragmente din Ivanov, de A.P. Cehov, Hamlet şi Richard III, de William Shakespeare, commedia de‘ll arte” a arătat sursa citată.

Slawomir Mrozek a fost un dramaturg şi prozator polonez, autor de povestiri satirice şi de piese de teatru cu tematică filosofică, politică şi psihologică. Creaţiile sale sunt asociate cu teatrul absurd. Cunoscutul dramaturg  s-a născut în 1930, la Borzecin, în Polonia. În 1963 el emigrează în Franţa şi mai târziu în Mexic, revenind în Polonia abia în 1996.

În dramele sale Mrozek prezintă situaţii simple, iar tipologia personajelor pieselor lui se caracterizează prin comic şi absurd. Drama „Tangou”, apărută în anul 1964, este o critică la adresa sistemelor totalitare şi a fost piesa care l-a făcut pe Mrozek cele-bru în toată lumea. Un alt text de-al său de o importanţă deosebită este „Emigranţii”, care a fost scris în perioada în care el însuşi a trăit ca emigrant, prelucrând astfel propria-i experienţă a marginalizării, punând faţă în faţă imaginea refugiatului din motive economice şi a celui din motive politice. Mrozek e un dramaturg ce îşi concentrează atenţia asupra psihologiei personajelor sale în contextul mecanismelor istorice şi politice contemporane.

În 2003, scriitorul a primit Ordinul Legiunea de Onoare în grad de Cavaler pentru merite în domeniul literaturii şi pentru contribuţia la dezvoltarea culturii franceze.

Traducerea textului este semnată de Stan Velea, scenografie/ light design: Sebastian Raţiu, iar regizor tehnic este Cătălin Rodenciuc. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Horia Andrei Butnaru, Răzvan Bănuţ şi Delu Lucaci. (M.T.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI