Zece angajatori sancţionaţi pentru muncă nedeclarată

> La aceştia, inspectorii ITM au depistat 21 de persoane în neregulă, amenzile aplicate ridicându-se la 220.000 de lei

În ultima lună a anului 2018, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava au efectuat 266 controale, dintre care 195 în domeniul relaţiilor de muncă, iar 71 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Potrivit inspectorului-şef Romeo Butnariu, ca urmare a neregulilor constatate, controlorii ITM au aplicat 124 de sancţiuni contravenţionale, valoarea lor însumând 244.500 de lei. Doar în ceea ce priveşte relaţiile de muncă, lucrătorii specializaţi au avut 195 de acţiuni de control. Acestea s-au soldat cu 47 de sancţiuni contravenţionale, amenzile date totalizând 240.500 de lei. În luna decembrie, inspectorii ITM au depistat 21 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, dintre care opt persoane ale căror contracte individuale de muncă nu fuseseră transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, cât şi 13 persoane prezente la muncă fără contract individual de muncă.

Inspectorul-şef Romeo Butnariu spune că, pentru muncă nedeclarată, au fost sancţionaţi zece angajatori, amenzile aplicate ridicându-se la 220.000 de lei.

Pe durata controalelor lucrătorilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost cele privind neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă; netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor, dar şi netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor. Pe lângă acestea, s-a mai constat încălcarea prevederilor legale privind munca suplimentară, la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat, cât şi referitoare la acordarea concediilor de odihnă şi a repausului săptămânal.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: