Peste 500 de jucării din perioada 1930 – 1980 vor fi expuse la Muzeul de Istorie din Suceava

 Peste 500 de jucării din perioada 1930 – 1980 vor crea o lume de poveste la Muzeul de Istorie Suceava, antrenând publicul într-o excursie în lumea minunată a jucăriilor.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului Bucovinei, expoziţia „Jucăriile din (galeria) pod” va putea fi vizitată în perioada 29 ianuarie 2019 – 12 aprilie a.c., în Galeria Pod a Muzeului de Istorie din Suceava.

Sursa citată a menţionat că expoziţia este organizată  în colaborare cu Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti şi aduce în faţa publicului peste 500 de jucării din colecţia asociaţiei. Jucăriile cuprind perioada 1930 – 1980 şi reprezintă  jucăriile câtorva generaţii de copii din România. Expoziţia este însoţită de o colecţie de reproduceri ale unor fotografii cu copiii şi jucăriile lor în ultima sută de ani, din colecţia Asociaţiei Muzeul Jucăriilor.

Vernisajul expoziţiei este programat pentru data de 29 ianuarie, la ora 11, în prezenţa colecţionarilor Cristian şi Mihail Dumitru.

 „Toţi copiii se joacă, dar puţini se întreabă: Oare când or fi apărut jucăriile? Întotdeauna jucăriile au fost la fel? Cu ce s-au jucat părinţii şi bunicii? Copiii nu se prea gândesc la aceste lucruri.  Vă propunem o excursie în lumea minunată a jucăriilor. La Muzeul Jucăriilor încercăm să adunăm jucăriile pe care le-au avut copiii din România în ultimii o sută de ani” a precizat preşedintele Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, ing. Cristian Dumitru.

El a menţionat că Asociaţia Muzeul Jucăriilor a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători, încă din anii ’60, ai propriilor jucării care, pe parcursul a patru decenii, au strâns şi au colecţionat nenumărate jucării aparţinând diferitelor generaţii.

„Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ scuturat din portofel, altele au stat radioase în vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor, unele au ascultat, poate, muzica veselă din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile noastre au fost martorele unui zâmbet” a mai spus ing. Cristian Dumitru, menţionând că Asociaţia Muzeul Jucăriilor doreşte realizarea unui muzeu virtual al jucăriilor în care fiecare „păstrător” al unui prieten drag al copilăriei poate să-l expună alături de o mică poveste.

Preşedintele Asociaţiei Muzeul Jucăriilor a mai arătat că obiectivele grupării sunt crearea şi dezvoltarea unui muzeu virtual al jucăriilor, cu fotografii ale jocurilor şi jucăriilor din colecţiile membrilor şi prietenilor asociaţiei; crearea unui catalog al jocurilor şi jucăriilor fabricate în România; militarea pentru înfiinţarea în România a unui muzeu al jucăriilor; organizarea şi sprijinirea expoziţiilor din colecţia de jucării a membrilor asociaţiei.

„Dacă dumneavoastră aveţi jucării dragi, pline de amintiri ale copilăriei, vă rugăm sa ne contactaţi şi astfel muzeul nostru virtual şi material se va îmbogăţi. O mulţime de  jucării (peste 15.000) au fost adunate pentru un muzeu de Asociaţia Muzeul Jucăriilor. Jucăriile  au fost fabricate în România şi în alte ţări între anii 1930-1980. În cea mai mare parte, jucăriile au fost achiziţionate din România în ultimii 40 de ani şi probabil vor trezi amintiri plăcute în rândul părinţilor. Până la găsirea unui sediu permanent pentru expunerea colecţiilor Muzeului Jucăriilor am început prezentarea acestui proiect în cadrul unor expoziţii temporare” a menţionat ing. Cristian Dumitru. (M.T.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: