Carte, cinste cui te-a scris

Bătălii în adâncuri pentru Marea Unire

 Numărul 37 (2018-2019) al revistei „Vitralii. Lumini şi umbre. Revista veteranilor din Serviciile Române de Informaţii” este dedicat în întregime Centenarului Marii Uniri. În editorial, se exprimă clar ideea că „am inclus între principalele obiective ale produsului nostru editorial promovarea valorilor naţionale şi cultivarea patriotismului” (p.6), un proiect tot mai rar întâlnit în publicistica românească.

Volumul evocă multitudinea mijloacelor pe care românii le-au creat sau avut la îndemână pentru a-şi realiza idealul: Unirea cea mare. Articolele acordă, firesc, interes special activităţii informative, cea care a avut o contribuţie de cele mai multe ori decisivă în asigurarea succesului politicii româneşti. Au existat şi insuccese, datorate „cozilor de topor”, în bună măsură, cum afirma Nicolae Iorga, elemente alogene.

Foarte interesant articolul consacrat basarabeanului Pantelimon (Pan) Halippa, semnat de col. (r.) dr. Aurel V. David, personaj important în înfăptuirea Unirii, dar şi depozitarul, la locuinţa sa din România, al unor importante documente politice privind evenimentele care au dus la unirea Basarabiei cu România. Ele au fost recuperate de la Pan Halippa, dar şi de la alţi basarabeni şi tezaurizate în arhivele României. (D.T.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: