O reîntoarcere la prima dragoste, înotul

Un dialog cu Bogdan Nicule, totodată scriitor şi profesionist al sportului

 Adeseori crezi că ştii cam totul despre un om pe care-l cunoşti de ceva vreme, însă constaţi cu surprindere că nu ştii adevărul decât cam pe jumătate. Cu surprindere am aflat că suceveanul cu origini udeştene Bogdan Nicule, pe lângă pasiunea scriitoricească, este şi un profesionist al înotului. Astfel că recent l-am provocat la un dialog despre reîntoarcerea la prima lui dragoste, înotul.

„Am început înotul la Suceava în anul 1984, în clasa a II-a, pe când eram elev la Şcoala Gimnazială Nr. 4. Primul profesor a fost Dan Pîrvu. Alţii care m-au antrenat au fost Roland Hesz, Mariana Gheorghe, Serfiu Tănase. Iar dintre colegi i-aş aminti pe Iuliana Pantelimon, Sorina Hanceriuc, Cezar Moscaliuc, Tudor Ignat.

 Am continuat preţ de vreo 7 ani, până în clasa a VIII-a, la nivel de înaltă performanţă. Au fost ani plini de antrenamente, cu rezultate foarte bune. La orice probă am participat, am fost printre primii opt pe ţară. Am fost campion naţional cu ştafetă şi am urcat deseori pe podiumul de premiere. Din păcate, am încetat practicarea înotului atunci când începeau marile competiţii internaţionale” ne-a povestit Bogdan Nicule. Tot el a mai spus: „La maturitate am reluat înotul pentru menţinere, ca activitate recreaţională. Am participat la câteva evenimente sportive organizate în actualul meu oraş de reşedinţă, Cluj-Napoca. În toamna lui 2016 am aflat că se va organiza în vara anului următor Campionatul Mondial de Masters la Budapesta. Pentru mine, participarea la o competiţie de anvergură internaţională rămăsese ca un vis prăfuit, undeva în biblioteca vieţii. Mi-am verificat timpii pentru probele la care mă puteam apropia de baremurile de participare şi am început antrenamentele mai susţinut. M-am înscris în clubul «Aqua 01 Cluj», afiliat Federaţiei Române de Înot şi pentru competiţiile masters. Apoi, am început să particip la astfel de competiţii din ce în ce mai importante, iar la Campionatul Naţional Masters de la Târgovişte din 2017 obţineam deja timpii necesari pentru participarea la trei probe de la Campionatul Mondial. Povestea de la Budapesta a fost magică, întrucât mi-a adus împlinirea unui vis după 27 de ani. Am participat la trei probe: 50 m fluture, 50 m liber şi 50 m bras. Am fost susţinut de familie pe tot parcursul competiţiei, de familia mea dragă, şi, ca un cadou special, la ultima probă, cea de 50 m bras, şi de marea noastră campioană Carmen Bunaciu. Am intrat în clasamentul mondial la două probe, cea de 50 liber şi cea de 50 m bras. La fluture mi-au lipsit 5 sutimi de secundă”.

La Budapesta, Bogdan Nicule a avut ocazia să concureze alături de fostul său coleg Tudor Ignat. Spre deosebire de Bogdan, el nu a întrerupt înotul, a făcut înot de înaltă performanţă, la nivel de seniori. Reamintim că suceveanul Tudor Ignat este în prezent antrenor în Norvegia şi participă la competiţiile de Masters.

„După experienţa deosebită de la Budapesta, am continuat să mă antrenez, cu gândul la o nouă competiţie importantă: Campionatul European de Masters de la Kranj, din Slovenia. Coincidenţa face că pentru această competiţie m-am antrenat alături de un alt bucovinean, Liviu Bursuc. Liviu e fost elev al lui Tudor Ignat, iar acum este instructor de înot la Cluj. Împreună am participat la mai multe competiţii masters de pregătire, timpii obţinuţi în competiţii fiind din ce in ce mai buni.

La Campionatul Naţional Masters din 2018, rezultatele au fost pe măsură: am devenit campion naţional la categoria mea de vârstă (41 – 45 de ani) la probele de 50 m bras si 100 m bras” ne-a mai precizat Bogdan Nicule.

A urmat Campionatul European din Kranj, unde a concurat la cinci probe, intrând la toate în clasamentul final. Cea mai bună clasare a fost cea de la 100 m bras, unde a obţinut locul 15 la nivel european. „Experienţa din Slovenia a fost iarăşi foarte plăcută, întrucât ne-am întâlnit mulţi colegi de la cluburile Masters din ţară şi am reprezentat cu onoare România” a povestit Bogdan.

„În 2019 Campionatele Mondiale Masters vor avea loc în Gwangju, Coreea de Sud. Sunt deja în pregătiri pentru acea competiţie şi, până în acest moment, am realizat baremurile de participare la opt probe. Va trebui să aleg cinci dintre ele, deoarece se permite participarea la doar cinci probe de către fiecare sportiv. Cea mai importantă competiţie de pregătire din 2018 a fost Campionatul Naţional Masters al Ungariei, la care am participat şi am obţinut trei medalii de bronz la 200 bras, 200 liber şi 200 mixt. Având în vedere nivelul înalt al acestei competiţii, rezultatele sunt foarte bune.

Continuăm pregătirea cu competiţii de verificare, cea mai importantă fiind, în vară, Campionatul Naţional Masters. După acea verificare, urmează, în luna august, competiţia din Coreea. Până la urmă, practicarea înotului are ca scop menţinerea unei stări de sănătate cât mai bună. Faptul că pot participa şi la unele competiţii care să ordoneze antrenamentele şi să menţină un grad de motivaţie crescut, este de mare ajutor. Mă bucur să îmi fac noi prieteni, să împărtăşim experienţele prin care trecem împreună, să ne bucurăm de faptul că reprezentăm România la competiţiile unde participam şi să propagăm mişcarea masters la cât mai multe cluburi şi persoane” a încheiat Bogdan Nicule.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI