Placă aniversară dezvelită la fosta graniţă dintre Ducatul Bucovinei şi Regatul României

> Ion Lungu: Suntem într-un loc istoric, la un moment istoric > Gheorghe Flutur: În această sută de ani, oraşul Suceava s-a schimbat în bine

O placă aniversară a fost dezvelită, ieri dimineaţă, la fosta graniţă dintre Ducatul Bucovinei şi Regatul României, între cartierele Iţcani şi Suceava, pe clădirea Centrofarm. La eveniment au participat elevi, tineri, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Suceava, ai Primăriei Suceava, consilieri locali din toate formaţiunile politice; dintre parlamentari a fost prezent deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că placa aniversară a fost montată exact unde a fost graniţa între Regatul României şi Ducatul Bucovinei.

„Suntem într-un loc istoric la un moment istoric, când sărbătorim 100 de ani de la unirea Bucovinei cu România” a spus Ion Lungu.

Pe placa aniversară a fost înscris următorul text:

„Astăzi, 28 noiembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România. Spuneţi generaţiilor viitoare că aici a fost graniţa între Ducatul Bucovinei şi Regatul României.

Grănicerii şi jandarmii care asigurau paza pe frontiera Bucovinei l-au întâmpinat pe generalul Iacob Zadik, comandantul Diviziei 8, având în subordine Regimentele 16, 29 şi 37 Infanterie şi-au deschis drumul spre Congresul General al Bucovinei din Sala Sinodală a reşedinţei mitropolitane din Cernăuţi unde s-a votat unirea Bucovinei cu România”.

Primarul Ion Lungu a declarat că istoria spune că acest moment a fost foarte important, deoarece la Cernăuţi era haos, ucrainenii ocupaseră Cernăuţiul şi până şi Văşcăuţiul spre Siret, având intenţia să vină spre Suceava să ia anumite localităţi, care erau preponderent ucrainene, spre a le trece în subordinea lor.

El a amintit că Iancu Flondor a făcut apel autorităţilor române, guvernului, iar atunci s-a decis trimiterea generalului Iacob Zadik, care a trecut frontiera în data de 9 noiembrie. Acesta a ajuns în 8 noiembrie 1918 la Burdujeni, iar în data de 9 noiembrie a trecut prin această zonă, prin Siret spre Cernăuţi, unde a ajuns în 11 noiembrie.

Ion Lungu a subliniat că, fără niciun foc de armă, ucrainenii s-au retras, iar generalul Zadik a impus ordinea în Cernăuţi şi a creat premisele unirii Bucovinei cu România.

„E bine să se ştie istoria. Astăzi, chiar dacă nu mai este România cea mare, noi trebuie să ne bucurăm aici, la Suceava, că jumătate din Bucovina este în România şi, mai mult, capitala Bucovinei din România este Suceava” a spus Lungu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că este un moment emoţionant.

„Îmi aduc aminte că, în urmă cu 10 ani, când împlineam 90 de ani de la Unirea Bucovinei cu Ţara, am marcat momentul şi am simulat intrarea cu trupe, cu armata, în Suceava, apoi am citit la Palatul Administrativ Moţiunea Unirii” a spus Flutur, care a mulţumit primarului Ion Lungu pentru parteneriatul în cadrul acţiunilor de marcare a centenarului unirii.

„Sper ca aici, chiar dacă vor dispărea clădirile, să rămână măcar o bornă pentru istorie, să ştie tinerii, pentru că e o pagină de istorie. Cândva, aici, a fost o graniţă. Dincolo de graniţă era Ducatul Bucovinei care 144 de ani a fost sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar” (de fapt, Austro-Ungar abia din 1867 – n.red.) a spus Flutur.

El a arătat că la 100 ani se poate spune că s-au omogenizat lucrurile.

„Vreau să fiu foarte corect: Suceava, oraşul care este format din vechiul oraş Suceava şi Burdujeni, în suta asta de ani a suportat modificări în bine. Dacă mă uit la ultimii 20-25 de ani, investiţiile făcute în Suceava în infrastructură, apă, canalizare, drumuri şi confortul oamenilor în general, eu cred că trebuie să recunoaştem şi să apreciem eforturile celor care au condus municipiul Suceava şi avantajele pe care le avem că suntem în Uniunea Europeană” a declarat Gheorghe Flutur. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: