Se aşteaptă explicaţii şi soluţii privind reducerea unor salarii din sistemul de învăţământ

Aşa cum aţi aflat deja din rubrica „Flash”, învăţământul nostru are mari probleme. Nu se ştie dacă pentru că guvernanţii actuali sunt doar agramaţi sau dacă sunt şi rău intenţionaţi. Vă readuc aminte că fostul ministru al Învăţământului, al nostru Vali Popa, a semnat un ordin (nr. 4884) prin care trebuia să fie reduse 4000 de posturi în sistem. Că au sărit sindicatele la scandal şi ulterior demisiei lui Popa s-a revenit asupra deciziei cu alt ordin de ministru (nr. 5282) care prevede chiar şi înfiinţarea altor 1300 de posturi în sistemul de învăţământ, este un fel de frecţie la piciorul de lemn. Din simplul motiv că degeaba angajezi mai mulţi dacă nu ai de unde-i plăti. Fiindcă treaba e oablă cu cei care lucrează în contabilitate, psihologie şi ca infirmieri în şcolile speciale (ce bucurie pentru ultimele două categorii!…) cărora li s-a redus salariul. De cine, se ştie, de ce, nu. Preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS), Giani Leonte, a ţinut să precizeze în aceste cazuri că în judeţul Suceava nu a avut efect ordonanţa lui Popa, dar că în ţară s-au grăbit vreo câţiva inspectori-şefi şi directoraşi de şcoli care au făcut reduceri, în anumite judeţe chiar şi de câte 200 de cadre didactice, înregistrându-se până la plecarea din funcţie a ministrului, la nivel naţional, 2800 de demiteri.

Referitor la problemele cu reducerile salariale, tot Giani Leonte a precizat că Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI, din care face parte şi ASIS) a purtat discuţii cu guvernanţii, solicitându-se înfiinţarea unei comisii tehnice de lucru din care să facă parte reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, ministrul de resort, precum şi firma SIVECO, cea care a elaborat softul pentru calcularea salariilor. Leonte a mai spus că se vor cere Ministerului Educaţiei Naţionale explicaţii clare privind reducerea salariilor angajaţilor din serviciile amintite mai la începutul materialului.

„Noi am făcut diligenţele necesare. Aşteptăm un răspuns de la minister. Sper ca discuţiile pe tema salariilor să aibă loc cât mai curând şi chiar, de ce nu?, să se întâmple săptămâna viitoare” a mai spus Giani Leonte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: