Muncitori din Ucraina vor termina lucrările la monumentul ecvestru al lui Ştefan cel Mare

> Intervenţiile efective la soclu, basoreliefuri şi statuia domnitorului călare s-au încheiat la timp > Până la jumătatea lui octombrie trebuia să fie finalizate şi cele din parcul din jur > „Nu avem oameni în România. Pe cei care au făcut statuia i-am pierdut (…), de aceea a fost nevoie să îi căutăm şi i-am adus pe cei din Ucraina, zece oameni” arată responsabilul firmei de construcţii

 Lucrările de reabilitare a monumentului ecvestru al domnitorului Ştefan cel Mare, inclusiv din zona aferentă acestuia, vor mai dura încă două săptămâni. Aceasta deşi firma constructoare se angajase să încheie execuţia pe 15 octombrie, cauza întârzierii fiind – potrivit celor afirmate în cadrul comandamentului de ieri, de la sediul Primăriei –, lipsa de muncitori.

Primarul Ion Lungu i-a criticat pe oficialii societăţii, menţionând că a făcut o vizită inopinată la faţa locului, unde a găsit „muncitori dezorientaţi, iar şeful de echipă lipsea”.

După ce anterior îi lăudase ca fiind cei mai serioşi dintre constructorii de pe şantierele Sucevei, acum edilul-şef le-a reproşat că „se îneacă precum ţiganul la mal”.

„În măsura în care este vreme bună, vă mai trebuie două săptămâni. S-au terminat lucrările la monument, cele mai grele, mai sensibile, însă la partea de amenajări exterioare nu se lucrează cu toată forţa, cu toată nădejdea” le-a spus Lungu reprezentaţilor societăţii.

Întrucât muncitorii de la monumentul propriu-zis şi-au făcut treaba şi au plecat spre alte şantiere, intervenţiile de pe platoul acestuia au bătut mai mult pasul pe loc.

„Noi am adus muncitori din Ucraina. Mai aşteptăm ca joi să ne mai vină vreo trei-patru, avem o echipă de zece şi zic că în două săptămâni putem să încheiem. Nu avem oameni în România. Pe cei care au făcut statuia i-am pierdut, fiindcă au alte lucrări, pe la Catedrală, la Bucureşti sau în altă parte. De aceea a fost nevoie să îi căutăm şi i-am adus pe cei din Ucraina, zece oameni” a menţionat responsabilul constructorului, la întâlnirea de ieri, de monitorizare a stadiului investiţiilor din municipiul Suceava. Conform studiului de fezabilitate, intervenţiile la „piaţeta” din jurul monumentului ecvestru al domnitorului Ştefan cel Mare vizează refacerea şi extinderea platformelor existente şi placarea cu dale de granit; montarea de bănci; amplasarea de jardiniere şi plantarea de arbori ornamentali. Acestea au fost licitate pentru 799.981 de lei fără TVA, incluzând, totodată, rampe pentru accesul persoanelor cu handicap, precum şi sisteme de iluminat arhitectural şi ambiental.

Reamintim că asocierea Mateo Rustic Ipoteşti şi Exprosoft Iaşi a câştigat licitaţia pentru reabilitarea statuii cal-călăreţ, cât şi a soclului. Pentru acestea, valoarea contractului este de 562.000 de lei plus TVA, perioada de realizare fiind de 120 de zile. Date fiind manifestările prilejuite de aniversarea Centenarului Marii Uniri, obiectivul reabilitat ar urma să fie inaugurat în prejma Zilei Bucovinei şi a Zilei Naţionale a României.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: