Timp de două zile

În Fălticeni a răsunat muzica de fanfară

În perioada 13 – 14 octombrie, la Fălticeni s-au desfăşurat a IV-a ediţie a Festivalului-concurs al fanfarelor şi al ansamblurilor folclorice ţărăneşti şi prima ediţie a Târgului de toamnă al meşterilor populari şi meşteşugarilor.

Manifestarea culturală organizată de Primăria şi Consiliul Local Fălticeni în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Asociaţia Culturală „Vatra Satului” completează calendarul cultural fălticenean, amintind de anii când în Parcul Prefecturii exista un foişor în care cânta fanfara militară a oraşului.

În ciuda vremurilor, deloc – s-ar putea spune – generoase cu muzica veche, fălticenenii s-au oprit din drum pentru a privi şi asculta fanfare, fiind fermecaţi de sunetele instrumentelor de suflat autentice, unele vechi de zeci ani, dar care, auzindu-le, îţi dau un fior aparte, „arta de a gândi cu sunete fiind una dintre puţinele desfătări permise sufletului în onoarea lui Dumnezeu” după cum ne-a spus unul dintre instrumentiştii din Preuteşti.

„Ca la noi la Fălticeni”, în sunet de fanfară

Festivalul a început în faţa Primăriei Fălticeni, unde fanfarele „Vuietul Şomuzului” din Preuteşti, „Fanfara lui Cucoş” de la Fântânele şi „Izvoraşul” din Liteni au prezentat câte un mic spectacol care a inclus şi valsuri vieneze. Înainte de a pleca în parada fanfarelor, uşor mai restrânsă ca desfăşurare faţă de alte ediţii, ce a avut loc pe traseul Primărie – Piaţa „Nada Florilor”, fanfarele au cântat împreună cunoscuta melodie „Ca la noi la Fălticeni” din repertoriul lui Nelu Huţu.

Reînfiinţată pe „scheletul” vechilor fanfare din satele Preuteşti şi Leucuşeşti, la iniţiativa colonelului în rezervă Dumitru Simion, fanfara „Vuietul Şomuzului”, a comunei Preuteşti, i-a încântat pe cei prezenţi cu melodii populare de pe Valea Şomuzului.

Fanfara din Preuteşti a fost înfiinţată în anul 2014, fiind compusă în mare parte din descendenţi ai vestitei fanfare populare ţărăneşti a comunei Preuteşti, cunoscută sub numele de „Banta lui Boncu”.

„Rolul fanfarei este de a readuce în scenă o muzică tradiţională românească specifică zonei Moldovei. Cei de vârsta mea au crescut şi şi-au trăit viaţa cu acest gen de muzică. Sperăm să ajungem şi la sufletul tinerilor, într-o piaţă muzicală în care predomină genuri care nu sunt specifice poporului român” susţine conducătorul formaţiei, Dumitru Simion.

Iubitorii de tradiţii s-au putut bucura de muzică autentică oferită de o fanfară cunoscută în toată ţara pentru spectacolele pe care le susţine în perioada sărbătorilor de iarnă. „Fanfara lui Cucoş”, din Fântânele, împreună cu instructorul Gheorghe V. Scutariu, a demonstrat că nu trebuie pregătire muzicală la conservator, ci doar talent înnăscut pentru a duce mai departe tradiţiile satului, pentru a cânta la instrumente masive de suflat, la bas, trombon, trompetă sau a impune ritmul cu toba.

Fanfara „Izvoraşul” de la Liteni, condusă de Costică Stăuceanu, îşi are rădăcinile într-o fostă comună care avea în fiecare sat câte o fanfară ce cânta la nunţi, pe prispa casei, pe scânduri stivuite în dosul porţii sau în fundul curţii ori într-o remorcă veche de tractor, acoperită cu crengi şi frunze, pentru ca muzicanţii să fie feriţi de soare.

Toate fanfarele au interpretat în festival câte un colaj de piese folclorice (o sârbă, o horă şi o bătută), un solo la un instrument de suflat, majoritatea preferând trompeta, dar şi o piesa la alegere (nu folclorică). Fanfarele s-au ridicat la un nivel interpretativ superior, beneficiind şi de un invitat special, solistul de muzică populară Gheorghiţă Rotaru.

Satul tradiţional a prins din nou viaţă la Fălticeni

Timp de două zile, în Piaţa „Nada Florilor” s-a desfăşurat un adevărat regal al muzicii alămurilor, al cântecului popular şi al cântecului patriotic, care a demonstrat, încă o dată, nevoia de muzică autentică în sufletul românului şi faptul că în satele româneşti se mai găseşte timp pentru a respira prin trecut, cu ajutorul tradiţiilor populare şi diverselor forme de expresie ale folclorului românesc.

Taragotistul Dumitru Dubrican a venit cu drag la Fălticeni împreună cu Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania”, din Baia Mare, „cu taraf şi cu mulţi tineri care cântă şi joacă foarte frumos”, împreună realizând un spectacol impresionant, care a inclus şi o paradă a costumelor populare din fiecare vatră folclorică maramureşeană, alături de evoluţii de excepţie ale tinerilor artişti cu repertorii proprii bine alese.

Soliştii, horarii, taragotistul Dumiru Dobrican şi dansatorii Ansamblului „Transilvania”, împreună cu Grupul vocal bărbătesc „Flori de Măr” din Râşca, ansamblurile folclorice „Obcina Stânişoarei” din Mălini, „Străjerii” din Dolheşti şi Călin Brăteanu au pornit o horă mare la Festivalul Fanfarelor, în care s-au prins şi o parte din spectatori, ea fiind considerată cea mai mare horă organizată în Piaţa „Nada Florilor”. A urmat un alt act patriotic, realizat de corala Parohiei Salcea, dirijată de părintele Doru Budeanu, care a adus în atenţie cântece patriotice centenare.

 „Ieri şi astăzi, pe scena de la Fălticeni am avut bucuria să văd câţiva pomi înfloriţi cu copilaşi minunați, care v-au făcut fericiţi. Pomii aceştia au fost udaţi, au crescut cu răbdare, cu muncă, cu mult bun-simţ, drept care aplauzele dumneavoastră trebuie să meargă pentru domnii învăţători.

Aţi venit aici cu tot ceea ce aveţi mai frumos, tradiţiile noastre populare şi muzica de fanfară tradiţională. Să dea Dumnezeu să ne bucurăm an de an de ceea ce au românii mai frumos, muzica tradiţională de fanfară!

Din partea mea şi a gospodarilor, felicitări pentru ceea ce faceţi, respect şi dragoste, şi să vă ajute Dumnezeu să faceţi ce trebuie. Să ne iertaţi că poate noi nu facem ce, cât şi cum trebuie, dar numai cine nu munceşte nu greşeşte” a spus Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Călin Brăteanu a transmis şi salutul Consiliului Judeţean şi al preşedintelui executivului, Gheorghe Flutur, ca şi al colegilor de la Centrul Cultural „Bucovina”, parteneri ai Primăriei Fălticeni în realizarea celui mai frumos spectacol dintre cele organizate în cele 15 ediţii ale Târgului Mărului.

Târgul de toamnă al meşteşugurilor

Timp de două zile, în Piaţa „Nada Florilor” s-a desfăşurat prima ediţie a Târgului de toamnă al meşterilor populari şi meşteşugarilor. Prin Centrul Cultural „Bucovina”, meşteri pielari şi olari, făuritori de costume populare sau de podoabe, artizani în prelucrarea lemnului sau confecţionarea coşurilor din nuiele au fost prezenţi la Fălticeni pentru a expune şi a vinde obiecte deosebite. Lor li s-au alăturat elevii de la Clubul Copiilor şi de la Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu”, care au expus şi au oferit spre vânzare produse din cămara pregătită pentru toamnă, cum ar fi dulceţuri, murături, fructe, legume, zacuscă, gemuri, siropuri, gutui, nuci şi mere. Niciun produs nu a avut preţ, a fost o activitate caritabilă, un gest prin care cei mici au vrut să-l ajute pe tatăl a doi elevi de la Şcoala „Ion Irimescu”, bolnav de cancer, care are nevoie de 35.000 de euro pentru tratament. Păcat că gestul micuţilor nu prea i-a interesat şi pe cei veniţi la spectacole în cele două zile, cu toate că cei doi prezentatori, profesorii Lenuţa Rusu şi Vasile Buduşanu, au făcut numeroase apeluri pentru a se cumpăra „borcănaşe cu speranţă” oferite de copiii…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: