Zilele Culturii Polone

„Mai aproape unii de alţii”

De 20 ani, Zilele Culturii Polone sunt o manifestare care uneşte simpozionul pe tema relaţiilor polono-române de-a lungul veacurilor înţelese în sens larg, precum şi manifestări culturale. Din anul 2006 un element permanent al Zilelor Culturii Polone este Sărbătoarea Roadelor în Soloneţu Nou, în timpul căreia se prezintă toate comunităţile poloneze din România, precum şi vecinii români şi alte minorităţi.

Ediţia a 20-a a Zilelor Culturii Polone de anul acesta începe în ziua de 14 septembrie, la ora 9.30, la Muzeul de Istorie din Suceava, cu deschiderea oficială şi vernisajul expoziţiilor. „Poloneze şi românce care au schimbat lumea” este o expoziţie excepţională pregătită de Institutul Polonez din Bucureşti cu ocazia Centenarului redobândirii Independenţei Poloniei şi Marii Uniri a României. Anul 1918 este şi momentul când femeile poloneze au obţinut drept de vot. Expoziţia prezintă 34 de femei excepţionale – poloneze şi românce, care au avut curaj şi determinare să schimbe ţara lor, Europa şi întreaga lume. Au luptat pentru drepturile femeilor, au schimbat faţa societăţii lor, au fost pioniere ale progresului, educaţiei, artei, au atins rezultate deosebite în sport, au făcut fapte eroice. Datorită lor, lumea de astăzi este mai bună şi mai frumoasă.

Expoziţia „RO mania” este o expoziţie de fotografie care prezintă imaginea subiectivă a României a lui Wladyslaw Kubien – polonez din regiunea Transolza (locuită de o numeroasă diaspora poloneză) în Republica Cehă –, artist plastic, grafician, sculptor şi fotograf, care în repetate rânduri a vizitat România în calitate de participant la Zilele Culturii Polone, instructor la atelierele şi taberele artistice din satele poloneze din Bucovina, dar şi în calitate de artist, cu lucrările sale la multe expoziţii din multe locuri din România. Această ţară, locuitorii ei, natura şi monumentele ei l-au fascinat şi inspirat de ani. Wladyslaw Kubien ne invită într-o „călătorie” prin România aşa cum a cunoscut-o, îndrăgit-o şi văzut-o prin obiectivul aparatului său şi pe care o poartă în sine de ani.

După deschiderea expoziţiilor vă invităm la prezentarea imaginii unei femei excepţionale şi a unui om frumos – Maria Lesiecka – la 10 ani de la moartea sa, născută în Bucovina, implicată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în conspiraţia antihitleristă, antisovietică, curier şi traducător, iar după război suferind represaliile autorităţilor comuniste.

Simpozionul internaţional intitulat „Despre relaţiile polono-române de-a lungul timpului în anul Centenarului Independenţei Poloniei şi Marii Uniri a României” va începe în sălile de conferinţă ale Muzeului de Istorie cu secţiunea dedicată anului 1918 în România şi Polonia, urmată apoi de două zile de dezbateri ale istoricilor, lingviştilor, etnografilor, istoricilor culturii. Pe 15 septembrie, după-amiază, vor avea loc concluziile simpozionului şi lansarea celor mai noi cărţi dedicate tematicii polono-române editate în Polonia şi România.

Tot în aceeaşi zi, la ora 13.30 invităm locuitorii Sucevei la un moment polonez pe esplanada Casei de Cultură. Va evolua Fanfara de Tineret de pe lângă Unitatea de Pompieri din localitatea Skawa, regiunea Malopolska, înfiinţată în 1933. Această fanfară înfrumuseţează sărbătorile naţionale în timpul cărora prezintă repertoriul oficial cu defilare, interpretează şi muzică de film, muzică de big band şi muzică clasică. Şeful orchestrei este Robert Pustula, iar dirijor, Paulina Smaciarz. Participarea orchestrei la Zilele Culturii Polone a fost posibilă cu ajutorul Consiliului Voievodatului Malopolska din Polonia.

Ziua de 16 septembrie va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Soloneţu Nou, care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11.00, după care vor urma: expoziţia de roade şi specialităţi culinare, picnic şi spectacolul folcloric cu participarea ansamblului „Sołonczanka” din Soloneţu Nou, precum şi a musafirilor, a Fanfarei de Tineret de pe lângă Unitatea de Pompieri din localitatea Skawa în regiunea Malopolska şi a trupei „Pieczarki” din regiunea Zywiecului care prezintă un dinamic folk rock muntenesc (http://pieczarki.art.pl/). Vă invităm să vă întâlniţi cu Polonia şi diaspora poloneză din România, dar şi cu folclorul, muzica şi bucătăria poloneză.

În timpul Zilelor Culturii Polone vom găzdui reprezentanţi ai Senatului Poloniei, Ambasadei R.P. la Bucureşti şi ai Institutului Polonez din Bucureşti, pe reprezentanţii Voievodatului Podkarpackie înfrăţit cu judeţul Suceava, precum şi reprezentanţi Consiliului Judeţean al Voievodatului Malopolska. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: