Cantităţi de steril din iazul de decantare Tărnicioara au ajuns în pâraiele de sub iaz

Precipitaţiile abundente au condus la antrenări de material solid în suspensie evacuate din galeria de la baza iazului Tărnicioara, a anunţat AN „Apele Române”.

AN „Apele Române” prin Administraţia Bazinală de Apă Siret/Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a fost informată de către societatea CONVERSMIN SA Bucureşti – punct de lucru Vatra Dornei, că în urma precipitaţiilor abundente căzute în ultima perioadă s-a constatat antrenarea de material din corpul iazului Tărnicioara prin sistemul de evacuare din canalul de subtraversare al iazului.

Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava s-au deplasat în teren (GRA şi Laborator Calitatea Apei) alături de SVSU Ostra, Primăria Ostra şi CONVERSMIN SA Bucureşti – punct de lucru Vatra Dornei şi au constatat că s-a produs o pâlnie de prăbuşire pe plaja iazului de decantare a sterilului Tărnicioara, din cadrul perimetrului Cariera Ostra.

„Acest fenomen s-a produs din cauza faptului că apa acumulată în corpul iazului în perioada precipitaţiilor, împreună cu izvoarele subterane au antrenat material din corpul iazului în conductele de evacuare din canalul de subtraversare”, se arată în comunicat.

Totodată, s-a constatat că materialul disloca din corpul iazului a fost evacuat pe pârâul Scăldători, afluent de stânga al pârâului Brăteasa.

„Fenomenul de producere a pâlniei de prăbuşire de pe plaja iazului este în continuă evoluţie, având o adâncime de cca. 4 m şi un diametru de cca. 2 m”, precizează sursa citată.

În acest caz s-a stabilit necesitatea supravegherii continue a fenomenului şi a evoluţiei acestuia până la stabilizare şi au fost prelevate probe de apă de către laboratorul de calitatea apei SGA Suceava.

Activitatea este monitorizată în permanenţă de directorului general al AN „Apele Române, Victor Sandu, precizează sursa citată. (N.B.) 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI