Vasile Andru a fost din nou, în tabără, la Câmpulung Moldovenesc

Afirmaţia ar putea fi socotită, pe drept cuvânt, un paradox dacă prezenţa lui Vasile Andru nu ar fi fost atât de vie printre cei care au luat loc în jurul mesei rotunde din sala de consiliu a Colegiului „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc. Au venit confraţi, învăţăcei, admiratori şi bineînţeles membrii ai familiei, care au dorit să evoce, la un an de la plecarea sa pe drum fără întoarcere, personalitatea scriitorului, a dascălului, gânditorului, dar mai ales a omului care a fost Vasile Andru.

Nu au lipsit nici acum cei care l-au urmat în astfel de tabere ori de câte ori asemenea întâlniri au avut loc, în frunte cu devotata lui soţie, doamna Silvia, care din 1990 i-a devenit ucenică şi apoi tovarăşă de viaţă, aceasta numindu-l şi acum, cu veneraţie, Maestrul.

De la bun început, profesorul Ion Popoiu, autor de carte din domenii istorice, care a moderat acţiunea, a făcut propunerea ca astfel de întâlniri să continue la Câmpulung, pentru a-l cunoaşte mai bine şi înţelege pe Vasile Andru, propunere întărită şi de scriitorul Ioan Filipciuc, care a lansat şi ideea scrierii unei cărţi de amintiri cu Vasile Andru.

Ion Popoiu l-a cunoscut pe cel evocat cu mulţi ani în urmă când, în calitate de director al Muzeului din Făgăraş, l-a invitat să susţină prelegeri la manifestările culturale pe care le organiza. I-a rămas admirator toată viaţa, considerându-l pe Vasile Andru un om universal, un reper pentru mulţi, care prin scrisul şi întreaga sa existenţă a luptat pentru optimizare umană. V.A a fost un veşnic căutător în această privinţă, care a dăruit cu generozitate din preaplinul iubirii de oameni.

Pentru doamna Silvia, Maestrul n-a plecat niciodată din viaţa sa. El a rămas să-şi perfecţioneze cele peste 25 de cărţi beletristice şi sapienţiale pe care a apucat să le scrie (Mirele vine odată cu seara, Grădinile ascunse şi alte scrieri de început au apărut la a doua ediţie complet refăcute), autorul fiind un permanent căutător şi perfecţionist. Vasile Andru are încă multe de dăruit celor din jur, oamenilor pe care i-a iubit şi pe care îi considera rude apropiate, fie că era vorba de cei din ţară sau din India, Japonia, Mexic şi multe alte ţări din Europa sau de pe alte continente pe care le-a vizitat în peregrinările sale prin lume. În India, Pelegrinul l-a cunoscut, şi a avut fericirea să-i împărtăşească ideile marelui înţelept al lumii, Dalai Lama.

Omul Vasile Andru era de o mare modestie. În călătoriile sale prin lume, nedispunând de mijloacele materiale în care se lăfăiesc astăzi unii nemeritat, pelerinul nostru se descurca cum putea, uneori în condiţii de hrană şi cazare deosebit de modeste, condiţii care au contribuit probabil la şubrezirea sănătăţii sale şi la încheierea vieţii pământeşti mult prea timpuriu. Dar Vasile Andru nu se plângea niciodată (trăsătură de familie), cei din familia Andrucovici, bucovineni trăitori la Bahrineşti şi Muşeniţa din zona Rădăuţiului, nedorind să-şi arate lumii suferinţele.

Prin bunătatea şi iubirea sa de oameni Vasile Andru, poate neînţeles de toţi, a fost un căutător şi promotor al fericirii, pe care şi-a dorit-o nu numai pentru el şi cei apropiaţi, ci şi pentru întreaga omenire.

Scriitorul Gheorghe Patza, care i-a fost student la facultatea de litere din Suceava, a vorbit cu emoţie despre calităţile dascălului, despre dorinţa şi hărnicia acestuia de a le oferi studenţilor cunoştinţe cât mai temeinice. Pentru cursul de limbă franceză, pe care îl preda în calitate de lector, a scris ore în şir la maşina de scris, spre a-l multiplica şi a-i ajuta astfel pe studenţii care nu dispuneau de manuale. Despre calităţile acestuia ca om, dascăl, filosof, scriitor, au scris 29 de confraţi din întreaga ţară.

Cu umor, în stilul său binecunoscut, Ion Filipciuc, care i-a fost vecin de sat (acesta fiind din Costişa) şi care îl cunoaşte din copilărie, a povestit despre întâlnirile rămase de neuitat cu Vasile Andru, Matei Vişnec şi alţi oameni de litere, despre discuţiile avute cu acesta şi care te îndemnau mereu la meditaţie. Erau atât de interesante încât poate nici n-ar încăpea în cartea de amintiri pe care o propune.

Profesorul Gheorghe Rusu, cunoscut om de cultură, mărturiseşte că l-a cunoscut târziu pe Vasile Andru, mai cu seamă din scrierile sale. În semn de apreciere şi admiraţie pentru acesta, doreşte să facă parte din grupul celor care se mai consideră ucenicii maestrului, intelectuali din toată ţara, care au fost prezenţi şi de astă dată la întâlnirea la care ne referim şi pe care vorbitorul o doreşte din toată inima anuala la Câmpulung.

Cu aceleaşi sentimente poetul Valerian Bedrule i-a dedicat celui evocat versuri pline de simţire.

Cu emoţie profundă, precum era şi cel evocat, povestind uneori ca şi cum fratele său ar fi fost prezent acolo, scriitoarea Alina Andruhovici a captivat participanţii cu povestiri din copilăria acestuia, care s-a afirmat cu talentul său literar încă de atunci, publicându-şi prima poezie în presa centrală, la vârsta de 12 ani. Având exemplul unor părinţi deosebiţi, cu valori morale care din păcate pentru unii nu mai au însemnătate, cel ce avea să devină mai târziu Vasile Andru, socotit de mulţi un bun universal, a fost un exemplu prin întreaga sa existenţă. În cărţile sale „Zbucium”, „Cum poţi să uiţi” şi „Popas în gara trenului timp”, Alina Andruhovici scrie cu multă căldură despre Vasile Andru, contribuind mai cu seamă la cunoaşterea sa ca Om, fiu al Bucovinei, care şi-a iubit meleagurile natale şi care şi-a preţuit semenii, mai ales pe cei care păstrau tradiţiile noastre de veacuri.

Cine poate spune că Vasile Andru nu a fost şi de astă dată la Câmpulung, dăruindu-ne din preaplinul iubirii sale de oameni?!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: