Să ne cunoaştem istoria

Zilele trecute a avut loc la Biblioteca municipală Rădăuţi lansarea cărţii lui Ion Prelipcean: „Partizanii din Bucovina”, o antologie ştiinţifică de tip academic, cuprinzând 4 volume, cu 2500 pagini, format mare, A4. Despre acest eveniment cultural important referitor la Bucovina merită să oferim publicului câteva referinţe bibliografice despre această carte foarte importantă pentru un anumit timp istoric – epocă postbelică.

Lucrarea adună contribuţii ştiinţifice a 11 cercetători, 5 scriitori şi 31 de surse informaţionale. Această carte impresionantă prin dimensiuni şi informaţii adună tot ce s-a scris şi publicat până în prezent despre luptele partizanilor din Bucovina în partea finală a războiului pentru apărarea patriei (mai – august 1944), şi după război, (noiembrie 1944 – noiembrie 1956), luptând cu arma în mână în rezistenţă şi opunându-se sovietizării României. Pentru realizarea acestei pretenţioase lucrări de analiză şi sinteză, autorul a colaborat cu 5 prestigioase instituţii de cultură: Institutul Naţional pentru Studierea Totalitarismului (INST), Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), ambele din Bucureşti, precum şi cu Institutul „Bucovina” al Academiei Române din Rădăuţi; cu Biblioteca Academiei Române şi Editura Academia civică, ambele din Bucureşti. Au contribuit cu studii ştiinţifice şi anchete în teren următorii cercetători: Radu Ciuceanu, Adrian Brişcă, Gabriel Ciuceanu, Teodor Bărbulescu, Liviu Ţăranu, Rodica Iaţencu, Marian Olaru, Vasile Schipor, precum şi următorii scriitori: Constantin Hrehor – cu „Muntele mărturisitor”, Ion Prelipcean – Emil Ianuş – cu „Ultimul partizan”, Ion D. Popescu – cu „Am fost căpitan de jandarmi”, Vichentie Nicolaiciuc – cu „Umbra partizanului”, Marian Olaru – cu „Bucovineni împotriva comunismului. Fraţii Vasile şi Gheorghe Motrescu” , Ion Gavrilă Ogoranu: „Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc” – cărţi ce sunt incluse total sau fragmentar în prezenta lucrare. Deci avem de a face cu o lucrare colectivă. Cele 4 volume cu genericul de mai sus poartă titlurile: Vladimir Macoveiciuc (vol. I), Vasile Motrescu (vol. II), Constantin Cenuşă (vol. III), Gavril Vatamaniuc (vol. IV). Cititorul poate astfel să aibă în faţa sa toate datele despre fiecare partizan în parte. Acest lucru nu l-a putut face decât un cercetător, căci un cititor obişnuit, oricât ar fi el de pasionat, nu poate aduna la un loc toată această bibliografie foarte răspândită, ca să aibă o imagine unitară despre fiecare erou şi victimă în parte. În afara acestor informaţii de nivel II (publicate deja în alte lucrări), autorul aduce texte inedite scrise de el sau informaţii colaterale subiectului pentru a trasa coordonatele sociale şi istorice când se petrece acest fenomen, încadrând subiectul într-un context când în ţară aveau loc alte astfel de acţiuni de îngenunchiere a oamenilor în politica de sovietizare a ţării impusă şi condusă de la Moscova.

Cartea reeditează peste 400 de documente (mai mult de 200 elaborate de Securitate, la Rădăuţi; în jur de 100 emise de instanţele de judecată Suceava, Iaşi, Bucureşti, prin care partizanii şi sprijinitorii au fost condamnaţi la ani grei de închisoare, şi alte 100 diverse – pagini de jurnal, scrisori, poezii scrise de Vasile Motrescu, cu mărturii ale supravieţuitorilor aparţinând lui Constantin şi Mărioara Cenuşă, Cozma Pătrăucean şi foarte multe declaraţii ale lui Gavril Vatamaniuc – singurul supravieţuitor al supliciului). Aceste documente au apărut mai întâi în 3 volume, imediat după 1992, intitulate: „Rezistenţa armată din Bucovina”, cu contribuţia cea mai mare a lui Adrian Brişcă, dar ele s-au epuizat chiar de la apariţie, constituind o noutate şocantă şi ofereau informaţiile în devălmăşie, fiind foarte greu să le urmăreşti pe oameni. Actuala antologie le-a separat pe nume de eroi-victime. Astfel, lucrarea are o contribuţie meritorie la studierea istoriei naţionale. Informaţii referitoare la documente au fost completate din alte două cărţi de acest gen: „Bande, bandiţi şi eroi” şi „Cu unanimitate de voturi” – lucrări colective. Lucrarea adună studii publicate în reviste şi cărţi, fotografii inedite procurate din familiile afectate sau primite de la CNSAS, unde au fost livrate de securitate. Jurnalul, scrisorile, mărturisirile sunt al treilea filon important de informaţii.

Cine nu ştie se întreabă ce mare fapte de eroism au făcut aceşti anonimi neînsemnaţi şi necunoscuţi de posteritate? Ei bine, generaţiile mai tinere nu cunosc deoarece regimul de dictatură a înspăimântat lumea şi nimeni nu mai vorbea în casă de teama represaliilor, astfel copiii nu au auzit nimic în familie de la părinţi, în ziare nu apărea nicio informaţie, istoria era contrafăcută, totul era secret. Crimele se săvârşeau în ascuns. Apoi pe aceşti eroi comuniştii i-au denigrat, calomniat, etichetat „hoţi” şi „bandiţi” care au „trădat” ţara, compromiţându-i printr-o propagandă perversă, ca să nu fie iubiţi de către popor, când ei au fost nişte eroi şi au apărat ţara să nu ne cucerească ruşii. Să se ştie de către toţi că datorită acestor ţărani – luptători viteji pe front -, ruşii care au invadat România în 1944 şi au ocupat şesul de la Rădăuţi la Roman, de la 27 martie la 23 august 1944, nu au putut cuceri munţii Bucovinei, apăraţi cu eroism de la Rădăuţi la Bistriţa-Năsăud de către aceşti oameni curajoşi. Pentru acest lucru unii partizani au fost vânaţi de ruşi şi deportaţi în Siberia, de unde s-au întors după 10 ani abia jumătate dintre ei, iar ceilalţi au fost vânaţi de securitate şi condamnaţi la 25 de ani sau pe viaţă, murind în închisori. Cine a fost liberat în 1964 a fost ucis acasă de securitate: Silvestru Macoveiciuc a fost călcat cu camionul, Cenuşă Constantin a fost spânzurat în şură la el, Vasile Motrescu a fost împuşcat în închisoare, George Motrescu a fost otrăvit, alţii au fost împuşcaţi pe geam în casă. S-a urmărit distrugerea lor şi a familiilor lor, care au fost arestate, bătute, închise, ameninţate, terorizate, urmărite, hăituite, persecutate. Cartea aceasta este un monument cultural în memoria acestor eroi-victime. Ca să le recunoaştem eroismul şi meritele şi să nu-i uităm!

Crenguţa Nichita

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: