În prima jumătate a anului

Peste 150 de asistenţi ai persoanelor cu handicap grav şi-au luat concediu

> În semestrul întâi au încetat 36 de contracte de muncă ale asistenţilor personali, cele mai multe, respectiv 20, prin decesul persoanei cu handicap grav

În evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială a municipiului Suceava se aflau, la sfârşitul semestrului întâi 2018, 403 asistenţi personali ai persoanelor cu nevoi speciale, dintre care 91 pentru minori şi 308 pentru adulţi, la care se adăugau alţii 4 asistenţi aflaţi în concediu pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani. Conform unei informări a Serviciului de Protecţie Socială din cadrul DAS, pe parcursul primelor 6 luni trecute din acest an au încetat 36 de contracte de muncă ale asistenţilor personali, cele mai multe, respectiv 20, prin decesul persoanei cu handicap grav. Astfel, aceştia au rămas fără slujbă, întrucât, conform reglementărilor în vigoare, asistentul personal încheie contract individual de muncă cu primarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia bolnavul cu handicap grav domiciliază, iar respectivul contract încetează odată cu trecerea în eternitate a persoanei cu dizabilităţi. În intervalul 1 ianuarie-30 iunie 2018, încă 6 contracte de muncă au fost desfăcute la cererea asistentului, iar două au încetat ca urmare a renunţării la salariu, în favoarea primirii indemnizaţiei acordate prin lege persoanei cu dizabilităţi. Totodată, un contract a fost desfăcut pe motiv de expirare a duratei pentru care acesta a fost încheiat; unul prin pensionarea salariatului; unul datorită instituţionalizării bolnavului; 3 din cauza decesului salariatului, unul pe motiv de schimbare a domiciliului şi unul prin încadrare în gradul de handicap inferior. „În conformitate cu prevederile Ordinului comun al ministrului Sănătăţii şi Familiei şi al ministrului Administraţiei Publice din 2002, numărul asistenţilor personali s-a diminuat, deoarece persoanele cu nevoi speciale pot opta pentru plata unei indemnizaţii lunare echivalentă cu salariul asistentului personal”, se precizează în informarea DAS, semnată de directorul Narcisa Marchitan, în care se mai reliefează că Serviciul de Protecţie Socială are în evidenţă 397 de dosare ale persoanelor cu handicap grav care au solicitat să primească ele însele indemnizaţia în cauză. De menţionat este că, în perioada în care asistentul personal îşi efectuează concediul de odihnă, angajatorul are obligaţia de a asigura un înlocuitor al acestuia din urmă. Atunci când înlocuirea nu este posibilă, indemnizaţia echivalentă cu salariul net al asistentului personal gradaţia „zero” se acordă persoanei cu handicap grav, în acest sens fiind întocmite 152 de referate şi dispoziţii. În primele 6 luni ale anului 2018, la Direcţia de Asistenţă Socială a municipiului Suceava au fost încheiate 47 de contracte noi de muncă cu asistenţi personali ai persoanelor cu nevoi speciale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: