Tragedie în Grecia – zeci de morţi şi răniţi, pagube imense

Bilanţul incendiilor din zona Atenei a ajuns ieri la 82 de morţi; peste 1000 de clădiri sunt de nelocuit

Cel puţin 82 de persoane au decedat, iar alte câteva zeci sunt în continuare date dispărute, în urma incendiilor de vegetaţie din regiunea Atenei, a anunţat, ieri, un purtător de cuvânt al pompierilor din Republica Elenă, precizând că echipele de salvare mai au de intrat într-un număr mare de clădiri din zona afectată.

Stavroula Malliri, purtător de cuvânt al pompierilor, a solicitat rudelor persoanelor dispărute să vină pentru a ajuta la identificarea victimelor.

Aproximativ 130 de pompieri şi militari erau implicaţi în operaţiunile de căutare a persoanelor dispărute, însă ieri era încă dificil de stabilit numărul celor dispăruţi, în condiţiile în care unele dintre aceste persoane s-ar fi putut număra printre cei decedaţi.

Ministerul Infrastructurii a comunicat ieri că peste 1.200 de clădiri din zona afectată sunt considerate nelocuibile.

Evangelos Bournos, primarul localităţii Rafina, a declarat pentru postul SKAI TV că se teme că numărul persoanelor decedate ar putea depăşi cifra de 100, în localitatea pe care o administrează. Oficialul a precizat că 98% din localitatea Mati (la est de Atena – n.n.) – unde s-au înregistrat cele mai multe decese – a fost distrusă, la fel ca şi aproximativ 50% din localitatea Kokkino Limanaki.

Echipele de salvare continuă să caute zecile de persoane considerate dispărute în urma incendiilor din Grecia.

Autorităţile elene au anunţat că vor ajuta cu bani persoanele afectate de calamitate

Din cei 187 de oameni – inclusiv 23 de copii – răniţi în urma incendiilor de vegetaţie, 60 rămâneau spitalizaţi ieri, dintre care 11 la terapie intensivă, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii de la Atena.

Dimitris Tzanakopoulos, purtătorul de cuvânt al guvernului grec, citat de Mediafax, a anunţat că autorităţile vor ajuta victimele incendiilor, urmând ca familiile afectate să primească 5.000-6.000 de euro.

Autorităţile au deschis o anchetă pentru a stabili cauzele incendiilor, în condiţiile în care acestea au izbucnit aproape simultan, astfel că există suspiciuni că au fost provocate intenţionat, potrivit ABC News.

Meteorologii prognozează că în zilele următoare va începe să plouă, lucru ce va veni în sprijinul eforturilor de stingere a incendiilor.

„Construcţii ilegale” şi cetăţeni „abandonaţi”

Potrivit ministrului grec al Apărării, Panos Kammenos, citat ieri de BBC, „construcţiile ilegale” au fost cele care au contribuit „la unul dintre cele mai mari dezastre din lume”. El a precizat că „o crimă” o constituie faptul că locuitori din zonele afectate de incendiu au ridicat construcţii neautorizate în zone împădurite, construcţii ce „au dus la blocarea căilor de evacuare”.

Pe de altă parte, autorităţile se confruntă cu localnici furioşi, care le acuză că n-au fost avertizate la timp şi că n-au fost sprijinite urgent spre a fi evacuate din zonele incendiate.

Ieri, potrivit BBC, şi Panos Kammenos a trebuit să facă faţă furiei localnicilor, care i-au cerut socoteală pentru urmările incendiilor şi pentru faptul că se socotesc „abandonaţi”. Aflat ieri la Mati, potrivit BBC, ministrul Apărării, însoţit de primarul localităţii şi de şeful forţelor aeriene ale Republicii Elene, a fost acuzat de localnici că „au fost lăsaţi de izbelişte”. Unul dintre ei a relatat agenţiei BBC că s-ar fi adresat staţiei de pompieri care habar n-avea de iminenţa incendiului.

„Situaţie de extremă urgenţă”

…Incendiile despre care vorbim au început luni în zone din preajma Atenei, zona cea mai încercată de ravagiile focului fiind cea a localităţii Mati (centru balneo-climateric), aflată la aproximativ 40 km de capitala Republicii Elene. Cele mai multe victime, potrivit surselor locale şi agenţiilor de presă, au pierit în casele şi maşinile lor, după cum avea să confirme ulterior şi purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena, Dimitris Tzanakopoulos. De altfel, marţi dimineaţă, ziariştii au putut vedea, la Mati, un grup de 26 de persoane carbonizate într-o curte dintre locuinţele oraşului, număr confirmat la momentul respectiv şi de reprezentanţi ai Crucii Roşii.

…”Este clipa în care trebuie să luptăm împotriva focului” a declarat, citat de Reuters, premierul grec Alexis Ţipras, înainte să conducă prima reuniune de criză, în acea „primă noapte dificilă” pentru greci de la începutul acestei săptămâni. Premierul s-a aflat în situaţia de a reveni în ţară urgent, de la Mostar (Bosnia), pentru a coordona operaţiunile. Din nefericire, dezastrul a fost accentuat de faptul că, potrivit şefului Protecţiei Civile, Yannis Kapakis, vântul sufla şi împânzea flăcările cu o viteză de peste 100 km/ h, astfel încât situaţia a fost calificată drept „de extremă urgenţă”.

Foc de origine criminală?!

„Privind peste Kinetta, se vede că focul n-a ales între case şi autoturisme. (…) Zonele sinistrate au fost acoperite toată ziua de nori groşi de fum, nori care au acoperit inclusiv cerul capitalei, Atena, timp în care traficul rutier şi alimentarea cu energie au fost perturbate. Ministrul adjunct de Interne, Nikos Toskas, a lăsat să se înţeleagă că focul ar putea să fi avut origine criminală. (…)

…Mai întâi, oamenii au simţit ceva ca o vagă căldură ce se abătuse asupra lor, apoi temperaturile au crescut până la 40 de grade Celsius… Iar apoi a venit Focul!” sunt doar câteva rânduri dintr-o relatare preluată de HuffingtonPost.fr.

Nu sunt români printre victimele incendiilor din Grecia

MAE a informat, miercuri seara (informaţie nemodificată ieri), că nu există cetăţeni români printre victimele incendiilor din Grecia, precizând că a emis titluri de călătorie pentru şapte persoane cu dublă cetăţenie, printre care şi cea română, ca urmare a faptului că actele de identitate le-au fost distruse.

„Ambasada României la Atena continuă monitorizarea cu atenţie a evoluţiei evenimentelor produse pe teritoriul Greciei şi menţine permanent contactul cu Celula de Criză activată la nivelul MAE elen, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în funcţie de solicitări. Conform datelor comunicate de autorităţile locale, până la momentul actual, nu sunt informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victimele incendiilor, persoane rănite sau declarate dispărute” se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, Ambasada României la Atena a eliberat titluri de călătorie unui grup de şapte persoane cu dublă cetăţenie, printre care şi cea română, ca urmare a faptului că actele de identitate le-au fost distruse în zona afectată de incendiu.

„Aceştia nu au necesitat asistenţă medicală şi au părăsit zona în siguranţă. Misiunea a întreprins demersuri inclusiv pe lângă comunitatea locală de români din zonele afectate de incendii pentru a verifica dacă există persoane care au nevoie de sprijin. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite zona afectată de incendiile care au avut loc în ultimele zile. În acest sens, reamintim că MAE a transmis şi o atenţionare de călătorie pentru cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă” se mai arată în comunicat.

S-a specificat că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Republica Elenă – +30 210 6728879, +30 210 6744544 – apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice +30 697 8996222. (L.D. CLEMENT; Foto: Reuters, ABCNews, Associated Press)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: