Proiectul parcărilor de reşedinţă a fost respins de CL Suceava

> PSD a propus ca 108 parcele să fie eliminate pentru că mai poate fi salvat spaţiul verde, dar majoritatea nu a fost de acord

Proiectul privind inventarierea locurilor de parcare de reşedinţă a fost respins, ieri, de Consiliul Local Suceava, la un an după ce a fost supus prima dată la vot, fiind respins sistematic, întrucât adoptarea cere o majoritate de două treimi, iar consilierii PSD s-au opus, motivând că spaţiile identificate ca fiind parcări de reşedinţă se suprapun, în mai multe locuri, cu spaţii verzi înregistrate ca atare în Registrul Spaţiilor Verzi.

Viceprimarul Lucian Harşovschi a făcut un apel, înainte de dezbaterea proiectului, la consilierii locali să voteze în favoarea proiectului spre a rămâne în istorie, pentru că fac ceva pentru Suceava, şi cu argumentul că, prin această inventariere, se va putea apăra spaţiul verde din municipiu.

Consilierul local PSD Gabriel Buciac a spus că este singurul care a avut răbdarea să viziteze cele 342 de parcele pe care ar urma să fie inventariate peste 4000 de locuri de parcare.

El a făcut cunoscut că sunt foarte multe parcele unde nu se mai poate face altceva decât parcare, fiind 238 de parcele identificate, dar că mai sunt şi parcele unde mai poate fi salvat spaţiul verde. Astfel, potrivit lui, sunt 104 parcele cu spaţiu verde „total sau parţial”. Consilierul local a precizat că patru parcele nu au putut fi identificate.

Buciac a propus amendarea proiectului cu eliminarea celor 108 parcele, iar apoi să se vadă cum se poate salva spaţiul verde de acolo şi unde să fie amenajată parcarea, dar iniţiatorul, viceprimarul Lucian Harşovschi, a spus că cele 108 parcele reprezintă circa 1000 de locuri de parcare şi că nu poate fi de acord cu această propunere.

Harşovschi a arătat că, după inventariere, se merge la Oficiul de Cadastru pentru intabulare, iar apoi se va stabili exact ceea ce se va face, subliniind că acolo unde se poate salva spaţiul verde, acesta se va salva.

Liderul grupului PSD, Vasile Mocanu, a propus şi el un amendament prin care se prevede doar inventarierea bunurilor ce aparţin domeniului privat al municipiului Suceava, iar imobilele vor fi intabulate, urmând să fie stabilită oportunitatea destinaţiei de parcare pentru fiecare parcelă, pe cartiere şi străzi, iar Consiliul Local va stabili destinaţia ulterioară inventarierii.

Mocanu a spus că a introdus în amendament tot ceea ce a spus viceprimarul Harşovschi, respectiv inventarierea, intabularea spre a se stabili apoi, bucată cu bucată, ceea ce se va face.

„Ne trebuie şi spaţii verzi, şi parcări moderne, la capătul cartierului, şi nu sub geam” a spus Mocanu.

Harşovschi a spus că acest amendament poate să ducă la realizarea altui fel de construcţii după inventariere, „un blocuşor, o construcţie mică”, în loc să fie amenajate parcări de reşedinţă; şi că nu poate fi de acord.

El a arătat că, aşa cum s-a aşteptat un an de zile, se mai poate aştepta două luni până când intră în vigoare Codul administrativ, atunci când nu va mai fi nevoie de două treimi din voturi pentru asemenea proiecte.

Amendamentele au fost respinse la vot. Proiectul, pe ansamblul său, a fost şi el respins, fiind votat de doar 14 consilieri locali, în condiţiile în care era nevoie de 16 voturi. (N.B.)

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: