Caravana „Zestrea Bucovinei” la Câmpulung Moldovenesc

> Preşedintele CJ, Gheorghe Flutur: Au venit oameni în vârstă cu reviste de acasă, cu ziare, cu poze vechi, cu bucăţi din istoria acestei zone minunate

 Caravana „Zestrea Bucovinei”, iniţiativă a Consiliului Judeţean Suceava de a prezenta, pe zone, în Anul Centenar, contribuţia Bucovinei la Unirea cu Ţara, a poposit, sâmbătă, la Câmpulung Moldovenesc, unde a fost evidenţiată importanţa acestei zone.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat la finalul manifestării că municipiul Câmpulung Moldovenesc este un fel de capitală spirituală, aici, în sudul Bucovinei, şi că pe parcursul zilei de sâmbătă au fost abordate mai multe subiecte importante, dar că au fost acordate şi distincţii „Meritul Bucovinei” unor personalităţi ale zonei sau unor instituţii; au fost montate şi plăci comemorative.

„Am discutat despre istoria pădurilor şi administrarea pădurilor, modelul din Bucovina, care este unic şi cel mai performant din România” a spus Flutur, care a adăugat că s-a abordat şi subiectul civilizaţiei lemnului la Muzeul „Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc care este unic în ţară.

Un alt subiect discutat a fost cel al cadastrului, Bucovina fiind singura zonă care a fost cadastrată.

Mai mult, s-a discutat despre civilizaţia huţulă, despre huţulii din această zonă a Bucovinei, dar şi despre ouăle încondeiate.

În cursul zilei a fost oficiată şi o slujbă de pomenire a foştilor primari din Câmpulung Moldovenesc.

„Dacă răsfoim file din istoria acestei zone, avem o istorie extraordinar de consistentă şi cu o amprentă foarte puternică de civilizaţie” a spus Flutur.

El a subliniat că, spre finalul anului, când va fi sărbătorit Centenarul, doreşte ca această zestre a Bucovinei să fie prezentată şi într-un album, şi printr-o expoziţie, astfel încât generaţiile tinere să vadă ce a însemnat Bucovina acum 100 de ani. Dar, potrivit lui, că va trebui avută în vedere şi o analiză critică, cu ceea ce s-a făcut şi cu ceea ce mai este de făcut, iar înaintaşii să fie luaţi drept modele.

Gheorghe Flutur a oferit distincţia „Meritul Bucovinei” unor personalităţi şi instituţii, respectiv Muzeului „Arta Lemnului”, Institutului de Cercetări în Silvicultură, minorităţii huţule, unor pictori, sculptori, colecţionari de artă.

„Au fost premiaţi cu tot dragul pentru că merită acest lucru” a precizat preşedintele CJ Suceava.

Gheorghe Flutur a subliniat că a fost impresionat foarte mult de implicarea unor localnici în aceste manifestări.

„Mă bucur că îşi face timp lumea să stăm de vorbă. Au venit oameni în vârstă cu reviste de acasă, cu ziare, cu poze vechi, cu bucăţi din istoria acestei zone minunate şi erau cu lacrimi în ochi. Pe mine m-au impresionat foarte mult” a spus Flutur.

Preşedintele CJ a anunţat că această caravană va continua la Gura Humorului, Suceava şi Fălticeni, iar apoi, la final de an, va fi prezentată toată „zestrea Bucovinei”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: