Trei zile de ploi au pus în alertă judeţul Suceava

> Zeci de case şi curţi au fost acoperite de ape, drumuri judeţene şi poduri fiind afectate de viituri

> Localităţi întregi au rămas fără curent electric, iar magistrala de gaz a municipiului Rădăuţi s-a rupt pur şi simplu

 Dacă mai era nevoie să ne amintească cineva că în fiecare zi ne batem joc de mediul înconjurător, ei bine, a făcut-o chiar natura, care s-a dezlănţuit „plângând” serios pe parcursul a trei zile în jumătate de ţară, cuprinzând şi judeţul Suceava. Autorităţile au fost puse pe jar după ce apele s-au revărsat, inundând curţi, case şi terenuri agricole, iar zeci de salvatori militari au fost chemaţi în ajutor. Startul intervenţiilor s-a dat încă de joi noapte şi a atins punctul culminant al solicitărilor pe parcursul zilei de sâmbătă, când aproape toţi locuitorii judeţului au ajuns să se roage să nu mai plouă.

 Avertizările meteo au devenit realitate în 16 localităţi ale judeţului

 Avertizările de fenomene meteo periculoase au fost emise încă de la mijlocul săptămânii trecute, iar în perioada 29-30 iunie au atins vârful, astfel că la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava s-a activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, cu reprezentanţi ai pompierilor militari, prefecturii, poliţiei, jandarmeriei şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA). Şi asta pentru că meteorologii anunţaseră pentru judeţul Suceava cod portocaliu de precipitaţii începând de joi seară şi cod portocaliu hidrologic pe râurile Suceava, Moldova, Bistriţa şi afluenţi, în zilele următoare. De asemenea, prin Dispeceratul comun ISU-SAJ s-au informat imediat toate primăriile de pe raza judeţului cu privire la atenţionările emise. În paralel, s-au pregătit tehnica şi mijloacele de intervenţie la nivelul fiecărei subunităţi de salvatori din judeţ, fiind crescută şi capacitatea operaţională pentru asigurarea misiunilor specifice. Iar solicitările de ajutor nu au întârziat să apară. Doar pe parcursul zilei de sâmbătă, pompierii militari suceveni au intervenit în nu mai puţin de 16 localităţi din judeţ, respectiv Vatra Dornei, Gura Humorului, Stulpicani, Slatina, Solca, Frasin, Straja, Berchişeşti, Rădăuţi, Brodina, Capu Codrului, Broşteni, Capu Câmpului, Doroteia, Neagra şi Boroaia.

 Case şi curţi inundate, drumuri afectate şi localităţi fără curent

Potrivit datelor obţinute de la slt. Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, pe teren au intervenit peste 200 de pompieri salvatori, cu 55 de mijloace de intervenţie (autospeciale, autocamioane şi motopompe), sprijiniţi de poliţişti, jandarmi, lucrători ai serviciilor voluntare, ai comitetelor locale şi ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, lucrători ai Serviciului de Gospodărire a Apelor şi poliţişti locali. În total, aproape 470 de persoane, cu 156 de mijloace de intervenţie, au intervenit în diferite situaţii de monitorizare şi pentru evacuarea apei din 53 de case, 43 de anexe, 77 de curţi şi 24 de beciuri. Viiturile formate pe cursurile de apă au muşcat cu sete şi din DJ 177A, între localităţile Frasin şi Doroteia, şi DJ 209A, între localităţile Slatina şi Găineşti. De asemenea, trei localităţi au rămas în întregime fără curent electric. Vorbim despre Slatina (cu 17 posturi de transformare), Broşteni (şapte posturi de transformare) şi Voroneţ (zece puncte de transformare). În total, potrivit informaţiilor transmise de Delgaz Grid, ploile torenţiale şi vântul puternic au provocat avarii la 194 de puncte de transformare, fiind afectaţi 14.563 de consumatori din mai multe localităţi ale judeţului.

O altă consecinţă a fenomenelor meteo periculoase a fost ruperea conductei magistrale ce alimentează cu gaz natural municipiul Rădăuţi şi agenţii economici din împrejurimi. Imediat după producerea incidentului, în zonă au fost trimise mai multe echipe specializate pentru evitarea unei nenorociri şi remedierea situaţiei.

Nici podurile rutiere nu au fost ocolite de necazuri. Pe lângă cazurile de colmatare, podul care traversează râul Suceava în Milişăuţi, pe drumul naţional DN 2H, a avut mult de suferit, iar traficul a fost închis complet în zonă, fiind deviat pe rute alternative. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, unul dintre pilonii podului a fost afectat de viitură, deplasându-se şi punând în pericol întreaga structură.

 Analiză în teren a situaţiei şi intervenţiei din partea IGSU

 Sâmbătă, în jurul orei 17.30, când ploile încă mai cădeau cu putere şi peste judeţul nostru, iar pompierii interveneau de zor pentru evacuarea apei sau ridicarea de diguri din saci de nisip, în judeţ a poposit inspectorul general al IGSU, generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi. Acesta, însoţit de reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul judeţului Mirela-Elena Adomnicăi, şi de inspectorul-şef al pompierilor militari suceveni, col. Costică Ghiaţă, a monitorizat şi a evaluat zonele cele mai afectate de inundaţii. Şeful IGSU a venit însoţit şi de două echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov, cu două autocamioane şi două motopompe, care s-au apucat imediat de treabă.

 Ploile s-au rărit, dar intervenţiile continuă

 Delgaz Grid a informat Prefectura Suceava că 16 echipaje de intervenţie urma să fie prezente pe teren până la remedierea tuturor avariilor produse la reţele de distribuţie a energiei electrice din cauza fenomenelor meteorologice.

La sfârşitul după-amiezii de ieri, când încheiam această relatare, situaţia din judeţ era ameliorată în toate zonele afectate. Ultimele misiuni de evacuare a apei se înregistraseră în localitatea Boroaia.

Cu toate acestea, activităţile nu se încheiau, iar intervenţiile ISU Suceava în sprijinul comunităţilor afectate de inundaţii continuau până la normalizarea situaţiei. Potrivit specialiştilor, zonele critice vor fi permanent monitorizate, urmând ca, în, perioada următoare, comisii mixte să se deplaseze în teren şi, împreună cu autorităţile locale, să evalueze pagubele generate de inundaţii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: