În parcarea Iulius Mall

Zilele Sucevei

„Zilele Sucevei”, sâmbătă după-amiază. S-a mai oprit ploaia, s-a mai luminat cerul, nu-i prea cald, nici prea frig, cum a fost dimineaţă, vreme bună pentru distracţie. Multă lume, şi continuă să sosească, se aud ţipete de bucurie sau de spaimă din zona instalaţiilor ce oferă senzaţii tari doritorilor, în aer e miros de grătare. Mulţi tineri, mulţi copii, multe cărucioare cu bebeluşi care dorm tun, în ciuda gălăgiei şi a difuzoarelor în care bubuie başii.

Bani să ai

Dacă eşti amator de suişuri şi coborâşuri ce alternează rapid, şi dacă stomacul nu ţi se revoltă dacă îl mai supui şi unor rotaţii ameţitoare, eşti la locul potrivit. „Extreme” scrie pe instalaţia aia care-mi dă ameţeală doar privind-o şi la care e coadă, formată mai ales din tineri. Tot tineri sunt şi alături, la o alta, ce mă trimite cu gândul la o caracatiţă uriaşă, care-i învârte şi-i ridică simultan la cer pe ocupanţii tentaculelor sale. Nu departe, un roller-coster mai mic, adaptat dimensiunilor locului, e plin de amatori de suspans.

15 lei costă să pui mâna pe o puşcă cu 10 alice. Dacă ochiul şi mâna îţi sunt agere, poţi câştiga un ursuleţ de pluş, iar dacă perseverezi şi nimereşti de multe ori ţinta, poţi câştiga o sticlă de vin, drept recompensă pentru calităţile de ochitor fruntaş.

7 lei dai dacă îşi doreşte copilul tău să învârtă „Roata norocului”. Puţin probabil că va pleca acasă cu unul dintre urşii uriaşi expuşi acolo (cât noroc să ai să nimereşti de două ori „100”, pentru a obţine unul?), dar o jucărie de doi, trei lei tot va primi, nu pleacă nimeni cu mâna goală. Şi, dacă e supărat că nu a obţinut premiul dorit, îl poţi duce alături, să se dea pe tobogan (te costă 10 lei) sau îl laşi să-şi testeze echilibrul, cinci minute, în mingile uriaşe ce plutesc pe apă, aflate alături. Şi mai dai 10 lei, că doar de asta ai venit aici, n-o să pleci cu banii acasă.

Copilul o să vrea, probabil, şi la maşinuţe, sunt vreo două locuri unde îşi poate testa aptitudinile de şofer. Ba chiar poate conduce trenuleţul, dacă nu e locul conductorului ocupat. Şi, dacă mai are energie, îl laşi să sară 5 minute pe trambulină, dar mai scoţi 10 lei din buzunar.

Eşti pescar îndemânatic? 7 lei şi poţi pescui o mulţime de răţuşte, cu condiţia să nu fii în stare de ebrietate. Nu pui mâna pe undiţă, aşa cum nici pe vreo armă nu ai voie, dacă ai exagerat cu berile sau cu un vreun alt lichid încălzitor cu grade mai multe.

Consuelo

„Planetă de damă: În dragoste sunteţi stăpână pe situaţie. Farmecul şi calmul dv. vă vor ajuta şi în profesie, trebuie doar să vă faceţi proiecte de viitor şi să îndrăzniţi. Nu vă lăsaţi copleşită de problemele altor adulţi, dacă nu sunteţi sigură că vă privesc. Veţi avea ocazia de a vă face prieteni şi relaţii cu oameni de succes. Dar nu uitaţi de timpul acordat familiei. Loto: 4, 21, 31, 9, 10, 29.”

 Planeta asta a extras-o cu graţie Consuelo, papagaliţa galbenă. 10 lei a cerut stăpânul său dacă vreau să-mi aflu viitorul. Am negociat să dau 10 lei pe două extrageri, pentru ca, la sfârşit, să mai scot cinci lei din buzunar, să nu-l las supărat, mai ales că am beneficiat şi de câteva momente de tandreţe cu Consuelo. Unul dintre cei doi papagali albaştri, masculi amândoi, care mi-a poposit pe deget, nu era la fel de drăgăstos, dar era la fel de frumos.

Hrană pentru trup…

Sete, foame? Locul e plin de tot felul de terase unde poţi mânca liniştit, chiar dacă mai picură puţin din cer. La putere sunt grătarele, care umplu de fum locul şi nările. Te îmbie cu tot felul de bunătăţi, ai de unde alege. Mie mi-a făcut cu ochiul un loc în care se lăfăiau, pe tejghea, câteva borcane ochioase cu murături, făcute „de o mătuşă de la Arad”, mi se spune. Dau 25 de lei pe o ţepuşă pe care au fost înfipte câteva bucăţi de piept de pui, o ceapă tăiată în două şi vreo câteva bucăţele de ardei. Lumea cumpără mici mai ales, pe care-i stropeşte cu bere („Bermas”, desigur), dar şi păstrăv afumat sau şaorma, cu de toate, bineînţeles. Scump, după părerea meu, dar ai satisfacţia că nu te-ai hrănit doar cu fumul.

Iar dacă-ţi doreşti doar aşa, o gustare, porumbul fiert sau copt se află oriunde întorci capul. Şi chipsuri, făcute la faţa locului, să le ronţăi aşa, calde.

Kurtos Kolach miros îmbietor, greu de ocolit tarabele unde se vinde, vanilia te apucă de nas şi de târâie direct acolo. Sau, dacă sufletul cere altceva dulce – nuga ori turta dulce frumos colorată ţi-s pe aproape, e păcat să pleci de acolo fără să le guşti.

…şi suflet

Pe scenă, în jurul orei 19, prezentatorul Ovidiu Rusu promitea „un show incendiar”. Când am ajuns eu cânta şi dansa Anna Lesko, admirată, de pe laterală, de domnul primar Ion Lungu, ce se afla acolo împreună cu doamna Luminiţa Lungu. Înaintea Annei (pe care o vedeţi, în fotografia făcută la sfârşitul recitalului, împreună cu admiratoarea sa, Maria) au fost pe scenă elevii claselor de canto de la Şcoala „Ion Irimescu”, iar după ea a fost formaţia „Alter Ego”, care a reuşit să dezmorţească, spre finalul recitalului de coveruri, privitorii. Au mai dansat două tinere talentate – trupa „Sisterhood” şi trupa „Mini”, de la Bucovina Dance Studio.

Aşa că, atunci când a urcat pe scenă Alex Velea, deşi cerul fusese acoperit de un nor mare, negru, care a început a se vărsa asupra celor din parcare, ploaia nu a fost un obstacol în calea distracţiei. Spectatorii au cântat şi au dansat pe cunoscutele „Secret, discret”, „Bravo, ai stil” sau „Minim doi”, iar când a urcat pe scenă Antonia, ploaia a stat, ca să fie bucuria deplină. Interpreta piesei „Morena” – frumoasă şi la televizor, frumoasă şi de aproape, de la doi metri – a fost aclamată şi aplaudată de spectatori, în majoritate tineri, până în 20 de ani, încântaţi de prestaţia acesteia.

Seara s-a terminat cu un spectaculos foc de artificii, aşa cum îi stă bine unei zile de sărbătoare.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: