Satul Roşiori a fost în weekend sub blestemul focului

> Chiliile Mănăstirii „Sf. Mina”, transformate în scrum de un pârjol de proporţii > Un duplex a fost mistuit de flăcările izbucnite de la un aragaz

 Blestemul focului parcă s-a abătut asupra satului Roşiori, comuna Forăşti, la finele săptămânii trecute. Preţ de două zile sirenele maşinilor de pompieri au răsunat îndelung pe raza localităţii, după ce două incendii de proporţii au mistuit tot ce au întâlnit în cale. Zeci de salvatori militari şi echipaje voluntare s-au luptat cu prăpădurile de foc izbucnite prima dată la clădirea unui duplex, iar apoi la clădirile ce adăposteau până ieri chiliile Mănăstirii „Sf. Mina”, din localitatea Roşiori.

Două familii rămase fără acoperiş deasupra capului

Prima comasare de forţe pe raza comunei Forăşti a avut loc vineri seară, aproape de ora 20.30. Un apel de urgenţă, primit prin numărul unic 112, i-a chemat pe pompieri în ajutor după ce flăcări violente, înalte de câţiva metri, au înghiţit în câteva clipe clădirea unui duplex din localitate. Militarii Detaşamentului de Pompieri Fălticeni, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Forăşti, Drăguşeni, Boroaia şi Baia, au intervenit cu nu mai puţin de 8 autospeciale de stingere cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea incendiului. Aproape cinci ore a durat lupta pompierilor cu focul pornit, potrivit cercetărilor efectuate ulterior, de la un aparat de gătit lăsat nesupravegheat. Din fericire, familiile celor doi proprietari au reuşit să părăsească imobilul la timp, în siguranţă. La sosirea echipajelor, flăcările se manifestau la acoperişul unei anexe şi la cel al casei de locuit, iar, în ciuda intervenţiei susţinute, din imobil nu a mai rămas mare lucru, transformându-se în scrum acoperişul anexei şi cel al casei de locuit, pe o suprafaţă totală de aproximativ 420 mp, flăcările degradând serios tavanele şi pereţii portanţi ai construcţiei.

O mare de flăcări, lacrimi şi rugi înălţate către cer în curtea Mănăstirii „Sf. Mina”

Un adevărat pârjol a mistuit tot ce a întâlnit în cale şi în curtea Mănăstirii „Sf. Mina”, din localitatea Roşiori. Flăcări violente au înghiţit în câteva minute sute de metri pătraţi din clădirile care până ieri găzduiau chiliile locaşului de cult de stil vechi, garaje şi magazii. Tot ce reprezenta material combustibil a fost cuprins de flăcări violente, doar pereţii construcţiilor, realizaţi din zidărie, rămânând în picioare, negri, urâţi şi goi, martori ai dezastrului. Potrivit datelor oficiale pe care le-am obţinut de la slt. Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina” al judeţului Suceava, alarma s-a dat în jurul orei 06.30, către locul incendiului pornind echipaje de militari suceveni de la subunităţile din Fălticeni, Suceava, Gura Humorului şi Solca. În ajutorul acestora au sărit şi lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Forăşti, Drăguşeni, Boroaia, Cornu Luncii, Vadu Moldovei şi Baia. O adevărată desfăşurare de forţe pentru a se lupta cu marea de foc ce se înfrupta hulpavă din tot ce putea. În total, nu mai puţin de 15 autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD au acţionat la faţa locului (7 autospeciale ISU Suceava, 2 autoscări de lucru la înălţime, 6 maşini ale serviciilor voluntare) pentru localizarea şi lichidarea pârjolului. „La sosirea echipajelor, flăcările se manifestau la acoperişul şi la mansarda construcţiei, cu o amprentă la sol de aproximativ 1.400 mp, cu pericol de propagare la cele două biserici ale mănăstirii, precum şi la alte anexe din gospodărie” ne-a declarat slt. Alin Găleată. Intervenţia a fost una deosebit de dificilă, pompierii fiind nevoiţi să solicite suplimentarea cu apă prin intermediul unor cisterne, în zonă nefiind surse de alimentare. Valoarea pagubelor înregistrate este greu de stabilit acum, dar flăcările au mistuit acoperişul şi mansarda construcţiei, obiecte de mobilier şi de cult, aparatură electrocasnică, elemente de tâmplărie şi alte bunuri. Cercetările efectuate la faţa locului au stabilit drept cauză de izbucnire a incendiului „flacăra provenită de la un mijloc de preparat hrana (sobă metalică fără acumulare de căldură) lăsat nesupravegheat”. Din fericire, nu s-au înregistrat victime omeneşti, personalul mănăstirii reuşind să se evacueze până la sosirea pompierilor, care au reuşit salvarea din calea prăpădului de foc a bisericilor din curtea mănăstirii, un garaj şi un atelier de tâmplărie.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: