Tudorel Toader:

Nu credeam că preşedintele Iohannis nu va respecta o decizie a Curţii Constituţionale

> Întrebarea nu e când va termina de citit, ci când va termina de înţeles decizia

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, sâmbătă, la Suceava, că nu credea că preşedintele Klaus Iohannis nu va respecta o decizie a Curţii Constituţionale, el făcând referire la decizia prin care Curtea Constituţională a constatat conflictul constituţional între Guvern şi Preşedinţie şi a dispus ca preşedintele României să emită decretul de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că săptămâna aceasta încă mai citeşte decizia Curţii Constituţionale, iar ministrul Justiţiei a fost întrebat când crede că acesta va termina de citit această decizie.

„Când va termina de citit? Întrebarea corectă este când va termina de înţeles, că poţi să citeşti ceva să nu înţelegi. Doar domnul preşedinte va putea să răspundă când va termina de citit, când va termina de înţeles, când va termina de deliberat în sensul de a lua o hotărâre sau alta”, a spus ministrul.

El a subliniat că este cert că orice decizie a Curţii Constituţionale produce efecte juridice de la momentul publicării în Monitorul Oficial, iar efectele diferă după cum este examinată o lege sau alta.

Ministrul a spus că obligaţiile decurg de la momentul când se produce efectul juridic, iar dacă ar exista un termen ar însemna că legea fundamentală îţi permite ca un anumit termen să rămâi în starea de neconstituţionalitate, ceea ce nu se poate.

„Cu experienţa de fost judecător nu mi-am imaginat că cel mai înalt demnitar din stat nu va respecta decizia Curţii Constituţionale. În Polonia este o mare dezbatere cu activarea articolului 7 din Tratat (Tratatul UE de la Lisabona, articol prin care se pot suspenda drepturi ale unui stat membru n.r.) pentru nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale. Eu nu mi-am imaginat asta, dar vedeţi că realitatea depăşeşte de multe ori imaginaţia”, a spus ministrul.

El a subliniat că atunci când încalci o normă din legea fundamentală înseamnă că încălcarea este cea mai gravă.

Întrebat dacă se justifică o decizie de suspendare a preşedintelui României pentru această încălcare, Tudorel Toader a răspuns că este o decizie politică, iar el este ministrul Justiţiei şi nu se poate pronunţa.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: