Din Dorna la Câmpulung

E mare hram de Sf. Petru şi Pavel la Cârlibaba, sat de munte prin care poate „a descălecat Dragoş Vodă în Ţara Moldovei”. Prin Cârlibaba se ajunge la Pasul Prislop şi apoi se trece în Maramureş.

Se adună aici, ca în fiecare an, fiii satului răspândiţi prin toate colţurile ţării, spre a se întâlni cu cei rămaşi acasă şi care se ocupă de creşterea animalelor, de prelucrarea lemnului, de strângerea fructelor de pădure.

Elisa Hechelciuc, fiică a acestui sat, s-a măritat la Câmpulung Moldovenesc cu Radu Nisioi şi distanţa nu prea mare îi permite să-şi viziteze des părinţii. De data aceasta Elisa vine să le facă celor dragi şi consătenilor săi o mare bucurie: îşi lansează aici în premieră cel de-al doilea album de cântece populare, intitulat „Din Dorna la Câmpulung”. Este rodul muncii sale de a culege frumoase cântece din zonă, pe care să le redea apoi publicului de pe scenele unde cântă sau prin emisiunile de folclor TV la care participă mereu.

Moştenind talentul de la bunicii paterni, Varvara şi Vasile Hechelciuc, Elisa a început să cânte de mică. A „debutat” pe scena şcolii din comună, împreună cu Ansamblul „Bujorul de Munte” din Cârlibaba, al cărui dirijor este şi acum dna prof Viorica Arsene. S-a remarcat în continuare ca elevă la Liceul teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, şi de bună seamă la diversele confruntări artistice locale şi judeţene la care a fost selecţionată. Adevăratul ei debut ca interpretă consacrată l-a avut în anul 2012, pe când era elevă la Şcoala Populară de Artă din Suceava. De atunci Elisa a început să-şi îmbunătăţească repertoriul, să se perfecţioneze, în 2013 lansându-şi primul album cu 16 cântece populare reprezentând zona Dornelor.

Apariţiile sale se bucură de succes pe toate scenele unde se produce, fiind invitată la spectacole folclorice din multe localităţii ale ţării (Suceava, Bacău, Neamţ, Botoşani, Iaşi, Oradea, Constanţa, Sălaj, Bistriţa, Târgu Mureş… ) bucurând totodată şi telespectatorii posturilor TV (Favorit Tv, Etno Tv, Tvr3, Tvr Tg. Mureş, Nest Tv, Tele Moldova, Bucovina Tv, Hora Tv şi altele) la care a fost invitată în emisiunile de folclor. De menţionat că interpreta este prezentă în oraşul unde locuieşte, la Câmpulung Moldovenesc, în toate spectacolele de binefacere, mai ales cele destinate copiilor, alături de ea aflându-se deseori şi drăgălaşa ei fiică, Elena.

Acest al doilea album a fost realizat cu ajutorul Orchestrei Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, condusă de maestrul Răzvan Mitoceanu. CD-ul cuprinde 15 piese, culese de la consătenii săi din Cârlibaba.

Alături de Elisa vor fi colegi dragi ei, interpreţi de folclor atât din Bucovina, Moldova, cât şi din Ardeal: Sorin Filip, Ovidiu Purdea Someş, Leontin Ciucur, Laura Olteanu, Robert Tânăveanu, Pamfil Roată, Dănuţ Onoiu, Maria Mihali, Dan Doboş, Andrada Bărsăuna şi Lazăr Arman, Ilie Caraş, Diana Sârbu, Dana Dăncilă, Ioan Cristian Ţăran, Constantin Bahrin, Gabriel Dumitru, Larisa Nisioi, Iustina Irimia Cenuşă şi Mărioara Sigherţău.

Spectacolul, organizat cu sprijinul Primăriei comunei Cârlibaba şi al Primăriei Municipiului Câmpulung Moldovenesc, va fi prezentat de Traian Ojoc şi Ioan Cristian Ţăran şi se va desfăşura sub bagheta dirijorului Răzvan Mitoceanu.

Să-i urăm succes tinerei interprete Elisa Hechelciuc, care va bucura publicul şi cu un costum popular autentic, la care meştera populară Domnica Maria Olexiuc a lucrat timp de un an. Hrămarii care o vor onora cu prezenţa să se bucure de un spectacol frumos şi să nu uite nici bucatele tradiţionale cu care sătenii din Cârlibaba îşi primesc oaspeţii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: