Speranţă

Am călătorit în Germania cu maşina la volanul căreia mă aflam, imediat după Revoluţie. Luasem carnetul de mai bine de un an de zile, cam pe la 40 de ani, vârstă care este, se pare, înţeleaptă! Mi-amintesc că unchiul a încetinit microbuzul la întoarcerea noastră de la Schlitz, o localitate învecinată, în pădurea dintre cele două localităţi, pentru a ne arăta „rănile” de pe trei brazi, loviţi la rând de un bolid condus de un tânăr de 19 ani. Pasagerii şi şoferii, toţi tineri, au murit pe loc, îndoliind patru familii. „Aşa o să fie în curând şi la voi, căci se vor înmulţi maşinile, iar tinerii nu-s mai deştepţi decât ai noştri…”

A avut dreptate. Maşinile s-au înmulţit peste măsură şi au ajuns la îndemâna oricărui netot. Nenorocirea este că, pe fondul general al dispreţului faţă de lege, creşte exponenţial şi numărul inconştienţilor care se urcă cu alcoolul în cap la volan şi al celor care pur şi simplu nu au carnet de conducere. Un netot poate uita ceva din ce a învăţat. Dar cel ce nu a învăţat pur şi simplu nu ştie cum se reacţionează în situaţiile pe care conducerea maşinii pe drumurile publice te pune. Şi accidentează. Şi sunt mai ales tineri.

Problema e că este mare numărul celor ce au tupeul să se urce la volan fără a poseda carnet de conducere. Cel puţin aşa reiese din numărul celor depistaţi de poliţie. Înspăimântător este gândul că numărul celor care îndrăznesc să circule astfel este mult mai mare. Cei nedepistaţi. Şi atunci întrebarea este: ce anume le alimentează tupeul? Slăbiciunile legii, „largheţea” poliţiştilor rutierişti, capacitatea de a procura acte false şi, în final, nesimţitul deja dispreţ faţă de lege?

Dacă sportului naţional care este hoţia i se încearcă antidotul prin Direcţia Naţională Anticorupţie, pe când o Direcţie Naţională Anti-conducători auto falşi? Ar dispărea de pe drumurile publice un pericol major. Stupid sau nu, ar fi o speranţă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: