Proiect inedit al Asociaţiei Paradox

„Să ştiu, să pot, să vreau, să reuşesc”

All-focus

Peste 70 de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Ioan Vicoveanul“ din Vicovu de Jos au fost implicaţi, timp de două luni şi jumătate, în Proiectul „Să ştiu, să pot, să vreau, să reuşesc”, proiect inedit ca temă şi format, conceput, aplicat şi susţinut de Asociaţia „Paradox”, în care activează un grup de medici, profesori, psihologi, economişti, specialişti din diverse domenii.

Beneficiind de sprijinul conducerii şcolii, psihologul sucevean Daniela Mariana Niţu şi colaboratorii ei, începând din luna martie a.c., au săpat cu „viclenie” profesională, dar delicat, în sufletele copiilor, preponderent al celor de clasa a 8-a, în căutarea viselor lor, a destinaţiilor profesionale şi umane de viitor pe care şi le-au propus sau doar abia le intuiesc. Nu şi-au propus să „răstoarne munţii” şi nici să rezolve ca prin minune probleme emoţionale, timidităţi şi probleme personale, ci doar să ajute copii şi adolescenţi să înveţe mai bine, să progreseze, să se dezvolte, să aibă încredere în ei înşişi şi în ceea ce vor putea realiza în viaţă, şi în acelaşi timp să ia contact direct cu persoane care practică cu succes diferite profesiuni şi meserii, care i-ar putea inspira.

„Obişnuim să cerem copiilor noştri, dar trebuie mai întâi să le oferim. Noi asta am încercat, să le oferim informaţii şi realităţi prin care să ajungă să se cunoască pe ei înşişi, să afle despre ei lucruri pe care poate nu le bănuiau, să se limpezească şi să se cunoască pe sine cu bune, cu rele, să capete deprinderi noi, să ajungă să-şi utilizeze abilităţile în viaţa de zi cu zi, la şcoală, la examene, în relaţia cu cei din jur.

Când am conceput proiectul m-am gândit şi la copii care au părinţi plecaţi în străinătate, cei crescuţi de bunici, mătuşi sau alte rude, şi pe care, poate, nu are cine să-i îndrume în modul cum am făcut-o noi”, a declarat psihologul Daniela Niţu.

Proiectul „Să ştiu, să pot, să vreau, să reuşesc” a avut la bază munca unui consilier şcolar, dar a depăşit cu mult posibilităţile acestuia.

Două luni şi jumătate nebune

Pe de o parte, fiecare elev a avut partea lui de discuţii individuale cu psihologul, în timpul cărora specialistul şi-a conturat un profil al copilului, i-a descoperit potenţialul şi dorinţele. Au fost apoi activităţi de grup, jocuri, discuţii interactive, tot felul de exerciţii de autocunoaştere, de socializare, de exprimare emoţională, alte provocări. Psihologii Daniela Niţu şi Ovidiu Bejenariu le-au vorbit elevilor despre ce presupune noţiunea de „cei 7 ani de acasă”, care este formula învăţării şi ce poate sta la baza unei cariere de succes. Le-au vorbit despre simţul măsurii, cel care te fereşte de excese de orice fel, cum trebuie să te pregăteşti emoţional pentru un examen ca să nu clachezi şi să uiţi tot, despre dependenţa de tehnologia ce le fură copilăria, despre arta de a se stăpâni în anumite circumstanţe.

Medicul rezident Lavinia Bejenariu a predat un curs de caligrafie, profesorul Oana Olariu şi medicul stomatolog Raluca Olariu au demonstrat rolul alimentaţiei elevului şi cum se face o igienă orală corectă.

N-au fost uitaţi nici profesorii, un alt psiholog, Adriana Palievici, prezentând pentru ei o temă fierbinte şi de actualitate, aceea a managementului stresului la cadrele didactice.

Din poziţia de ascultători, elevii au trecut şi la treabă în cadrul câtorva ateliere, acolo unde li s-au explicat, apoi au pus mâna ei înşişi la activităţi folositoare unei eventuale orientări profesionale sau pur simplu au exersat situaţii care pot apărea în viaţă.

Cu concursul reprezentanţilor de la Crucea Roşie Suceava elevii au făcut un curs practic de prim ajutor, susţinut de Margareta Irimescu, profesor la Şcoala Postliceală Sanitară din Suceava. Un alt atelier care s-a bucurat de succes în rândul elevilor a fost „Electronica pentru toţi. Învăţ şi dezvoltare“ susţinut de şef de lucrări dr. ing. Adrian Ioan Petrariu din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.

„Au fost două luni şi jumătate nebune, cu momente de împlinire pentru noi iniţiatorii, dar, mai important, au fost activităţi în care copiii au găsit răspunsuri pentru ei ca elevi, ca viitori studenţi şi profesionişti, dar şi ca oameni. Nu ne vom opri aici. Vor urma alte faze ale proiectului, alte şcoli, acolo unde vom invita economişti care să-i înveţe pe copii despre bani şi economii, vom invita stilişti, coafeze, frizeri, cosmeticiene, mecanici auto, dar şi un pasionat de fotografie care să le explice că un chip de vedetă lucrat în photoshop este departe de cel din realitate.

În urmă cu 30 de ani mi-ar fi prins bine să fie cineva să-mi spună că sunt bună la una sau la alta, să-mi dezvăluie realităţi şi să mă încurajeze să-mi urmez visele ” a afirmat Daniela Niţu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: