De marţi

Fermierii suceveni primesc compensaţia pentru motorina utilizată la lucrările mecanizate din agricultură

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava anunţă pe fermierii îndreptăţiţi că, începând cu 18 iunie 2018, încep plăţile ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură. Potrivit directorului executiv Eugen Mogoş, este vorba despre banii cuveniţi perioadei 1 ianuarie-31 martie, valoarea nominală a sprijinului financiar pentru anul în curs fiind calculată la 1,7385 lei pe litrul de motorină. La nivel naţional, suma achitată se va ridica la 69,67 milioane de lei, pentru 10.070 de beneficiari, cât şi pentru o cantitate utilizată de circa 40 de milioane de litri de motorină. Cea mai mare parte a ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare se îndreaptă înspre beneficiarii din sectorul vegetal, respectiv 57,62 de milioane de lei, pentru un consum de aproximativ 33,14 litri de motorină. Subvenţiile acordate de la bugetul naţional producătorilor agricoli suceveni, cu titlu de acciză redusă la motorină, s-au ridicat, în 2017, mai puţin trimestrul al patrulea, la circa 2,91 milioane de lei. Conform statisticilor APIA Suceava, suma a fost cu 1,39 milioane de lei mai mare faţă de anul 2016, când înspre agenţii economici din agricultura suceveană au fost o orientate subvenţii la motorină în valoare de 1,52 milioane de lei.

În baza HG nr. 1174 din 2014, ajutorul de stat se acordă, pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate din agricultură, sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă. Pentru a avea parte de sprijinul financiar al statului, solicitanţii sunt obligaţi să achiziţioneze motorină şi să aibă documente fiscale de vânzare de la furnizori, dar şi să folosească cantităţile respective în sectoarele vegetal, zootehnic şi cel de îmbunătăţiri funciare. De asemenea, autorii cererilor nu trebuie să fi fost în dificultate financiară, adică să nu fi constituit subiectul procedurilor de faliment, reorganizare judiciară sau lichidare. Totodată, în cazul acestora nu trebuie să fi fost emisă o decizie de recuperare a unui ajutor de stat. Respectivele dosare vor include informaţii cu privire la suprafeţele de teren, inclusiv pe structura de culturi şi pe efectivele de animale, păsări şi albine, pe care le exploatează solicitantul sau pe lucrările de îmbunătăţiri funciare pe care acesta le-a executat. Nerespectarea de către solicitanţi a condiţiilor şi obligaţiilor asumate în vederea obţinerii finanţării determină declanşarea măsurilor de recuperare a ajutoarelor de stat. Potrivit legii, se consideră ajutor necuvenit sumele încasate şi utilizate în alte scopuri decât cele pentru care au fost solicitate, sumele primite prin înscrierea sau atestarea de către beneficiari a unor date ori situaţii nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI