Protopopiatul Suceava II

Parohia Luncuşoara – o parohie „tânără”

Istoricul comunităţii parohiale

Parohia Luncuşoara, cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, aparţine de protopopiatul Suceava II şi fiinţează din anul 1995 în satul Luncuşoara, o localitate mică situată în lunca râului Suceava, în comuna Udeşti

Comuna Udeşti se află situată în Podişul Sucevei, respectiv unitatea cea mai înaltă a Podişului Moldovenesc, zonă formată din fragmente deluroase, văi largi însoţite de terase şi versanţi. Cele 11 aşezări care alcătuiesc comuna Udeşti se găsesc la altitudini care variază între 350-600 m. Reşedinta comunei este localitatea Udeşti. Sate componente: Chilişeni, Luncuşoara, Mănăstioara, Plăvălari, Poieni, Racova, Reuseni, Ruşii-Mănăstioara, Securiceni, Ştirbăţ, Udeşti. La recensământul din 2002 au fost numarate 7.260 persoane, din care 7.028 români, 222 romi, 10 alte naţionalitaţi. Gospodării – 2871 locuinţe. Sub aspect confesional, comuna Udeşti este alcătuită din ortodocşi, penticostali, creştini după Evanghelie şi adventişti de ziua a Şaptea.

 Prima atestare documentară a satului Udeşti sau Uideşti datează din 18 noiembrie 1616, când Radu Mihnea întărea portarului Cetăţii Suceava, Dumitraşco Duca, satul Uideşti, care poate fi Udeşti, dar şi cătunul Uideşti, aflat în vecinătatea Udeştilor de astăzi, vatra satului care dă numele comunei cu multe sate, Udeştii, fiind întemeiată, după spusele lui Eusebie Camilar („Prăpădul Solobodei”), abia în vremurile Bucovinei istorice. În 6 iulie 1638, Dumitraşco Duca îi dădea o chitanţă lui Ionaşco Ghenghea, prin care confirma că a primit banii pentru satul Uideşti, vândut lui Ionaşco în 1619. În 1774, Udeştii aveau 107 familii, iar în 1784, 219 familii.

 Satul Luncuşoara este situat la 12 km sud-est de municipiul Suceava şi la o distanţă de 8 km de Vereşti, nod feroviar, în podişul Sucevei şi are o populaţie de circa 180 de familii, din care doar 78 de familii ortodoxe.

Istoricul bisericii parohiale

 În timpul regimului comunist s-a reorganizat structura parohiilor. Astfel, credincioşii ortodocşi care aparţineau până atunci de Parohia Ruşi-Mănăstioara trec sub păstorirea Parohiei Reuseni. Satul Luncuşoara nu a avut biserică până în 1990, când credincioşii de aici au început a-şi arăta „râvna pentru Casa Domnului”, ridicând actuala biserică parohială, deşi nu existau mai mult de 60 familii ortodoxe.

 Construcţia bisericii a început pe 29 iulie 1990, în timpul păstoririi preotului Constantin Rotaru (1976-1991) ridicându-se temelia. Din 1991, Parohia Reuseni s-a aflat sub păstorirea Pr. Ionel Romega, care a continuat lucrările cu multă dăruire până în 1996, când se înfiinţează Parohia Luncuşoara şi este numit paroh pr. Cătălin Axinte care termină pictura. În acelaşi an, pe 7 iulie, biserica este sfinţită de ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, însoţit de un numeros sobor de preoţi, participând un mare număr de credincioşi.

 Biserica s-a construit pe cheltuiala credincioşilor din sat, dar şi din comunele învecinate, prin osteneala unui grup de credincioşi ce merită amintiţi: Constantin Nicoară – epitropul şi coordonatorul tuturor lucrărilor, Gavril Cheia, Mircea Baida, Aurel Creţu, Sevastian Coroliuc, Mircea Pânzari, Ghe. Carp, Ion Mînecan, Ghe. Lungu, Vespazian Grigoroşiţă, Ilie Mariniuc, Ion Barbă, Mircea Baida şi alţi consilieri care au organizat colecte de fonduri în comunele învecinate, şi nu în ultimul rând Adela Baida, care a donat terenul pe care este construită biserica. Un sprijin deosebit l-a dat P. C. Pr. Consilier Eparhial Mandache Ciubotar.

 Aflată într-o poziţie ce o avantajează din punct de vedere al vizibilităţii, biserica se impune printr-o construcţie zveltă de formă treflată, în stil bizantin, cu turlă şi turn. Proiectul de construcţie a fost realizat de ing. Ilie Lazăr. Pictura, în tehnica „frescă”, realizată de pictorul Milică Năstase, din Bârlad, păstrează canoanele şi spiritul Erminiei Bizantine. Elementele sculpturale au fost executate în stejar de o echipă de sculptori din Cornu-Luncii, iar stranele şi tâmplăria de C-tin Ceparu, din Bosanci

Din septembrie 1997 paroh este pr. Mihai Mihoc. În timpul păstoririi sale s-au finalizat lucrările la casa de prăznuire, s-a construit un pridvor deschis la intrarea în biserică cu icoana hramului (pictată de pr. Dimitrie Mihoc) şi s-a construit o impunătoare casă parohială (1998-2004). În curtea spaţioasă a bisericii (0,25 ha) s-a construit între 2005-2008 o casă de prăznuire. În anul 2010 s-a realizat încălzirea  şi s-a construit o clădire pentru centrala termică în curtea bisericii.

 Cimitirul

 Cimitirul parohial se află în imediata apropiere a bisericii (3,5 ari – cumpărat pe cheltuiala lui Mihai Roşu). Împrejmuirea cu gard s-a făcut de fraţii C-tin Nicoară şi Gavril pe cheltuiala lor. Parohia a primit în anul 2011 spre folosinţă un teren de 30 ari din partea primăriei cu destinaţia „cimitir” pe care l-a împrejmuit pe cheltuiala şi cu osteneala credincioşilor.

 Activităţi culturale şi filantropice

 Deşi credincioşii ortodocşi din parohie sunt puţini, minoritari în comparaţie cu cei ce aparţin Cultului Creştin după Evanghelie, activităţile misionare şi filantropice sunt intense. Se organizează colecte punctuale pentru familii, persoane sau instituţii aflate în situaţii critice. Tinerii şi copiii sunt antrenaţi de către parohie în acţiuni de întrajutorare a bătrânilor în gospodării, dar şi în activităţi cultural-artistice.

 Profilul actual al parohiei

 În prezent, parohia numără 78 de familii cu circa 180 de suflete, deşi mulţi sunt plecaţi temporar în străinătate. Parohia Luncuşoara deţine în proprietate 0,62 ha teren arabil.

 În ultima perioadă, datorită prozelitismului sectar tot mai agresiv, am intensificat activităile pastoral-misionare şi catehetice în parohie. Viaţa religioasă a credincioşilor se desfăşoară în cadrul normelor creştine şi a bunelor tradiţii, unitatea lor de credinţă şi simţire reflectându-se în tot ceea ce au realizat.

 Pr. MIHAI MIHOC, preot paroh

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: