Premii internaţionale pentru creativitate acordate studenţilor de la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul USV

Studenţii Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava au cumulat, la începutul lunii iunie, un palmares bogat de premii internaţionale pentru creativitate literară.

Potrivit unui comunicat al USV, patru studenţi ai Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării au participat cu creaţiile lor individuale la Concursul Haikus – volet mondial 2017 – 2018, lansat la Bruxelles şi organizat de PROFFF – Asociaţia Profesorilor de Franceză din Flandra (Belgia neerlandofonă), în colaborare cu Federaţia Internaţională a Profesorilor de Franceză (FIPF).

Studenţii suceveni au participat la categoria de nivel B2-C2 a Cadrului European Comun de Referinţă (CECR) al limbilor cu o singură creaţie originală, respectând o serie de constrângeri tematice şi formale stricte, specifice haiku-ului.

„La această categorie, Mihaela Diaconescu (anul 2, specializarea Franceză-Spaniolă) a obţinut Premiul I, Cătălina Pascaru (anul 2, specializarea Franceză-Engleză) – Premiul al III-lea, Andrei Pătrăucean (anul 3, apecializarea Română-Franceză) – Menţiune I şi Ana Maria Antonesei (anul 3, specializarea Română-Franceză) – Menţiune II. Poemul studentei Mihaela Diaconescu figurează, în egală măsură, în Top 10 – clasamentul general al celor cinci categorii de nivel, pe poziţia a 5-a”, a arătat sursa citată.

Haiku-urile premiate vor fi publicate sub formă de carte electronică (e-book) şi puse la dispoziţia publicului larg în septembrie, odată cu lansarea ediţiei 2018-2019 a acestui concurs mondial care va avea ca temă nouă „Pacea”.

De asemenea, grupul format din studenţii – Ana Maria Antonesei (anul 3, specializarea Română-Franceză), Mariana Galan (anul 3, specializarea Franceză-Italiană), Mihaela Gheras (anul 3, Specializarea Franceză-Engleză), Andrei Pătrăucean (anul 3, specializarea Română-Franceză), Loredana Luca (anul 3, specializarea Franceză-Italiană), Mihaela Diaconescu (anul 2, specializarea Franceză-Spaniolă), Erena-Ana Tanasi (anul 3, specializarea Română-Franceză) – a obţinut Premiul al II-lea la Concursul Mondial de scriere creativă colectivă Florilege-FIPF 2018, organizat de Académie du livre din Montpellier.

Conform comunicatului transmis, concursul a fost lansat la Kyoto, în Japonia, în octombrie 2017, având ca temă deschisă „Climatele…” în multiplele accepţiuni posibile legate de mediul înconjurător, şcolar, psihologic, social, istoric etc.

Participanţii ediţiei 2018 au reprezentat 4 continente, 17 ţări, 49 de instituţii şcolare, grupurile fiind coordonate de 60 de profesori de limbă franceză. Juriul, alcătuit din reprezentanţi ai Académie du livre din Montpellier şi ai celor 8 Comisii ale Federaţiei Internaţionale a Profesorilor de Franceză (FIPF), a analizat cele 100 de creaţii din toată lumea înscrise în concurs, având drept principale criterii de evaluare calitatea textului redactat, respectarea tematicii şi demersul pedagogic adoptat. Grupul de studenţi de la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării a optat pentru secţiunea nuvelă, respectând în egală măsură constrângerile tematice şi cele formale.

 „Specificitatea acestui concurs, lansat la nivel mondial, este dată de provocarea de a produce o creaţie literară originală ca rezultat al unei munci de echipă, folosind demersuri didactice şi pedagogice diferite (colectiv, cooperativ sau colaborativ), completate de o muncă de reflecţie asupra procesului de scriere a textului care să urmărească facerea textului – de la concepţie, trecând prin etapele intermediare şi până la versiunea finală. Fiecare text participant a fost însoţit de un chestionar explicativ al demersului pus în practică.

La Ceremonia de prezentare a palmaresului de la Montpellier, textele laureate au fost recitate de către poetul-slameur Capitaine Alexandre, urmând să fie publicate în volumul Florilege des écrivains francophones en herbe 2019″, menţionează sursa citată.

Studenţii au fost îndrumaţi de lector univ. dr. Elena-Camelia Biholaru, de la Departamentul de Limbi şi Literaturi Străine al Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării. (M.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: