Protopopiatul Fălticeni

Noua catedrală din Fălticeni a fost sfinţită

Emoţie, trudă jertfelnică şi bucuria lucrului împlinit

Oficierea slujbei de sfinţire a fost impresionantă şi plină de semnificaţii. A început sâmbătă seara cu împodobirea cu flori albe şi portocalii a catapetesmei şi cu slujba vecerniei, când lumina lină a apusului a pătruns în noua catedrală prin geamurile de la nord, ca o promisiune pentru preoţi şi credincioşi că rânduiala din veci hotărâtă de veşnicul Creator va fi împlinită. Toate au decurs după cum Biserica a statornicit din veac, iar Sfântul Ilie, ocrotitorul municipiului Fălticeni, şi-a făcut simţită prezenţa nu doar tainic, ci şi prin câteva picături ale unui nor, atunci când s-au auzit primele sunete de toacă care anunţau sfinţirea. Duminică dimineaţa, la revărsatul zorilor, aceiaşi harnici şi devotaţi slujitori ai Domnului au mers către sfântul locaş, purtând pe chipurile lor emoţia, truda jertfelnică, dar şi bucuria lucrului împlinit, sfinţirea bisericii nefiind numai evenimentul preoţilor, ci şi al lor, şi al tuturor celor care-L iubesc pe Dumnezeu, indiferent din ce colţ al judeţului, al Moldovei sau al nordului Bucovinei au ajuns în urbea de pe Şomuz.

Înainte de începerea slujbei de sfinţire, la care au participat peste 3.000 de credincioşi, cei doi înalţi ierarhi şi invitaţii speciali la acest eveniment, preoţi din Republica Moldova şi Ucraina, cărora li s-au alăturat deputatul Alexandru Rădulescu şi primarul Cătălin Coman, au fost primiţi cu pâine şi sare de reprezentanţii parohiei.

Biserica, locul în care se iartă păcatele oamenilor

Slujba de sfinţire a început duminică dimineaţa prin binecuvântarea rostită, cu o voce limpede şi caldă, de ÎPS Pimen. După citirile vechi testamentare, a început ritualul înconjurării bisericii, însoţit de citirea celor trei pericope evanghelice, stropirea cu aghiazmă şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, în forma crucii, a zidurilor exterioare ale sfântului locaş, în faţa bisericii fiind citită rugăciunea lui Solomon de la sfinţirea Templului din Ierusalim, în care se cere lui Dumnezeu „să fie ochii Tăi deschişi ziua şi noaptea spre casa aceasta”.

În prima lectură evanghelică s-a amintit celor prezenţi că biserica reprezintă locul în care oamenilor li se iartă păcatele pe pământ şi le sunt iertate şi în ceruri, pentru ca ei să dobândească mântuirea sau viaţa veşnică: „Orice vei lega pe pământ va fi legat şi în ceruri şi orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat şi în ceruri” (Matei 16, 19).

A doua lectură din Sfânta Evanghelie de la Luca, făcută în dreptul sfântului altar, a reamintit faptul că Domnul Hristos îi fericeşte pe cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc, iar a treia Evanghelie, citită în partea de miazănoapte, Evanghelia de la Ioan, ne spune că Mântuitorul Iisus Hristos este păstorul cel bun, care îşi sacrifică viaţa pentru oile sale, iar cei care îl urmează pe Mântuitor primesc în dar viaţă veşnică.

Moaştele unui sfânt mucenic, aşezate în piciorul mesei

Înconjurul s-a încheiat atunci când ÎPS Pimen a bătut cu crucea în uşile de la intrarea în biserică, spunând: „ridicaţi voi porţile… ca să intre Împăratul Slavei”, iar porţile s-au deschis. Urmat de soborul sfinţiţilor slujitori, arhiereul a purces apoi la rânduiala sfinţirii interiorului catedralei, altarului şi a Sfintei Mese, întreaga procesiune având în centrul ei aşezarea în piciorul Sfintei Mese a unei părticele din moaştele unui sfânt mucenic, dar şi a hrisovului de sfinţire.

După aşezarea sigiliului arhieresc şi înveşmântarea Sfintei Mese, soborul format din peste 70 de preoţi şi diaconi s-a îndreptat spre scările de la intrarea în catedrală unde sărbătoarea a continuat cu săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti. La sfârşitul ei, Preasfinţitul Pimen a rostit un frumos cuvânt reliefând rolul şi rostul învăţăturii în mântuirea neamului omenesc, dar şi nevoia cunoaşterii mai intense a cuvântului dumnezeiesc, care, chiar şi în perioada comunistă, a ajuns la enoriaşi prin intermediul preoţilor, înaltul ierarh sucevean exemplificând cu aspecte reale trăite atât ca preot, ghid al Mănăstirii Putna, cât şi ca teolog. Un alt aspect scos în evidenţă de ÎPS Pimen a fost cel al patriotismului şi al păstrării bunurilor şi pământului strămoşesc, dar şi a jertfei necesare pentru a construi un locaş de cult ortodox, ortodoxia fiind unul dintre simbolurile naţionale.

„Câţi nu au pohtit pământul ţării noastre şi bogăţiile României? Dacă eşti român şi patriot nu trădezi, şi pământul rămâne muncit de noi, românii, şi nu o să fim siliţi să mergem să muncim moşiile occidentalilor. Să ne păstrăm demnitatea nostră!

Zice Mântuitorul în Evanghelia de astăzi că cei din urmă vor fi cei dintâi iar cei dintâi vor ajunge ultimii. O porneşti bine duhovniceşte, creştineşte, dar grijile vieţii te fac să uiţi de cele ale lui Dumnezeu. Ai pornit rău, ai greşeşti, dar te pocăieşti, şi iată, cel păcătos ajunge înaintea celui care a fost bun. Dar nu trebuie să deznădăjduim, pentru că Dumnezeu de aceea s-a întrupat, pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire oricât de mari şi grele ar fi păcatele noastre. Prin credinţa în Dumnezeu şi nădejdea că ne iartă prin spovedanie suntem iertaţi şi înscrişi în cartea prietenilor lui Dumnezeu, cum sunt numiţi sfinţii. Noi românii încă trăim credinţa creştină datorită învăţăturii noastre. Dumnezeu ne dă putere şi harul Sfântului Duh şi această putere o primim dacă rămânem în dreapta credinţă, acolo unde sunt sfinte taine”, a spus ÎPS Pimen, referindu-se la Evangheliile citite în timpul târnosirii, dar şi a celei citite în timpul Sfintei Liturghii.

Cu o capelă se ridică o catedrală

Preotul paroh Ioan Argatu a mulţumit celor care au contribuit la ridicarea catedralei, dar şi celor care au fost prezenţi la Fălticeni la prima sfinţire a acesteia, anunţând că urmează încă două sfinţiri: paraclisul de la subsol în care se vor oficia slujbele în timpul iernii şi sfinţirea după terminarea lucrărilor de pictură. Catedrala va fi împodobită cu 7.600 metri pătraţi pictură, din care 2.200 mp pictură la subsol.

„Aţi venit cu mic cu mare într-un număr impresionant pentru a fi alături de noi acum, când Dumnezeu a orânduit, în urma strădaniilor noastre, târnosirea acestei biserici, astăzi, în «Duminica Tuturor Sfinţilor».

Este momentul mult aşteptat de toţi, mai ales de locuitorii acestui oraş care timp de 20 de ani au fost martorii lucrărilor de construcţie şi la care au contribuit fiecare după putere şi conştiinţă, moral şi material.

Pentru a ridica catedrala, preotul Ioan Argatu a spus că mai întâi a fost necesară construcţia unei capele „în care să slujim şi să stăm de vorbă cu credincioşii care trebuiau încurajaţi şi antrenaţi la munca ce o avem împreună de împlinit. Putem spune că bisericuţa mică a ridicat-o pe cea mare.

Din anul 1998 până în 2000 s-a lucrat subsolul, s-a turnat placa, s-a scos catedrala din pământ până la cota zero. Din 2000 până în 2005 s-au ridicat etaj cu etaj zidurile catedralei, pentru fiecare rând din zidul bisericii fiind necesar câte un tir de cărămidă.

În perioada 2006 -2010 s-au finalizat turnurile, centurile şi bolţile, catedrala fiind zidită de o echipă pricepută din Dărmăneşti, condusă de Mircea Bejenaru, o echipă care merită toată aprecierea şi consideraţia noastră, mai mult lucrând pentru suflet decât pentru bani.

În perioada 2011 – 2018 s-a finalizat şarpanta de lemn de o echipă de dulgheri de la Paltinu – Vatra Moldoviţei, acoperişul din tablă de cupru fiind realizat de o echipă din Borca, judeţul Neamţ. Tencuielile exterioare şi interioare au fost executate cu multă măiestrie de o echipă de buni meseriaşi din Boroaia, condusă de Nicuşor Ciobanu.

Au urmat uşile, ferestrele şi pardoseala din marmură de Ruşchiţa şi Moneasa, s-au placat treptele exterioare cu piatra de Vama. Catapeteasma şi iconostasele mici sunt provizorii, le vom ţine până la pictură, după care vor fi montate la subsol”, ne-a spus preotul Ioan Argatu.

Catedrala milosteniei

Până în anul 2011, singura sursă de finanţare a fost colecta. Un număr de 24 de inimoşi consilieri parohiali, care ni s-au alăturat de la începuturile lucrărilor şi până astăzi, au adunat din casă în casă, din tot judeţul, leuţ cu leuţ, bani cu care s-au plătit materialele şi mâna de lucru. Această catedrală putem să spunem că este catedrala milosteniei, multă milostenie s-a adunat şi de mulţi milostivi am avut parte pentru a ridica această biserică.

O altă sursă de finanţare este Primăria Fălticeni. Din anul 2012, Primăria şi Consiliul Local ne-au sprijinit în fiecare an cu 300.000 lei, considerând că această catedrală este un obiectiv important al oraşului, o emblemă pentru oraş, un punct de reper pentru cei ce trec prin oraş. O altă sursă de finanţare a fost Secretariatul de Stat pentru Culte, care a sprijinit lucrările în ultimii ani cu sume cuprinse între 50.000 şi 150.000 lei anual. Donatori care au oferit sume mai mari şi constant au fost mai puţini, printre ei numărându-se Gigi Becali care a dat 150.000 lei, bani cu care s-au ridicat turnurile din faţă, senatorul Ioan Stan cu 100.000 lei, Vasile Rusu cu un rând de clopote, Doru Stoleru care a donat clopote şi obiecte de cult, Gabriel Grigore aproximativ 100.000 lei, Iruc Contantin, 100.000 lei. Mai sunt şi alţii al căror nume nu îl rostesc pentru că aşa îşi doresc”, a spus preotul Ioan Argatu.

 „Această catedrală a fost făcută cu multă jertfă. Rog pe bunul Dumnezeu ca această sfinţire să fie bine primită în împărăţia lui Dumnezeu şi numele celor care s-au jertfit să fie scrise în cartea vieţii veşnice întru bucuria mântuirii. Şi să nu uităm că în fruntea dumneavoastră, în fruntea ostenelii şi a jertfei a fost părintele Ioan Argatu împreună cu preoţii slujitori. Nu este uşor ca să conduci asemenea lucrări”, a spus ÎPS Pimen.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: