„Purtând numele etniei din care cei mai mulţi facem parte, ne redă nu o simplă şansă, ci legitimitate, renume şi mândrie”

Inginerul şi scriitorul Casian Balabasciuc a transmis o scrisoare deschisă primarului comunei Moldoviţa, Traian Iliesi, dar şi comunităţii huţule din Moldoviţa în vederea susţinerii Mocăniţei „Huţulca” din Moldoviţa şi a activităţii celui care a reuşit să o repună în funcţiune, Georg Hocevar.

Vă prezentăm integral această scrisoare deschisă.

„Scrisoare deschisă

Domnului Primar al comunei Moldoviţa, Traian Iliesi,

Comunităţii huţule din Moldoviţa,

Vă scriu în calitate de locuitor al Moldoviţei şi „naş” al mocăniţei „Huţulca”, preocupat şi îngrijorat de situaţia conflictuală ivită nu din cauze obiective, ci mai mult din pripeala şi superficialitatea cu care este privită existenţa trenuleţului turistic în peisajul comunei noastre.

Vreau să subliniez faptul că existenţa acestui obiectiv turistic pe teritoriul comunei Moldoviţa, alături de arhicunoscutul muzeu al oului încondeiat, pe care l-a dăruit localităţii natale doamna Lucia Condrea, a avut ca efect scoaterea dintr-un îndelung anonimat a localităţii, a etniei huţule, şi nu numai, cele două obiective amintite devenind notorii. Datorită lor Moldoviţa a devenit un nume des pomenit de pe harta turistică a Bucovinei, în România, dar şi în multe ţări din Europa şi din lume, fiind trecută în ghiduri publicate în diverse limbi de circulaţie internaţională. Dacă azi suntem îndreptăţiţi să ne mândrim că aparţinem comunităţii moldoviţene este şi datorită investitorului Georg Hocevar, care cu pasiunea sa pentru trenuri şi cu dorinţa de a realiza un lucru bine gândit, şi-a sacrificat timp şi bani pentru un obiectiv care aduce beneficii directe şi indirecte întregii comunităţi. Desigur, putea face aceste investiţii în orice alte locaţii în care mai există urme ale fostelor CFF-uri. Norocul însă ne-a surâs nouă şi, fără să contribuim cu mare lucru, ne-am văzut beneficiarii avantajelor unui trenuleţ turistic care pune în valoare peisajele deosebite pe care ni le-au oferit dintotdeauna locurile acestea. Am convingerea că multe alte comunităţi bucovinene sau de mai departe ar fi fost fericite să aibă pe teritoriul lor asemenea atracţie turistică.

Problema noastră este însă modul în care înţelegem să gospodărim asemenea oportunitate, care pe lângă faptul că oferă nişte locuri de muncă pentru localnici, prin atragerea de turişti contribuie la întărirea economică a comunei. Nu cred că ne pot caracteriza egoismul, orgoliul şi dezbinarea, ori invidia şi nepăsarea. Sunt convins că fiecare membru al societăţii moldoviţene are un cuvânt de spus şi că putem găsi căi de conciliere şi modalităţi de comunicare, amintindu-ne poveţele înaintaşilor noştri pentru care consătenii trebuiau să fie întotdeauna solidari, să se într-ajutoreze şi să adopte de fiecare dată hotărârile cele mai înţelepte pentru binele tuturor. Să nu uităm că activitatea trenuleţului forestier, devenit azi simbol şi atracţie turistică, a fost susţinută prin muncă de părinţii şi bunicii noştri. Ar fi momentul ca şi huţulii de azi să arate cât sunt de gospodari, pentru a lăsa generaţiilor mai tinere o bună rânduială şi nişte şanse într-o lume care devine din ce în ce mai strâmtă şi, poate, mai strâmbă!

 De aceea, domnule Primar, vă adresez aceste rânduri cu rugămintea ca pentru binele comunităţii de ale cărei destine vă îngrijiţi, să utilizaţi toată energia şi tot ce vă stă în putinţă în vederea susţinerii activităţii mocăniţei «Huţulca», cea care, purtând numele etniei din care cei mai mulţi facem parte, ne redă nu o simplă şansă, ci legitimitate, renume şi mândrie.

Cu deosebită stimă şi neîncetată speranţă,

 Ing. CASIAN BALABASCIUC, scriitor” 

Un comentariu

  1. MOCA_NELU says:

    Tapajul care se face,iată,si in ziarul dvs., in legatură cu pretinse nedreptăți ,„discriminări”, la care,chipurile ,ar fi fost suspus austriacul Georg Hocevar, investitorul strategic in turism de renume raional,care nu-știu-ce,nu a primit dreptul de a folosi fosta stație a CFR,ca și cum la el in Austria principala ocupație a statutului austriac ar fi facerea de cadouri din bani publici,devalizarea fie și – in cazul de față – a muribundei CFR,regie a statului …Pentru că,stimate domn Balabasiuc,scriitor,inainte de a fi un titlu de mândrie pentru etnia dumitale in legatură cu care supralicitezi intr-o manieră jignitoare și neavenită,această „investiție” in turism (care nu mai este mult și bate Spania in domeniu,nu?) este doar un mărunt mișmaș al unui business-man care a venit in Romania doar cu aia în plasă și face nazuri,se ofuschează,ca bătrâna ducesă care nu găsește closetul,că,adică,cum acești „büdös olah” (dupe cum se zice intr-una dintre limbile definitiv răposatului imperiu austro-hungar…) nu pun nimic la bătaie,numa’ banii de bilet,măcar gara și șina,că eu sunt cu locomotiva de la fiare vechi și cu know-how-ul de făcut bani pe la sălbatici,in coloniile austriece,cum ar zice bravul soldat Swejk…
    Deci,dacă imi dădeați și gara ,vă scoteam în lume,ar fi fost plină „mocanița” (am pus intre ghilimele special ca să se prindă si acel domn de la alcoolici anonimi care semnează cu două nume pe aceeași pagină, in două ape,după cum este, fie beat,fie in curs de trezire,de nevoie,care crede că acestea sunt diacritice…) de turiști din Imperiu,veniți să mai vadă Herzoghtum Bukowina dar și etniile sale ciudate,uite,meine liebe Angela,das is eine gemutlich huzulen ,ce se vede in zare dând din mâini…
    Sau cam pe-acolo…
    In realitate,veți ști domnule Balabasiuc,scriitor al etniei dumitale,că noi suntem sănătoși și o ducem bine iar reputația Moldoviței nu se datorează „mocaniței”,nume comun care nici nu inseamnă nimic in zonă! Ci mai degrabă mânăstirii Moldovița,căilor de acces,cărților care s-au scris și albumelor care s-au publicat de către alți scriitori ,protecției UNESCO… Efigia Moldoviței nu este cea a unui huțan cu toporișcă care conduce o „mocaniță” ci chiar acest sfânt lăcaș, ctitorie a unor domni români,tot așa cum întreaga zonă este plină de ctitorii durate in piatră și in nemurire – ca să vezi! – cu mult inainte de colonizarea Bucovinei cu populații alogene! Domnul Hocevar,mărunt investitor la plesneală,a adus din Hunedoara de pe unde și-a luat,în afară de concesiuni,și nevastă dar și acest nume comun absolut impropriu,diminutivul feminin de la „mocan”,numele asumat și perfect reprezentativ pentru zona Deva și pentru Munții Apuseni,unde inseamnă ceva,trimite la o etnie cu radacini romane,dacă vă este și vă sună cunoscut. In această parte din Moldova luată cu japca de austrieci,colonizată și exploatată economic,acest mijloc de transport al lemnului scos din exploatările forestiere s-a numit,incepând cu introducerea lor,doar „trenișor”,ceea ce reprezintă transpunerea in limba română a sintagmei nemțești originale „ der kleine zug”… Intrebați-vă,doar așa,de curiozitate,domnule Balabasiuc – scriitor,co-etnicii dvs., cum se spune in limba lor,ca să puteți abandona in favoarea unui neaoșism acest termen imbecil – „mocănița”!
    Cât despre domnul investitor strategic care pretinde hatâruri de la noi ca de la proști,la exact 100 de ani de la Unire,să ne spună dumnealui care este baza legală,ce anume texte de lege s-au încălcat,să dea,eventual,în judecată,inainte de a fi atât de patetic-miorlăit. Că dacă face turism,de calitate,desigur,treaba noastră este doar să plătim biletul,nu să-i concesionăm gratis,pe încă 100 de ani,cămașa,sumanul,gara din Moldovița,proprietatea termenilor,numai așa,că ne ia dumnealui de proști. Iar dumneata,domnule Balabasiuc,să ne crezi doar tolerați într-o asociere in participațiune in care voi puneți nește oauă vopsite iar noi ctitoriile domnești.
    Ca să se vadă,nu-i așa,la fel de mari din ctitoria domnului Hocevar, “mocănița Huțulca”,aflată in trecere,cu iuțeală medie,prin fosta gara CFR Moldovița,să ne fie de haram,care noi nu-l înțelegem și nu-l prețuim.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI