Mioara Hrişcu şi Victor Romaşcan, fără adversari la Marşul Factorilor Poştali

All-focus

Angajaţi ai Oficiului Judeţean de Poştă Suceava s-au întâlnit sâmbăta trecută la Gura Humorului cu ocazia celei de a 39-a ediţii a Marşului Factorilor Poştali, etapa judeţeană.

Organizată de conducerea instituţiei în colaborare cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România – Filiala Suceava, manifestarea a adunat la start, pe stadionul „Minerul”, câteva zeci de lucrători, femei şi bărbaţi dornici să confirme rezultatele din anii trecuţi, să păstreze tradiţia sau doar să arate că, în ciuda vârstei, a fi poştaş este un „sport” care te ţine în formă. Iar când din tribune, colegii şi familia îţi fac galerie, imboldul este cu atât mai mare.

Din păcate, puţini spre deloc s-au regăsit tineri între concurenţii aliniaţi la start, şi poate de aceea, chiar dacă s-au înregistrat multe abandonuri, meritul a fost al fiecăruia dintre concurenţi.

„Asta e marea noastră problemă. Tineretul nu prea mai vine să se angajeze la Poştă şi aşa am ajuns la o medie de vârstă a angajaţilor destul de ridicată. Probabil tinerii nu sunt tentaţi de nivelul de salarizare iar visul lor, al multora dintre tinerii noştri, este încă să plece în străinătate. Cei care suntem în Poştă aşteptăm acest concurs cu bucurie în fiecare an, altfel n-am fi ajuns poate la a 39-a ediţie. Salariaţii încep să întrebe de Marşul Factorilor Poştaşi de prin aprilie. Pe lângă întrecerea propriu-zisă este şi întâlnirea lor anuală, este ziua când oamenii noştri se văd unii cu alţii, vorbesc de muncă şi de-ale vieţii, pentru că în rest îşi văd fiecare de treabă în localităţile lor”, a declarat Nicolai Costrâş, directorul OJP Suceava.

„Zeci de kilometri pe zi, cu geanta de gât, îţi păstrează condiţia fizică”

Oficial, distanţele de alergare sunt 3000 m, pentru femei şi 7000 m pentru bărbaţi, un parcurs deloc uşor cu un soare fierbinte deasupra capului şi când eşti trecut de 40 de ani.

Şi totuşi, aproape 20 de femei poştăriţe au participat sâmbătă la faza judeţeană a Marşului Factorilor Poştali. Printre ele şi Aurica Păduraru, de 61 de ani, de la OPD Suceava, poştăriţă în prag de pensie. De 10 ani ea participă la marşul poştaşilor şi de câteva ori ca cea mai vârstnică mărşăluitoare. Suplă, vioaie, ea a făcut şi sâmbătă câteva ture în uralele colegilor. „Zeci de kilometri pe zi, cu geanta de gât, îţi păstrează condiţia fizică” a glumit femeia.

Proba de marş a femeilor a fost câştigată, la fel ca anul trecut, de Mioara Hriţcu, de la OPD Suceava, lideră detaşată şi de departe cea mai în formă concurentă.

Un număr mult mai mare de poştaşi a luat startul în proba de marş bărbătesc. Favoritul şi câştigătorul probei, de altfel, a fost Victor Romaşcan, campion naţional, campion balcanic (cu echipa României) şi vicecampion balcanic (individual).

Ambiţia i-a făcut anul acesta pe câţiva dintre colegi să-i stea în trenă, unul chiar să-l depăşească la linia de sosire dar pentru că în loc de pas de marş acesta a făcut alergare, a fost descalificat.

Concursul profesional „Marşul Factorilor Poştali” de la Suceava s-a desfăşurat sâmbătă în prezenţa liderului Sindicatului Poşta Română, Matei Brăteanu, a liderului BNS Suceava, Iordănel Secrieru a altor invitaţi din structurile administrative şi de sindicat ale Poştei.

Potrivit directorului Neculai Costrâş, câştigătorii locurilor 1, 2 şi 3 au fost recompensaţi cu premii în bani, cupe şi medalii, ceilalţi concurenţi mulţumindu-se cu diplome de participare şi voia bună de la masa festivă organizată de sindicat la una dintre pensiunile din zonă.

În anul 2016, Suceava a fost gazda fazei naţionale a Marşului Factorilor Poştali, desfăşurată tot la Gura Humorului. Şi s-a prezentat frumos, suceveanul Victor Romaşcan trecând atunci primul linia de sosire.

În acelaşi an, la Balcaniada din Turcia, echipa poştaşilor din România a cucerit două medalii de aur, una de argint şi una de bronz.

Cu un an înainte, la Balcaniada organizată la Cheile Grădiştei, românii au fost cei mai buni, obţinând aur la probele de marş feminin, masculin şi la general.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: