Despre iniţiative cetăţeneşti

Recunosc că nu sunt un fan USR, probabil şi din cauza vârstei. Sunt idei, lucruri, opţiuni – chiar dacă partidul pare a nu-şi fi cristalizat o ideologie – pe care le înţeleg mai greu, dacă nu, cu toată ruşinea, chiar nu le înţeleg.

Şi mă opresc la un exemplu imediat. Filiala suceveană a USR a decis să susţină iniţiativa cetăţenească a conducerii centrale a partidului denumită limpede „Fără penali în funcţii publice”. Adică cum: avem o atât de formidabilă democraţie de partid în ţara aceasta încât o filială judeţeană de partid poate opta pentru susţinerea sau nesusţinerea unor iniţiative a conducerii sale centrale? Or fi fiind filialele partidului sufragane conducerii USR încât să spună „pas” unei iniţiative atât de importante, emiţând astfel şi un mesaj deloc favorabil referitor la democraţia internă de partid: centrul ia decizii importante ignorând opinia filialelor?

Fireşte, nu cred că s-a întâmplat aşa ceva. Suceava a fost consultată în legătură cu iniţiativa centrului şi pare mai degrabă o stratagemă pentru ca problema să ne fie, o dată băgată în ochi, spre ţinere de minte, spre ţinerea trează a atenţiei asupra acesteia. În îndeplinirea scopurilor sale, politica încearcă întotdeauna să găsească mijloacele prin care să şi le facă cunoscute celor care, prin semnătura lor, urmează să o valideze sau nu.

Ceea ce mă intrigă este faptul că minţile ascuţite ale tinerilor care par a fi majoritari în partid nu se sperie la gândul că nu va fi validată respectiva iniţiativă cetăţenească, când cea privind tot modificarea Constituţiei cu privire la familie, nu-şi găseşte locul pe ordinea de zi a Parlamentului la atâta timp după spectaculoasa aderenţă la idee a mai bine de trei milioane de români. Ori poate că susţinerea Forumului Democrat al Germanilor din România, al cărui şef a fost preşedintele Iohannis, o fi oferind vreo garanţie de succes?

Şi, ca să nu fiu acuzat de ipocrizie, nu pot să nu mă scarpin de ideea cu penalii. A fost nevoie – spre norocul meu şi cinstea acelei instanţe – de o decizie a unei Curţi de Apel pentru ca osârdia acuzatoare inventată a unor procurori să nu mă adăpostească în puşcărie 3 ani de zile. Procurorii mă văzuseră infractor, Curtea le-a spulberat concluzia, stabilind că nu există fapta. Altfel eram bine mersi penal, asimilându-mă moralmente regimentului de penali ai imaculatei divizii de recrutori ai onorabilei puşcării româneşti.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comentarii

 1. Teodora Munteanu says:

  “Partidul Uniunea Salvați România, filiala județeană Suceava, se alătură debutului la nivel național – astăzi, 31 martie 2018, ora 11.00 – a inițiativei cetățenești Fără penali în funcții publice” asa incepe comunicatul, si nu “filiala suceveană a USR a decis să susţină iniţiativa cetăţenească a conducerii centrale a partidului ” .
  Noi credem că dacă 500000 de cetățeni vor semna pentru această inițiativă Parlamentul va ține cont și va vota în consecință.
  Cât despre problema expusă de dv. , nu toate propunerile procurorilor sunt 100 % transpuse în condamnări în democrație ci doar în dictatură.

 2. Ordonanța_no. says:

  Deci doamna de la facultatea de clătite&poale-n brâu lovește decisiv iarăși,in materia care le este lor dragă,cea a „penalilor”… Chiar dacă nici astăzi, nici ea, nici mahării,harhării, Sörös-ii, nu pot explica coerent ce anume înțeleg ei prin „penali”,intr-o țară cu pretenții de stat civilizat,european,cu prezumpția de nevinovăție inscrisă in constituție,in coduri,in legi…
  In R.P.R.,Republica Protocolară Română,unde,de fapt,cei blagosloviți cu eticheta de mai sus trebuie să-și demonstreze ei înșiși nevinovăția,deoarece așa au stabilit cei din tagma doamnei cu specializare in arta coacerii,ea și prepușii săi care fac sporadic umbră rară prin fața catedralei catolice a orașului,când sună goarna de la unitatea centrală…
  Dar oare stimata cofecționeură de clătite industriale ce crede,un anume domn (ca să dau numai un exemplu…) de la Cluj,poate de la Turda,șeful organizației USR de acolo,absolvent de 14 ani de pușcărie in Germania pentru dublă crima,se califică pentru eticheta de „penal”? Domnul Daniel Doboș,cum ar fi,cel care,prins cu mâța-n sac,explică doct că el s-a spălat frumos de orice oroare,că la Germania este altfel,a fost reabilitat (??cum??) și că : „Există un consens societal în această privinţă”,adică ceva in sensul că, scârț Marghioalo,ce știți voi cum e la Germania? Că, dacă nu-l dădeau in fapt dușmanii politici, era și acuma luptator impotriva „penalilor” din parlament?
  Dar butoiul din parlament ,ăla care doarme și când este treaz și când este beat ,Hoțiu,sau cum l-o mai fi chemând,se califică?
  Altfel,demersul lor,fie ca este de sorginte locală,fie ca este un succedaneu al unora de la nivel central,este la fel de penibil și de inutil : definind „penalii” ca fiind aceia care au suportat o pedepsa privativă de libertate definitivă,indiferent de natura sa,de regimul executării,de natura faptei sau de incadrarea sa,daca se află sau nu sub imperiul reabilitarii de drept sau judiciare,dumnealor tradează precaritatea lor culturală si civică,propensiunea spre un totalitarism de tip nou,neolegionar sau neocomunist,undeva la limita dintre prostie si sociopatie altoite cu aroganță,pentru câteva motive foarte simple! Chiar si legile actuale stabilesc fără echivoc statutul persoanelor care au suferit o condamnare,fie ea cu executare,fie cu suspendarea executarii,termenele in care respectiva persoana poate sau nu ocupa functii publice,natura pedepselor complementare printre care se află și interdicția de a alege sau a fi ales (sancțiuni foarte grave,chiar daca sunt complementare!) un anumit numar de ani,cum – de exemplu – se află in această situație (cu dosarele lui) Adrian Năstase,capodopera regimului basist protocolar precum și a urmașilor săi mai mult sau mai puțin kiori de beți,cei care l-au făcut „penal” fără probe,prin „raționamente logico-juridice”,adică prin speculații și cugetări de almanahe in care și doamna de clătite și poale-n brâu excelează…
  Ei,și ca să fie o treabă rotundă, completă,deoarece acest moft care este separația puterilor in stat ne cam incurca,am facut aceste protocoale care rezultă din teoria generală a statutului și dreptului, astfel cum se preda cursul acesta in bordelurile din porturile europene,y compris Anvers,le-am re-contopit frumușel,ca să fie clar că partidul nostru e mai bun decât al vostru,ca securitatea noastră e mai bună ca a voastră precum și celelalte povestiri de adormit fraierii precum si alegatorii din zona de munte ,de șes dar și de bahnă…
  Această doamnă care emană de la un partid al carei filiala locală a avut mai mulți candidați la ultimile alegeri parlamentare decât membri,aflându-se in situația rară in care,presupunând că ar fi intrat cumva in parlament,ar fi rămas fără membri activi,ar fi văduvit si USV de o specializare care dă mult prestigiu unei universități,ba ar fi rămas și cu un deficit de organizare,să le fi dat,nu-i așa,cu minus,să fi ieșit doamna de clătite in stradă cu supleanții…
  Nerăspunzându-i acestei cocoane,domnule Teodorescu,intr-un registru al simbolurilor si limbajului public conventional,îi faceți un mare serviciu,nemeritat,adică dumneaei ar putea crede ca aquiesați la programul ei politic ,sa va considere,chiar,semnatar al zisului și infectului și imbecilului demers… Este o chestie de opțiune.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: