Mănăstirea Vazelon într-o carte semnată de doi universitari, unul turc şi celălalt sucevean

În cadrul Programului Erasmus +, Programul Uniunii Europene pentru educaţie, formare profesională şi tineret, universitarul sucevean Vasile M. Demciuc, director al Departamentului de Ştiinţe Umane şi Social Politice din cadrul Facultăţii de Istorie şi Geografie a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, a făcut, la începutul lunii decembrie, o deplasare în Turcia, la Universitatea Tehnică Karadeniz din Trabzon. Aici,  o întâlnire cu studenţii masteranzi de la Departamentul de Istorie (între care se află şi suceveanul Ionuţ Diaconescu) i-a prilejuit cunoaşterea preocupărilor lor, orientate în principal de interesul pentru istoria modernă şi contemporană a Turciei, pentru reformele  înfăptuite în Turcia în ultimele secole, cu evidenţierea însă şi a altei zone de studiu, configurată de cultura şi civilizaţia medievală, de arta şi civilizaţia bizantină.

În partea a doua a acestei întrevederi, a avut loc  lansarea volumului  „Vazelon (St. John) Monastery of Maçka Trebizond”, scris de Ismail Köse, de la Universitatea Tehnică Karadeniz din Trabzon, şi Vasile M. Demciuc, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, rezultat al cercetării efectuate în ultimii ani asupra monumentelor bizantine din Trapezunt. Despre această lucrare, apărută la Editura Opera Magna, Iaşi, 2017, a vorbit Sedat Olca, de la Biblioteca Universităţii turce, mulţumind pentru îmbogăţirea fondului documentar al instituţiei cu încă o carte despre monumentele şi istoria de altă dată a Trapezuntului.

Mănăstirea Vazelon, căreia cei doi istorici i-au dedicat această lucrare monografică, a fost construită iniţial în secolul al III-lea, restaurată în vremea de frumoasă amintire a împăratului Justinian cel Mare, şi apoi, din nou în secolele XIV-XVI. Mănăstirea a funcţionat până în 1923, când a fost părăsită ca urmare a exodului grecilor din zonă. În imediata apropiere a mănăstirii se află o mică capelă ce păstrează fragmentar urme din programul iconografic realizat la sfârşitul secolului XIII. Importanţa lucrării constă şi în faptul că descrie pentru prima dată acest program şi-l datează cu exactitate în urma descifrării inscripţiilor zugrăvite.

Apariţia acestei lucrări este o continuare a preocupărilor de istorie bizantină  ale universitarului sucevean Vasile M. Demciuc, care a mai a publicat la prestigioasa editură „Basilica” a Patriarhiei Române lucrarea „Trapezunt – fascinaţie şi reper spiritual bizantin”, prefaţată de acad. Răzvan Theodorescu, întâia dedicată Imperiului bizantin de Trapezunt şi monumentelor sale în istoriografia românească. Preocupări concentrate în viitor, am aflat, pe scrierea unei lucrări consacrate de dr. Vasile M. Demciuc monumentelor rupestre din Capadocia, monumente studiate cu mare atenţie în ultimii ani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: