În logica celor care astăzi susţin că Fondul Bisericesc a avut ca proprietar Statul Austriac, Unirea Bucovinei a însemnat o hoţie din partea Statului Român

Astăzi, 28 noiembrie, se împlinesc 99 de ani de la Unirea Bucovinei cu Regatul Român.

În 1918, la unirea Bucovinei cu Regatul României, aproape jumătate din teritoriul Bucovinei îl reprezentau pădurile, iar circa jumătate dintre acestea erau ale Fondului Bisericesc. Aceste păduri fuseseră dăruite de către domnitorii Moldovei şi de către ceilalţi ctitori mănăstirilor pentru a se putea întreţine. Aşadar, un sfert din teritoriul care s-a unit în 28 noiembrie cu ţara-mamă consta din pădurile mănăstirilor.

La 99 de ani de la unirea Bucovinei, Romsilva consideră că proprietarul legal al acelui sfert de provincie românească era Imperiul Austriac. Cu alte cuvinte, statul român a furat în 1918 dacă nu întreaga Bucovină, atunci cel puţin un sfert al ei de la austrieci!

Iată textual ce scrie Romsilva în întâmpinarea din cele 577 de dosare de judecată prin care solicită să se ia înapoi cele 30 de hectare de pădure ale unităţilor de cult ortodoxe din Suceava, acordate în anii 2002–2003 ca o compensaţie mică (cca 16.800 ha de pădure, în total) faţă de neretrocedarea Fondului Bisericesc (cca 192.000 ha): „istoric şi juridic proprietatea asupra terenurilor folosite de către această fundaţie (n.n. Fondul Bisericesc) a aparţinut Statului, fie acesta Statul Austriac, Statul Austro-Ungar ori Statul Român începând din 1918”.

În mod ironic, dar nu imposibil, aş spune că, mergând un pas mai departe, poate juriştii Romsilva se vor gândi să ceară restabilirea proprietăţii Fondului Bisericesc chiar pentru statul austriac…

Este tragic că, intrând în Anul Centenar, ne cheltuim energia în conflicte interne care nu au rost, în loc să o folosim pentru a lucra pacea între români şi înfăţişarea noastră demnă între ţările lumii.

Arhimandrit MELCHISEDEC VELNIC,

stareţul Mănăstirii Putna

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Eugen Popescu says:

    Zilele astea românii sunt foarte preocupaţi de schimbarea legilor justiţiei. Dar justiţia când vine vorba de pădurile mănăstirilor unde este? Să nu uităm că e vorba de pădurile cu care Ştefan cel Mare a înzestrat Măn. Putna (şi altele)…
    Nu e drept să credem că astea nu sunt problemele noastre. Dacă ne place să vizităm mănăstirile, să le sprijinim şi cauza.
    Ce înseamnă 30 ha pădure faţă de câtă pădure a avut Putna odată?

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: