Dialog deschis şi transparenţă: principiile care au stat la baza consultării publice organizate de Holzindustrie Schweighofer

Pentru a doua oară în anul acesta, compania Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare investitor greenfield din industria de prelucrare a lemnului din România, a organizat, la Rădăuţi, o consultare publică privind zonele de achiziţie a masei lemnoase şi sistemul propriu de due-dilligence. La eveniment au participat peste 100 de persoane, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, autorităţi, agenţi economici din industria de exploatare şi prelucrare a lemnului, administratori ai fondului forestier de stat şi privat, administratori ai parcurilor naţionale, mediul universitar, mass-media şi alte părţi interesate.

„Pădurile gestionate responsabil reprezintă baza afacerii Holzindustrie Schweighofer. De aceea, de mulţi ani, activitatea noastră se bazează pe principiul utilizării durabile şi sustenabile a lemnului, ceea ce vom face şi în viitor. Astfel, ne-am propus să organizăm în mod constant consultări publice prin care să discutăm deschis şi public pe această temă cu toţi factorii interesaţi” a precizat Vasile Varvaroi, manager achiziţii Holzindustrie Schweighofer România.

În cadrul evenimentului a fost prezentat sistemul propriu de due-dilligence al Holzindustrie Schweighofer, Timflow – soluţia pentru trasabilitatea lemnului, zonele de achiziţie a masei lemnoase şi măsurile de diminuare a riscului implementate de companie. De asemenea, s-a discutat despre decizia companiei de a nu achiziţiona lemn din zonele tampon ale parcurilor naţionale, deşi acest lucru este legal. „Împărtăşim opinia că aceste zone reprezintă un habitat esenţial pentru conservarea a mii de specii şi de aceea Holzindustrie Schweighofer s-a angajat în mod voluntar să refuze orice lemn provenit din parcurile naţionale” a mai precizat Vasile Varvaroi.

A fost prezentat şi Pădurea de Mâine, un proiect ambiţios care îşi propune plantarea a 1 milion de puieţi pe terenuri forestiere cu dificultăţi de regenerare. Ionuţ Apostol, managerul proiectului, a precizat: „Campania de reîmpădurire este deschisă oricărui proprietar privat de pădure sau oricărei administraţii publice locale. Propunerile de suprafeţe de plantare pot fi transmise prin www.padureademaine.ro, o platformă online în care potenţialii solicitanţi şi orice parte interesată pot găsi informaţii despre proiect, metodologia şi progresul acestuia”.

Prezent la eveniment, primarul oraşului Siret, dl Adrian Popoiu, a subliniat: „Statistic vorbind, peste 30% din bugetul primăriei Siret se compune din impozitul pe proprietate virat de către Holzindustrie Schweighofer şi aproximativ 25% din forţa de muncă din oraşul Siret lucrează la această companie. Pe lângă toate acestea, compania dă dovadă de responsabilitate socială. Pentru al doilea an la rând, Holzindustrie Schweighofer asigură încălzirea Spitalului de Boli Cronice Siret, printr-o sponsorizare constând în 70 tone peleţi. În plus, compania a achitat taxele şi impozitele locale în avans pe anii 2018-2019 şi în acest fel am reuşit să obţinem de la Ministerul Dezvoltării Regionale 2 milioane de euro reprezentând fonduri europene necesare pentru dezvoltarea oraşului”.

Dra Louana Popovici, purtător de cuvânt la Primăria municipiului Rădăuţi, a declarat: „Participarea noastră la acest eveniment este una de bun augur. Este pentru cea doua oară când primăria municipiului Rădăuţi este reprezentată şi participă la o consultare de acest fel. Pentru primăria municipiului Rădăuţi firma Holzindustrie Schweighofer reprezintă un bun contribuabil. Este de remarcat că asigură pentru zona Rădăuţi şi zonele limitrofe un număr însemnat de locuri de muncă. Dacă e să privim pe partea socială, la începutul lunii octombrie am inaugurat împreună cu firma Holzindustrie Schweighofer, în calitate de principal finanţator, căminul pentru persoane vârstnice cu o capacitate de 40 de persoane. Această consultare dă dovadă de transparenţă, deschidere către dialog, este un eveniment important care se adresează atât administraţiei publice locale, cât şi tuturor factorilor interesaţi. Sperăm să avem parte pe viitor de cât mai multe evenimente de acest gen la care cu siguranţă primăria va participa cu aceeaşi deschidere de fiecare dată”.

Consultarea publică a fost un succes, fiind un model de dialog constructiv. Compania şi-a asumat toate opiniile venite de la participanţi. Acestea vor fi analizate şi vor fi folosite pentru îmbunătăţirea planului de acţiuni pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România care este deja implementat de către Holzindustrie Schweighofer. Holzindustrie Schweighofer nu execută operaţiuni de exploatare forestieră, ci doar achiziţionează lemn recoltat de firme special atestate, însă face tot ceea ce este posibil pentru a limita fenomenul tăierilor ilegale din România şi de a limita posibilitatea de apariţie în lanţul său de aprovizionare a lemnului neconform. (CP)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: