Ministrul Andreea Păstârnac a venit la Suceava să preia din experienţa judeţeană în relaţia cu diaspora

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, a participat, ieri, la Suceava, la o acţiune de informare a românilor privind riscurile care există în statele în care lucrează şi a subliniat că autorităţile sucevene acordă o atenţie specială sucevenilor din diaspora.

În cadrul unei conferinţe de presă, Andreea Păstârnac a prezentat proiectul-pilot „Informare acasă! Siguranţă în lume!”, o campanie derulată în premieră de patru ministere din Guvern, respectiv Ministerul Românilor de Pretutindeni, Ministerul Justiţiei, MAE şi MAI.

„Suntem o echipă care în fiecare zi ne propunem să răspundem problemelor românilor aflaţi în străinătate legate de munca legală şi cele de trafic de forţă de muncă şi de trafic de persoane” a spus ministrul.

Ea a adăugat că reprezentanţii guvernamentali implicaţi în proiect încearcă să prezinte inclusiv operaţiunile care se desfăşoară împreună cu autoritatea locală din state unde românii sunt în număr mare, inclusiv operaţiunea Freedom care se desfăşoară în Sicilia.

Păstârnac a menţionat că un alt subiect important este capitolul revenirii acasă, al reinserţiei sociale şi pe piaţa muncii a românilor care acum lucrează în străinătate.

„Peste jumătate dintre concetăţenii noştri care sunt întrebaţi dacă îşi pun problema revenirii acasă iau în considerare în mod foarte serios, chiar dacă nu chiar pe termen imediat, să se întoarcă, să se reintegreze şi să aducă ceva din experienţa lor în România” a spus ministrul.

Ea a mai arătat că în cadrul proiectului se discută situaţia minorilor, atât a celor din străinătate, unde familia se confruntă cu altă legislaţie sau un alt model al relaţiilor de familie, dar şi o dezbatere privind modul în care se acordă asistenţă la nivel local pentru copiii rămaşi acasă.

„La Suceava, autorităţile acordă o atenţie specială cetăţenilor din judeţ care sunt plecaţi în afara graniţelor şi considerăm că toate ministerele aflate aici vom avea foarte mult de învăţat din experienţa de aici” a spus Andreea Păstârnac.

Ministrul a subliniat că pe teritoriul unui stat străin, misiunea diplomatică rămâne prima uşă care trebuie deschisă pentru a se primi ajutor.

Ea a mai anunţat că pentru românii aflaţi în străinătate va fi pusă la dispoziţie o linie telefonică de tip telverde.

De menţionat este că la întâlnirea organizată la Muzeul Bucovinei, în cadrul „Lunii Diasporei”, preşedintele CJ Suceava Gheorghe Flutur, iniţiatorul acestei acţiuni de sprijin a diasporei, nu a fost în prezidiu – în care s-au aflat doar reprezentanţii guvernamentali – luând loc în sală.

La acţiune au fost prezenţi, pe lângă reprezentanţi ai autorităţilor locale, şi parlamentari ai PSD de Suceava, senatorul Virginel Iordache, deputaţii Emanuel Havrici şi Alexandru Rădulescu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: