Studenţii suceveni au descoperit, în Parcul Naţional Călimani, un exemplar de zâmbru cu o circumferinţă record

Studenţi ai Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării şi ai Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, coordonaţi de lector univ. dr. Codruţ Şerban, au descoperit un exemplar de zâmbru cu o circumferinţă record, în cadrul unei activităţi de voluntariat.

Activitatea de voluntariat a avut loc miercuri, 28 iunie a.c., în incinta Rezervaţiei ştiinţifice de jnepeniş cu pinus cembra din Parcul Naţional Călimani, iar, potrivit USV, au fost identificaţi şi inventariaţi 190 de zâmbri – specie forestieră valoroasă în România.

„Recordul zilei, înregistrat ca urmare a măsurătorilor efectuate de studenţii noştri, a fost un exemplar de zâmbru cu o circumferinţă de 242 cm”, au precizat reprezentanţii USV.

Zâmbrul (Pinus cembra) este un arbore conifer, specific zonelor montane, ce poate atinge o înălţime de până la 20-25 metri şi un diametru de 2 metri, înrădăcinare pivotantă cu o bună rezistenţă la doborâturile de vânt; are coroana în tinereţe îngust-piramidală, apoi largă şi rotunjită, adesea neregulată, cu multe vârfuri. Scoarţa este verde-cenuşie, netedă. Zâmbrul are acele subţiri, în trei muchii, rigide şi grupate câte 5 pe un brahiblast, cu o lungime de până la 10 cm, de culoare verde-întunecat, lucitoare. Conurile, ovoidale şi erecte, conţin seminţe mari, nearipate, cu miezul comestibil, apreciate în unele părţi ca alunele la noi, de 10 cm lungime, şi seminţe de 5 mm. Lemnul său este maro-închis, foarte rezistent, folosit la fabricarea mobilei şi în sculptură. Produce lemn valoros şi foarte trainic.

Reprezentanţii universităţii sucevene au menţionat că acţiunea de voluntariat a făcut parte din programul de activităţi comune stabilite în cadrul parteneriatului dintre Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Administraţia Parcului Naţional Călimani, iniţiat în anul academic 2011-2012 de către lectorul univ. dr. Codruţ Şerban, ranger voluntar al PNC. (MIHAELA TCACIUC)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: