Exerciţiu tactic al ISU Suceava, cu activarea Planului Roşu

Forţe importante de intervenţie la Mestecăniş, după ce un tren a luat foc în tunel

Pompierii militari suceveni vor organiza, joi, un exerciţiu în domeniul situaţiilor de urgenţă cu tema Intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Suceava, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru salvarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse în urma unui incendiu la un tren Inter Regio, pe linia de cale ferată 511 Dărmăneşti – Dornişoara, în tunelul Mestecăniş, între localităţile Pojorâta şi Mestecăniş; punerea în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie; căutarea şi salvarea persoanelor rătăcite în mediul montan şi stingerea unui incendiu la fond forestier – a anunţat ISU Suceava.

Potrivit sursei citate, scenariul exerciţiului de joi, 22 iunie, presupune intervenţia în cazul producerii unui incendiu la un vagon al unui tren de persoane, aflat în tunelul Mestecăniş.

Scenariul exerciţiului prevede că, din cauza panicii create, călătorii sunt surprinşi temperatura şi de fumul toxic ce se degajă în urma arderii, situaţie care duce la intoxicarea şi rănirea mai multor persoane. Dintre cei 20 de călători, se constată că 12 nu au reuşit să se salveze.

Curenţii de aer din tunel favorizează dezvoltarea incendiului la întregul vagon. Scânteile purtate de curenţi spre exteriorul tunelului duc la aprinderea vegetaţiei uscate din zonă, pe o suprafaţă de aproximativ 3 hectare, din pădurea de la capătul tunelului dinspre staţia CFR Mestecăniş.

Opt călători care au reuşit să se evacueze prin partea opusă a tunelului s-au rătăcit în pădure, iar doi dintre aceştia au suferit fracturi ale membrelor, din cauza reliefului muntos accidentat.

Dintre obiectivele propuse în cadrul pregătirii prin astfel de exerciţii de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, enumerăm: perfecţionarea deprinderilor participanţilor pentru organizarea, conducerea şi executarea intervenţiei operative în situaţii de urgenţă, precum şi verificarea modului de colaborare şi cooperare cu alte structuri cu funcţii de sprijin în gestionarea riscului la incendiu – Instituţia Prefectului, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Iacobeni, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Direcţia de Sănătate Publică, Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţe, Serviciul de Ambulanţă Judeţean, Centrul de Primire Urgenţe al Spitalului Municipal Vatra Dornei, Direcţia Silvică Suceava, Sucursala Regională de Transport Feroviar de Călători Iaşi, Sucursala Regională de Căi Ferate Iaşi, Inspectoratul General al Aviaţiei, Unitatea Militară Roşu – Vatra Dornei, Crucea Roşie – Filiala Suceava şi Serviciul Salvamont Vatra Dornei. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: